Kismamák, vagy már anyukák. Volt olyan amire terhesség alatt nagyon oda figyeltetek hogy a magzatnak semmi baja se essen? Ha igen, mik voltak azok?
Itt is mondják, hogy nem szabad nyers húst/sonkát és nyers tejből készült tejterméket enni a liszterózis miatt, csak itt ezek a dolgok nem annyira divatosak, mint külföldön, szerintem azért nem csinálnak belőle akkora ügyet.
Én arra figyeltem/figyelek, hogy ne emeljek. A dohányfüstöt egyébként se bírom, arra ugyanúgy figyeltem régebben is. Nem szedek gyógyszert, nem iszom gyógyteát (mondjuk amúgy sem szeretem őket). Kevés májat, májkrémet eszem (az A-vitamin miatt). A koffein miatt csak egy bögre (ritkán max. 2) fekete teát iszom naponta, nem 3-4-et (én nagyon erősen iszom), és leszoktam a kóláról. Gyümölcsléből csak ún. frissen préseltet iszom, üdítőt egyáltalán nem, esetleg ízesített ásv. vizet heti 1-2-szer.
Megmondom őszintén, a cukorra nem nagyon figyelek, mert nagyon kívánom az édeset az eljétől (kimondottan péksütemény formájában, a csokit pl. nem szeretem), és alig híztam (de folyamatosan mérem magam, hogy szükség esetén vissza tudjam fogni). A 32. héten vagyok.
2 es vagyok.
Azt kihagytam, miutan egy ismerosom kadat takaritott, annyira behajolt, hogy ugy meghuzta magat, hogy beindult a szules ( 6 hettel korabban ) , igy nagyon figyeltem, hogy ne hajoljak vagy nyujtozzak nagyot.
Meg a vegyszereket kerultem. A tisztitoszereketlecsereltem ecetre, citromsavra, a wc- t meg az akkori parom Domestosozta.
Nálam hónaprol hónapra változott..
Eleinte tudatosan főtt étkezésre ill egészséges étkezésre tértem át az addigi egész nap egy majkremes kifli es szinte semmi evés helyett. Tartottam ebédet stb.
Aztán a pihentségre tertem át(test jelzéseit követve)melo után este 17-18 körül ágyban voltam
Kesobb orvosi tanacsra a vitaminok kezdtek hangsulyosabbak lenni (az addigi terhesvitaminon felul) plusz folsav kellett, es vas, magnezium
Kesobb a sok stressz miatt magzati idegrendszer erositese képpen a jod es omega lett a mániám.(plane halat is kívántam) De még a kalcium is. De orvos egyiket sem javasolta
Utána meg fertozés miatti kálváriám volt mert az antibiotikum mellekhatasa hogy magzatkarosito lehet..na szedjem nem szedjem...hát nem szedtem..
A végefelé a szulesre valo felkeszules maradt.malnalevél tea, vajudas alatti vízivás, lelki tréning anya-magzat kapcsolata stb
Habár ez utobbit kb amugysem hanyagoltam.
Plusz még terhesen a sok tanulás.
Pl apgar értékek, méhlepény állapot - funkcio, magzati méretek, azok egymáshoz viszonyitott százalekos arányának jelentései, miket miért néznek a dokik pl magzat hugyhojag v gyormortartalma, vércsoport jelentősége régen és most, nyelés a magzatvízből -okai, okozatai, ugyanez a keményedésről, koraszülésről, gátmetszés kontra gátvédelem, császármetszés kockázatai, köldökzsinór tekeredés kiváltoja, de még terhesen, de már babára vonatkoztatva, babaéletmentő tanfolyam, betegségek, balesetek, ht, szoptatás, babalélektan, idegrendszeri -mozgásfejlődés, egészségesnek és pl oxigénhiányosnak szánt fejlesztés(tanácsos környezeti ingerek)etc
Hááát, magzatnak is, magamnak is. pl. meg voltam győződve róla, hogy ha nem fekszem túl sokat, akkor nem lesz gond. Féltem a trombózistól nagyon. Szülésig dolgoztam, a másodiknál a 39. héten még elutaztam nyaralni simán, de vízbe nem mentem bele pl. Állandóan extra laborokkal nyaggattam a dokit, a macskát is átnézettem, a rágcsálóimat is ellenőrzés alatt tartottam. Naponta kétszer kialmoztam mindenkit, hogy véletlenül se szaporodjon el semmi, ami árthat. (Párom erre képtelen volt) Az állatorvos volt a pszichológusom és a legjobb barátnőm mire az első fiunk megszületett :) Rengeteget tanultam, olvastam közben a transzplacentáris és magzatkárosító kórokozókról, 3-4x csináltattam teljes immunológiát 1-1 terhesség alatt (az orvosom beültetett a gép elé, hogy pipáljam én be mit szeretnék látni még a laboron :D), a vegyszerekről szinte teljesen lemondtam és munka mellett tanultam, mert hittem benne, hogy ez kihat majd a magzatra is.
Talán ezek voltak olyanok, amik nem alap dolgok - a dohányzás stb. elhagyása az olyan minimum kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!