Mit lehet és mit nem a kismamáknak? Jótanácsok terhes nőknek!
Megihletet pár kérdés a napokban és bevallom, nekem már az agyamra mennek ezek ezért is akarom kiírni ezt,hogy szedjük össze mit lehet és mit nem egy terhes nőnek, mitől nem lesz baja a gyereknek és mitől igen.Írjatok sokat, támogassuk a bizonytalan várandósokat.
-Festheted a körmöd,ettől nem lesz baja
-Festheted a hajad is, csak közben szellőztess
-A gyerek nem lesz attól foltos,hogy a hasad beütöd, vagy megégeted
-Nem fog megnémulni ha látja magát a tükörben
-Nem lesz baja sem, ha elmész temetésre
-Ehetsz és ihatsz bármit, de mértékkel és kerüld a nyers dolgokat
A többit másokra bízom, hajrá csajok !!!
:DDDD
"Az ember lányában nap mint nap rengeteg kérdés merül fel azzal kapcsolatban, vajon mi tesz jót icipici magzatának. Valószínűleg nem kell ezt az egészet túlbonyolítani, csak az anyai ösztönökre kell hallgatni. Itt van mindenesetre pár újabb tévhit, ill. cáfolat.
Egy pohár bor is megárt a kisbabának!
Az alkohol nagyon hamar felszívódik, és bizony elég jól veszi az akadályokat, annak ellenére, hogy az anya szervezetében különböző gátak nehezítik meg, hogy a káros anyagok a magzathoz, vagy a szoptatás útján a kisbabához jussanak. Az alkohol az anyatejbe teljes mértékben átjut, vagyis az anyatej alkoholszintje azonos az anya véralkoholszintjével. A terhesség alatti túlzott alkoholfogyasztás igen gyakran vezet oda, hogy a baba kis súllyal, károsodott idegrendszerrel születik. Arról, hogy mit tekinthetünk túlzott alkoholfogyasztásnak, megoszlik a szakemberek véleménye. Abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy egy-egy ünnepi eseményen egy pohár szesztartalmú ital elfogyasztása nem károsítja a magzatot.
Még a fogröntgen is tilos a terhesség alatt
A röntgensugárzás károsíthatja az ivarsejtek génállományát. A magzatban fejlődő herék vagy petefészkek különösen érzékenyek a röntgensugárzásra. Ezért kezelik megkülönböztetett figyelemmel a várandós anyákat. A korszerű röntgenkészülékek már sokkal kisebb sugárdózissal dolgoznak, mint a régi típusúak. A diagnosztikai célú röntgenvizsgálat biztos nem árt a picinek: szükség esetén egy fog-, végtag- vagy mellkasi röntgenfelvétel elkészíthető, ha a magzatot ólomköténnyel eltakarják a hasat érő sugárzás elől.
A hajfestés károsítja a kisbabát
Elméletileg igaz lehet, hiszen a hajfestéshez felhasznált kémiai anyagok a fejbőrön át felszívódva az anya véráramába kerülnek. Ám olyan kis mennyiségű ártalmas anyagról van szó, ami biztosan nem károsítja a magzatot. Ha az anya mégis aggódik, használjon inkább természetes hajszínezőt (hennát), vagy válassza a melírozást, amihez sokkal kevesebb hajfesték szükséges.
Egyes vitaminkészítmények fejlődési rendellenességeket okozhatnak
Ha túl sok A-vitamin, vagy túl sok cink jut a mama szervezetébe, annak a kisbaba látja kárát. Néhány élelmiszer maga is meglehetősen sok A-vitamint tartalmaz (máj, sütőtök, sárgarépa), ha ebből nagyon sokat fogyaszt a kismama és ezzel együtt A-vitamint is szed, ez már veszélyeztetheti a babát. A várandósok számára kifejlesztett vitaminkészítmények nem tartalmazzák veszélyes mennyiségben egyik összetevőt sem. Ha a kismama ilyet szed, nincs ok az aggodalomra.
