Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Hogy számolják ki a gyedet,...

Hogy számolják ki a gyedet, ha közben táppénzen is vagyok?

Figyelt kérdés

2011. január közepére vagyok kiírva. Elég nehezen viselem a meleget, a munkahelyem sem egy szuper, stresszmentes hely, szóval erősen gondolkodom azon, hogy nem dolgozom az először eltervezett szeptember-október környékéig, hanem akár pár héten belül kiíratom magam ... csak hát a piszkos anyagiak! Ha elmennék táppénzre, akkor hogy számolják ki a tgyást és a gyedet? Onnantól, hogy táppénzen vagyok, akkor az előtte lévő időszak napjaira számolnak átlagjövedelmet és úgy határozzák meg a tgyást és gyedet vagy mi ennek a menete? Légysi segítsen, aki tud! (amúgy több éve folyamatosan dolgozom, lejelentett munkahelyen...tehát járna a tgyás és a gyed is) Köszi előre is! :-)

9 hetes kismama

2010. jún. 14. 21:57
 1/10 anonim ***** válasza:

Ha van idén 180 bérezett napod (olyan nap, amikor vontak a jövedelmedből egészségbiztosítási járulékot), akkor abból fognak számolni. Ha nem voltál még táppénzen idén, csak betegszabadságon (15 munkanap) akkor ez a 180 nap június 29-én lesz meg. Ha ezt kivárod, és utána mégy el táppénzre, akkor a béredből számolnak (fizetésed összege június 29-ig, osztva a 180 nappal=naptári napi átlagfizetés - ez az alapja a tgyásnak és a gyednek).

Ha már voltál táppénzen, akkor annyi idővel később írasd ki magad újra, és akkor is meglesz a 180 nap.

2010. jún. 14. 22:05
 2/10 anonim ***** válasza:
0%
Bocs, de a terhesség nem betegség, és melegre hivatkozva nem kellene kiírniuk. Ha valami baj van akkor mihamarabb menj orvoshoz, de meleg miatt nem menni. Nem bántani akarlak ne érts félre, de az ilyenek miatt ítélik el azokat is, akiknek tényleg van indokuk a táppénzre és veszik egy kalap alá a mondvacsinált dolgokkal. Nálunk bepróbálkozott egy nő, hogy nehogymár terhesen dolgozzon, mondanom sem kell nem írták ki, ott panaszkodott, holott volt kemény 13 hetes...
2010. jún. 14. 23:01
 3/10 anonim ***** válasza:
4%
Ja és a munkahelyeden kötelesek olyan munkakört biztosítani amit terhesen is el tudsz végezni, nem gátol benne a terhesség. Szóval ennek hiányában érthető lenne a dolog, tényleg nem bántás, csak rosszul esik, amikor másokat is így emlegetnek az ilyen esetek miatt.
2010. jún. 14. 23:04
 4/10 anonim ***** válasza:
Ahogy az első válaszoló írta, júni végén ha kiírazod magad betegre a bejelentett fizud után kapod a gyedet, ha később mész el betegre akkor átlagot számolnak!
2010. jún. 15. 07:22
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

23:01-es!

Nem értem mire írtad ezt a válaszolónak mikor a meleg mellett azt is irt ha elég stresszes a munkahelye. Egyébként nem lehet tudni hogy ez a meleg kiből mit hoz ki, pl engem is borzasztóan megvisel, sokkal jobban mint mikor valaki nem kis mama. Én is pont igy jártam a munkahelyemen, kiderült hogy babát várok, de ugye a folyamatos stressz, idegeskedés, és egyik este már barnáztam...Szóval ha táppénzen érzi magát biztonságban az lehet hogy joggal van...

2010. jún. 15. 08:02
 6/10 anonim ***** válasza:
Egyetértek az elsővel, érdemes lenne kivárnod a hónap végét, akkor meglesz a 180 bérezett (idei) napod, és az erre időszakra kapott fizetésedet veszik alapul.
2010. jún. 15. 08:09
 7/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat, az információk hasznosak voltak! Aki leszól, annak üzenem: már elvesztettem egy babát és nem vagyok hajlandó még egyet!!!!!! Köszönöm annak, aki megért! igenis mevisel a meleg...a vérnyomásom kb. 90/50 és nehezen tudok ébren maradni és koncentrálni ... eléggé megerőltető ... lehet, mire betöltöm a 12. hetet, ezek a tünetek is enyhülnek...addig viszont csak feküdnék egész nap, mint egy darab fa! 8-17-ig melózok, utána még ott a háztartás, főzés, vizsgaidőszak a suliban ....úgy gondolom, ez most nem az az időszak az életemben, amikor túl kéne hajtanom magam! A baba a legfontosabb, vigyázunk is rá, és alighanem, július vagy augusztustól elmegyek táppénzre, ha nem változik idebent a helyzet ..... még egyszer köszönöm mindenkinek, aki hasznos infóval látott el! Aki szeretne, mielőbbi babásodást kívánok! ;-)
2010. jún. 15. 08:11
 8/10 anonim ***** válasza:
Természetesen, ha később mész el, az ezen nem változtat, akkor is a jogosultságot megelőző 180 napot veszik alapul, annyival, hogy ez esetben beleszámolják a 15 napos betegszabadságot is.
2010. jún. 15. 08:12
 9/10 anonim ***** válasza:

teljesen egyetértek a kérdezővel és megértem.

főleg egy vetélés után.

sok egészséget kívánok és jó pihenést.

a melegről meg csak annyit, hogy általában a nagyobb melegekben, melegfrontokban duplájára triplájára emelkednek a szülések, tiszta bolondokháza van ilyenkor a szülészeteken. minden szervezetet megvisel!

2010. jún. 15. 10:26
 10/10 A kérdező kommentje:

Januárban voltam durván lázas- hányós vírussal itthon egy hétig betegállományban, tehát a betegszabimból már csak 10 nap ...ha majd elmegyek betegállományba (miután kivettem a szabikat is), gondolom ezzel kezdik és utána lesz ténylegesen táppénz a szülésig. Köszönöm szépen a segítséget!

Amúgy ma pl. sokkal klasszabbul vagyok, elég friss az idő, kellemes ... ha így maradna, nem lenne nagy bajom! ;-)

2010. jún. 15. 10:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!