Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Táppénz mikortól?

Táppénz mikortól?

Figyelt kérdés

olyan gondom van hogy:

szeptember 12 óta vagyok bejelentve

október 13ára vagyok kiírva

és augusztus 1éve szeretnék táppénzre menni

ehez meg is van az igazolás vagyis a terhes gondozáson be lett írva a kiskönyvembe hogy táppénzre való felvétele javasolt

Viszont ma közölte a fönököm hogy csak veszélyeztett terhesség esetén tudok táppénzre menni ezáltal neki nem kell fizetnie a 15 napot csak az állam bácsi fogja fizetni de abból ne nagyon várjak pénzt majd csak december környékén....

A kérdésem az hogy sima táppénzre is elmehetek nem kell ahoz veszélyeztettnek lennem akkor viszont neki fizetnie kell az első 15 napot????

köszönöm a válaszokat

2017. júl. 11. 22:35
 1/8 anonim ***** válasza:
77%

Terhességgel csak "veszélyeztetettként", azaz 9-es kóddal mehetsz táppénzre. Eleve nincs más opció.

Amiről a főnököd beszél az az, hogy ne pl. : náthával vetesd táppénzre magad, mert akkor betegszabadsággal indul a dolog és csak azután lesz tp.

De abban téved, hogy ezután nem fizet. A tp harmadát is ő állja.

2017. júl. 11. 23:03
 2/8 anonim ***** válasza:
27%
Terhesen valóban csak 9-es kóddal mehetsz táppénzre és ennek a harmadát a munkáltatód állja. Ha ausztusban már táppénzen leszel akkor szeptemberben kapod a pénzt, ahogy leadod a táppénzes papírokat, úgy kapod az ellátást is utána. Szóval hülyeség, hogy csak decemberben kapsz pénzt. Onnantól, hogy az OEP megkapja,21 nap az átfutás. Én kéthetente adtam le papírt így volt mindig egy hóközi utalás is és nem volt gond, ha kivárták a 21 napot. Volt, hogy 5 nap alatt, de volt, hogy a 21 nap után lett a pénz a számlán.
2017. júl. 12. 05:25
 3/8 anonim ***** válasza:
54%
Nem terhesen, hanem terhesség miatt 9. Terhes is lehet egyéb kóddal tp-n...
2017. júl. 12. 05:48
 4/8 anonim ***** válasza:
Igen utolsó, köszönöm, rosszul fogalmaztam,de remélem azért érthető volt. 😊 #2
2017. júl. 12. 08:16
 5/8 anonim ***** válasza:

Én is mikor úgy döntöttem,hogy már nem nagyon bírok dolgozni elmentem a nőgyógyászhoz és egyből a 9-es kódú táppénzre írt ki.Ez tavaly szeptember elején volt.És nem hónapokkal később fogod látni azt a pénzt.

Nekem is ezen a nézőponton volt a főnököm,hogy az első 15 napot nem fizeti...csak miután mondtam neki ,hogy ez nem így van akkor szólt a könyvelőjének,hogy adja be a papírokat. ( vicc amúgy,hogy a könyvelő ezt nem tudta) Szóval egy hónap múlva adták be nekem a papírt és így is október végére megkaptam a táppénzt.

2017. júl. 12. 10:57
 6/8 anonim ***** válasza:

Hát ne a főnököd döntse már el, hogy miért is mész táppénzre...

1. ha eltöröd a lábad terhesen, akkor nem veszélyeztetett terhesség lesz a táppénzes papírodon.

2. ha van nagyobb gyereked, aki beteg és otthon maradsz vele, akkor sem veszélyeztetett terhesség miatt vagy táppénzen...

Amit ő mond, hogy ha te leszel beteg (lábtörés, influenza, bármi), akkor az első 15 nap betegszabi. És azt ő fizeti. Ha veszélyeztetett terhesen leszel, akkor az első naptól táppénzen vagy, viszont ennek 1/3-át is ő fizeti.

És az, hogy mikor lesz pénz, ez azon múlik, hogy ő mikor küldi be, és hogy az OEP mikor számolja el. Lehet pár hét, de valóban pár hónap is).

2017. júl. 12. 11:00
 7/8 anonim ***** válasza:
54%

A főnököd nem ugy ertette, hogy a 15 nap betegszabit nem fizeti? Mert a 9-es kóddal nem lehet 70%os betegszabira menni csak a 60%os sima veszélyeztetett terheses sima táppénzre. Sztem igy értette.

En az elso 5 napot nem 9es kóddal vtam táppénzen mert siman beteg vtam (influenzas) de időközben kiderült h terhes vagyok es mivel vétettem veszélyeztetett lettem. Simán atirtak es a 6.naptol 9es kodon vagyok.

(a betegszabit a munkáltató fizeti teljesen az 70%, az tudtommal 15nap/ev, a táppénzt az állam es a munkáltató közösen az 60%)

2017. júl. 12. 12:50
 8/8 anonim ***** válasza:
27%
7# vagyok véreztem.. Nem vétettem bocs
2017. júl. 12. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!