Ha veszélyeztetett terhesség miatt betegállományban
leszek a 12. héttől, kevesebb lesz a GYEDem vagy a GYESem?
Nem tudom, mi alapján számolják. Mi az a TGYÁS?
Figyelt kérdés
2010. máj. 12. 14:59
1/6 anonim válasza:
Tgyás (Terhességi gyerekágyi segély) a baba születésétől (vagy megelőző 28. naptól) 168 napig jár, de ez biztosítási jogviszonyhoz kötött ellátás.
A gyes összege állandó, azok kapják, akiknek nem volt meg a kellő biztosítotti napjuk a tgyás-hoz, gyed-hez.
Nem feltétlenül lesz kevesebb a tgyásod, gyed-ed. Mindkettőt az igénylést megelőző naptári év jövedelméből számolják. Ha azonban ebben az évben nem volt 180 jövedelmes napod (mert pl. táppénzen voltál), akkor a szerződésed szerinti bruttóból számolnak. Ennek lesz a 70%-a a tgyás és a gyed. A tgyásból csak szja-t (17%), a gyedből nyugdíjjárulékot (9,5%) is vonnak.
2010. máj. 12. 15:24
2/6 A kérdező kommentje:
köszönöm.
akkor ha idén nov szülök, akkor a tavalyi évből számolnak, ugye? Sztem nem 180, hanem min. 320 napom van annyi meló volt. :)))))))))
2010. máj. 12. 15:32
3/6 anonim válasza:
Arra figylej, hogy ha novemberben szülsz, akkor a GYED-et, amit 168 nappal a szülés (és a TGYÁS) után fogsz igényelni, azt már jövőre igényled, tehát az idei pénzedből számolják! Tehát ott veszithetsz a dolgon és a gyed-et azt 1,5 évig kapod, tehát nem mindegy a dolog!
2010. máj. 12. 15:37
4/6 anonim válasza:
Én a 7. héttől voltam veszélyeztetett. (júliustól). A táppénzem ugyan annyi volt, mint a tgyásom most. A bruttó fizetésedet veszik figyelembe a megállapításakor.
2010. máj. 12. 15:39
5/6 anonim válasza:
Nem a táppénzről beszélünk, hanem a GYED leendő összegéről! Annak ugyanis az idei évi kereset lesz az alapja...
2010. máj. 12. 16:21
6/6 anonim válasza:
Csak akkor veszíthetsz ha egyébként szokott év közi, év végi plusz pénz is lenni, mert ha az éves keresetedből számolnak (van 180 fizetett nap), akkor ezek beleszámítanak. Ha nem szokott ilyen plusz pénz lenni, csak a szerződésed szerinti összeget kapod, akkor így is - úgy is annyi az összege.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!