Ha valaki kisbabát vár, és dolgozik, azt ugye a munkáltatónak kötelessége elengednie a vizsgálatokra. Kérdésem: Ezeket a vizsgálatokat tényleg emailben, levélben jelezni kell a főnök felé? (hogy milyen vizsgálat)
Én is kis helyen dolgozom. Családias a légkör.
Nem kell semmilyen igazolást vinnem. Elengednek mindig, nincs ebből probléma.
Mondjuk munkakörtől is függ. Nem egy ügyfélszolgálaton vagyok pl., ahonnan nem lehet csak úgy lelépni és otthagyni az ügyfeleket. Irodai munkám van. Bármikor be tudom pótolni azt a kiesést, amíg dokinál vagyok. Legfeljebb bent maradok tovább aznap vagy másnap, ha esetleg ezért csúsznék a munkával.
1. A vizsgálatokra kötelesek elengedni.
2. Elég szóban belejelenteni, de ahhoz semmi közük, hogy milyen vizsgálatokról van szó, ezt nincs joguk mekérdezni.
3. Ha szórakoznak vele, akkor lehet, hogy jobb, ha táppénzre megy a testvéred.
Igazolást kérhetnek, és köteles vinni, ha kérnek.
Csak a vizsgálat idejére kötelesek elengedni (pl.: éhgyomri vérvétel miatt nem hiányozhat egész nap), és csak akkor, ha munkaidőn kívül nem intézhető a vizsgálat. Pl.: ha a nőgyógyásza 3-tól 6-ig rendel és ő 4-ig dolgozik, akkor 4 után kell mennie.
Az pedig hogy a cég hogy kéri a bejelentést, a cégtől függ. Ők írásban adminisztrálnak, ez van.
Nálunk a terhességem közepén vezetőváltás volt, előtte elég volt szóban, és az igazoláshoz sem ragaszkodtak, utána mindenkinek mindent kellett írásban is jeleznie, és az igazolást is elkérték. Egyébként közszféra volt ez is, mint a tied.
Nem tudok igazából válaszolni, valószínűleg mindenhol máshogy van. De abban biztosvagyok, hogy négyféle többször kell menni. Eleve el kell menni egy olyan vizsgálatra, amikor megállapítás a terhességet. (sokszor ez nem is egy alkalom, de számoljunk egyet). Aztán négy kötelező uh, eddig 5 vizsgálat. Nekem pl mondta az orvosom, hogy a havi nőgyógyászati vizsgálatra ne aznap menjek, amikor uh ra is. Nem magához járok, hanem teljesen sztk-ban. Az első gyereket még másik városban szültem, ott pl a cukorterhelés csak egy adott napon volt a héten, de aznap meg uh rendelés nem volt. Így ezt sem lehetett egy nap letudni, kétszer kellett hiányozni.
Szóval nincs annyira sok vizsgálat, de van ahol sok napra szét van osztva. Ja meg a dawn-kórt szűrési nem aznap veszik le a vért, amikor úgyis mentem 12 heted UH-ra, hanem pár nappal később. Ez is két külön nap...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!