Ha GYEDEN vagyok itthon 17 hós kislányommal, és szeptemberben szülöm a második babámat, mennyi ideig jár majd GYED a másodikkal?
Szerintem a kistestvér 2 éves szülinapjáig a gyedet kapod újra. Illetve, ha kaptál tgyást is, akkor fél évig azt, utána másfél évig a gyedet. Ha lejár a gyed, utána már nem jár semmi.
Javítson ki valaki, ha tévedek.
A gyedet nem rövidítették le, csak a gyes lett 2 év.
Tehát ha
1. jogosult vagy gyedre, tgyásra, akkor
- fél év tgyás, utána
- másfél és gyed
- gyes nincs
2. nem vagy jogosult tgyásra, gyedre, akkor:
- 2 év gyes
Az utolsó pontosan úgy írta le, ahogy van. Aki gyed-ről megy szülni, annak a változás csak a harmadik év elmaradása, a juttatásai változatlanok lesznek, és valóban nem kap gyes-t.
Kérdező, valószínűleg kicsivel több lesz a gyed-ed, ha azóta volt általános béremelés a munkahelyeden. Ha nem akkor ugyanennyit fogsz kapni. A tgyás meg a szerződés szerinti béred 70%-a, mínusz 17% szja.
Fú utolsó válaszoló most egy kicsit földobtad a kedvem:-))
Én is most vagyok várandós a tesóval.Még a tgyásom most fog lejárni tehát az elsővel még gyeden leszek amikor megszületik a kicsi.Akkor ugyanannyit fogok kapni gyedet és tgyást mint a fiammal?Sőt ha már volt béremelés a munkahelyemen (kemény 3%) akkor már valamennyivel lehet hogy még többet is fogok kapni?Húú hát ez tök jól hangzik ha valóban így van/lesz.
Nem tudom, mennyi volt a fizetésed, a kérdezőnél ez nem volt kérdéses, mert írta, mennyi, de ha te többet kerestél, mint a minimálbér kétszerese, akkor a tgyás-od nem lesz ugyanannyi a második babánál, csak a gyed-ed.
Ha a két kicsi közt nincs 180 bérezett napod (fizetés kapsz, amiből vonnak egészségbiztosítási járulékot) akkor a tgyás-nak is van maximuma, annyi mint a gyed-nek (102900). Igaz abból kevesebbet vonnak, mint gyedből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!