A tengeri halak és a tenger gyümölcseinek fogyasztása higanymérgezést okoz
A higany valóban terheli az anya és a magzat idegrendszerét egyaránt, komoly elváltozásokat okoz, ha a határértéket meghaladó mennyiségnél több jut a szervezetbe. A tengeri állatok szervezetében valóban több higany halmozódik fel, mint egy a ház körül kapirgáló csirkében. A magyarországi tengeriherkentyű-fogyasztás azonban messze elmarad a világviszonylattól, az a néhány alkalom, amikor a kismama ilyesmit eszik, biztosan nem ártalmas, sőt, ilyenkor nagyon fontos omega3 zsírsavakhoz jut a mama és a kicsi szervezete.
A mobiltelefon használata emeli a kismama vérnyomását
Mivel alig tíz éve terjedtek el a mobil készülékek, nincsenek erre vonatkozóan széles körű és hosszú távú vizsgálatok. A folyamatban lévő kutatások során nem mutattak ki jelentős rizikótényezőket. A várandósság alatt kialakuló magasvérnyomás-betegség (toxémia, préeklampszia) pontos okát még nem ismerjük, de komoly rizikófaktor a várandósságot megelőző magas vérnyomás, az elhízás, a dohányzás.
Terhesség alatt kettő helyett kell enni!
Erről szó sincs. Néhány különleges esettől eltekintve semmi szükség arra, hogy az anya többet egyen, mint amennyit kíván – sőt! A várandósság során nem az étel mennyiségét kell növelni, hanem annak minőségére kell nagyobb figyelmet fordítani!
A tejivás szükséges, mert így tudjuk a legkönnyebben biztosítani a megfelelő mennyiségű kalcium bevitelét, és később a tejtermelést
A tej valóban sok kalciumot tartalmaz, de közel sem a tejfélékből a legjobb a kalcium felszívódása. Isten őrizz, hogy egy olyan kismama, aki nem szereti a tejet, vagy szervezete nehezen bontja le a tejcukrot, egy kortyot is leerőltessen a torkán a baba érdekében. Egyen inkább szezámmagot, mákot vagy halat. Az anyatej termelésének sincs köze a kismama tejfogyasztásához!
Tilos tejet inni várandósság alatt, mert a baba allergiás lesz
A terhesség alatt a leendő édesanya nyugodtan fogyaszthat tejet, az nem veszélyezteti a kisbabáját a későbbi allergia szempontjából. Ám akinek a családjában halmozottan fordul elő az allergia, annak célszerű kevés tejterméket fogyasztani a szoptatás időszaka alatt, és fokozott hangsúlyt kell helyezni a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatásra és arra, hogy a kicsi étrendjébe minél később kerüljenek be a tejtermékek. (A hipoallergén tápszerek is tehéntejből készülnek!)
A 3D (4D) ultrahang árt a babának
Semmivel sem ártalmasabb, mint a hagyományos ultrahangvizsgálat. A 3D ultrahang gyakorlatilag annyiban különbözik a hagyományostól, hogy a készülék egy számítógép segítségével több képet tárol, és háromdimenziós látványt hoz létre a kapott adatok alapján. A 4D ultrahang a baba valós idejű mozgását is láthatóvá teszi, ezért a magzat aktivitását is megfigyelheti a néző. Az ultrahangkészülék nem sugárzást bocsát ki magából, hanem ártalmatlan hanghullámokat.
Ha nyújtózkodunk, rácsavarodhat a köldökzsinór a baba nyakára
A köldökzsinór nagyon gyakran (nagyjából minden második esetben) rácsavarodik a babára, nyújtózkodás nélkül is, de ez többnyire nem okoz gondot. A magzatot magzatvíz és több réteg magzatburok veszi körül, így nincs közvetlen kapcsolatban az anya mozdulataival. A köldökzsinór belsejében két verőér és egy visszér fut, ezek spirálisan helyezkednek el, emiatt húzás hatására nem záródnak el. A rugalmas köldökzsinórban a magzat mozgása nem akadályozza a vér keringését. Nagyon ritkán alakul ki rajta csomó, az is csak akkor okoz problémát, ha megszorul.
