Sziasztok! Nem tudom eldönteni, hogy mit csináljak, ezért nagyon szeretném, ha lenne valaki, aki tudna tanácsot adni! Jelenlegi munkahelyemen 2009. december 1 óta dolgozom. Határozott idejű munkaszerződésem van, ami most 30.-án fog lejárni. Azt az ígéretet kaptam, hogy meghosszabbítják dec. 31-ig. Igenám, de olyan stresszes a melóm, hogy nem szeretnék addig dolgozni (most vagyok 7 hetes), igazából ha tehetném már hétfőn se mennék. De nem tudom, hogy ha megengedem magamnak azt a luxust, hogy itthon maradok, akkor mit fogok kapni majd, ha megszülök? 2009 december 1 előtt semmilyen (bejelentett) melóm nem volt. A tb-t ugyan fizettem magam után már 2007 óta, ez nem tudom számít-e valamit. Nem akarom túlbonyolítani a dolgot, a lényeg, hogy 2009 dec. 1 és 2010 júni 30 között ha dolgozom, aztán elmegyek munkanélkülire, akkor jogosult leszek e a gyesen kívül másra is? Remélem érthető voltam. :)
Írasd ki magad táppénzre az orvosoddal, és akkor sínen vagy és dolgoznod sem kell. Jelen szabályok szerint akkor tgyást majd gyedet kapsz a baba két éves koráig.
Az egyetlen, amit nem tudok, hogy visszavesznek-e utána a munkahelyedre...
2010. jún. 11. 13:31
2/13 A kérdező kommentje:
Ha most kiírnak táppénzre, akkor lehet, hogy nem hosszabbítanak szerződést. Ha ez így történne, és elmennék munkanélkülire, akkor jogosult lennék tgyásra/gyedre? Jajj, de bonyolult dolgok ezek... :S Ja, egyébként köszi a választ!
2010. jún. 11. 13:45
3/13 anonim válasza:
Nem biztos hogy vissza vesznek,de ha ennyire stresszes akkor amíg othon vagy a babával addig kershetsz másikat,szerintem is irasd ki magad táppénzre és akkor minden járni fog.Amíg terhes vagy úgysem rughatnak ki.
20+2hkm
2010. jún. 11. 13:50
4/13 anonim válasza:
Én úgy tudom, miközben táppénzen vagy (és azt havonta kell meghosszabbítani, ez nekem is így volt terhesen), akkor nem rúghatnak ki. És amint írtam, a szerződést lehet, hogy nem fogják meghosszabbítani...
De hátha kapsz még egy nálam okosabb választ is. :o)
első
2010. jún. 11. 13:50
5/13 A kérdező kommentje:
Tehát ha meghosszabbítják ez év dec. 31-ig a szerződést, akkor nem rúghatnak ki csak azért, mert táppénzen vagyok. Ez tiszta sor (most már :) ), de mi van akkor, ha azért nem hosszabbítanak szerződést most júni 30.-án, mert esetleg hétfőtől elmegyek táppénzre? Ezt megtehetik, nem? Azt majdnemhogy kizártnak tartom, hogy hónap végéig (tehát szerződéshosszabbításig) bejárjak dolgozni. A hideg ráz a gondolattól. Egyébként fizikailag nem megterhelő munkám van, inkább a lelki részét viselem nehezen...
2010. jún. 11. 13:55
6/13 anonim válasza:
Ha rögtön elmész munkanélkülire és meg lesz a 365 biztosított napod 2 éven bellül akkor minden járni fog.
2010. jún. 11. 13:56
7/13 anonim válasza:
Bírd ki addig amíg meghosszabítják ha tudod és utánna menj táppénzre.Akkor minden rendben.Nem rughatnak ki mert babát vársz.
2010. jún. 11. 14:00
8/13 A kérdező kommentje:
Azt hiszem, dereng most már... Megpróbálom kibírni hónap végéig. Ha nem megy, akkor legfeljebb nem hosszabbítanak szerződést, és rögtön elmegyek munkanélkülire. Köszönöm szépen mindenkinek!
2010. jún. 11. 14:07
9/13 anonim válasza:
A GYED-et megelőzően 360 nap munkaviszonyodnak kell lenni. Amit magad után fizettél az csak az egészségügyi hozzájárulás, vagyis amikor fizetted csak az orvosi természetbeni ellátásra tarthattál igényt.
2010 május 1-től a TGYÁS-t is csak 365 nap biztosítási idő után kapod meg.
De inkább egy jó könyvelővel beszélj.
2010. jún. 11. 14:08
10/13 anonim válasza:
A határozott idejű szerződéseknél sajnos ha lejár a határozott idő, táppénz ide vagy-oda megszűnik a munkaviszony, ha csak nem hosszabbítják meg.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!