Minden macskát kerülnie kell a várandósnak
A macskák a magzatra veszélyes toxoplazmózis fertőzést terjesztik, de ez nem ok arra, hogy lapátra tegyük szeretett öreg macskánkat. Általában a fiatal cicák hordozzák a fertőzést, ők is ürülékükkel terjesztik. Fontos, hogy a cicavécét ne a kismama kezelje, és macskasimogatás után jól mosson kezet. Azok a leendő édesanyák, akik cicaközelben nőttek fel (gyerekkorukban, vagy később volt macskájuk), szinte biztos, hogy átestek toxoplazma fertőzésen, így azt a várandósság alatt még egyszer nem fogják megkapni. Biztosat persze csak antitest-titer meghatározás után lehet mondani, azaz vérvétellel bizonyítható a védettség vagy annak hiánya.
Ha ég a gyomrom, biztos hajjal születik a gyerek
A gyomorégést a terhesség alatt termelődő hormonok okozzák és az, hogy a méh megemeli a gyomrot, tehát a lenyelt táplálék visszafolyhat a nyelőcsőbe.
A hajnak ehhez nincs köze. Valamennyire befolyásolhatjuk táplálkozásunkkal, szélsőséges esetben gyógyszert is kaphatunk gyomorégés ellen."
Hajrá első, csak így tovább...
Második:Nem zavar ha nem veszel komolyan, de felnőtt jó, józan ésszel minden anya.Attól,hogy tombolnak a hormonok,még nem kell bekattanni és azt hinni,hogy minden árt.A terhesség nem betegség, csak más egy kibővült állapot.
jó,hogy az ajtó lakkozásakor kiküldött, az azért más téma.
aggódni is lehet, de túlzásba nem kell esni.
Én csak annyit mondhatok,hogy bizony terhesség alatt,értek,kisebb "balesetek".
Egyszer az asztal szélébe elakadtam a pocakommal,és felsértettem a köldököm,egyszer pedig forró olaj fröccsent rám.Rettegtem,hogy nyoma marad a babán,mert hát ez a szóbeszéd...
30 hetesen első nap 3 fogam húzták egyszerre,persze érzéstelenítővel,másnap egyet ismét kihúztak,érzéstelenítő nélkül(nagyon fájt)
és harmadnap egyet ideg kezeltek.A hajamat 25 hetesen festettem szalonban.
9 hónapos a lányom,foltmentes,és egészséges.(kopp-kopp)
Tény,hogy vigyázni kell magunkra,de a túlzott félelem sem a mamának,sem a babának nem jó.
Én tengeri herkentyű ügyben tudok nyilatkozni..
Sokat olvastam arról, hogy mértékkel lehet enni, de inkább olyan helyről, ahol biztosan frisset adnak.
20 hetesen elutaztunk a férjemmel, és hát mit kíván a "buta":)) kismama: KAGYLÓT (természetesen főzve). De olvasmányaimra hagyatkozva úgy gondoltam, hogy hol máshol ehetnék friss tengeri kütyüt, mint a tengerparton.
Hatás: 2 óra múlva már a wc felett görnyedve hánytam és persze a hasmenés sem váratott magára.. Aznap ezzel telt az estém.
Az ijedségen kívül nem lett baj. Itthon az orvosnak elmondtam, szó szerint kinevetett:)) Ez van... Lehetünk óvatosak, de többnyire az ember a saját kárán tanul. Én ebbe futottam bele. Utólag a kagylófogyasztás kismamikra gyakorolt negatív hatásaival kapcsolatban azt is olvastam, hogy a megváltozott hormonháztartás miatt lehet az, hogy egy várandós esetlegesen kagylóvacsora után ilyen tünetet produkál, amíg a vele egy tálból falatozó nem terhes személynek az ég világon semmi baja nem lesz.
Ok, itthon nem ez a fő eledele az embernek, de ha valaki kismamiként tengerpartra utazik, és ott esetleg ilyet enne, akkor csak óvatosan:)
Egyébként a többi dologtól: pl. tiramisu, nyers tészta (amikben még nyersen van a tojás)lekopogom, semmi bajom nem volt még. Ok nem eszek ilyet dögivel, de azért előfordult, hogy ilyet is fogyasztottam.
Ezt csak azért írom.. mármint a tojást, mert egy pár nappal ezelőtt olvastam egy kérdezőt és ő azt írta, hogy a rakott krumpliban lévő főtt tojás fogyasztása után az anyukája "ráijesztett", hogy azt nem lehet enni, mire ő kihányta.. Sajnáltam szegényt, mert ilyenkor olyan tanácsokat is kapunk, ami miatt feleslegesen pánikol az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!