CTG, NST, POSE. Mit jelentenek az előbbiek, milyen vizsgálatról van szó?
Google-t ismerem, köszi.
Tudtommal ez az oldal arra való, hogy kérdezzünk, ha nem akarsz válaszolni nem kell.
Én gyakorlati jelentésére vagyok kíváncsi, hogy mikor-mit csinálnak és ki csinálja (szülésnő, orvos, stb.), tapasztalt kismamáktól/anyukáktól.
Ctg - NST gyakorlatilag ugyan az. A baba szívhangjának és a mozgásának ellenőrzésére használják és ellenőrzik a méhed vérellátását, állapotát, stb. A szívhangot a terhesség alatt minden ultrahang vizsgálaton ellenőrzi a nőgyógyász. Védőnő is megnézheti a szívműködést, ők ilyen kis egyszerű dopplert használnak, amit akár te is beszerezhetsz magadnak otthonra. Nekem angelsounds van a brendonból és a második trimeszter vége felé már hallottam vele a baba szívhangját. Kicsit el kell bíbelődni vele, hogy megtaláld és legjobb, ha valami zselét veszel hozzá. Nekem pl visszérre való gesztenye zselém van, amivel tökéletesen működik :) A magzatmozgást is hallhatod vele. Nyilván nem ér fel egy orvosi vizsgálattal, leginkább csak az anyuka megnyugtatására szolgál, ha esetleg nem túl mozgékony a baba és szeretnéd hallani, hogy jól van, rendben van a szívverése.
A POSE egy olyan vizsgálat, amikor mesterséges méhösszehúzódást idéznek elő és azt vizsgálják, hogy hogyan reagál erre a baba. Ezt csak valamikor a terhesség vége felé csinálják. Úgy tudom, ezt akkor is bevetik, ha túlhordod a babát, mert ezzel próbálják beindítani a szülést. De ez utóbbiban nem vagyok biztos.
Köszönöm.
A POSE-ról nagyon kevés info van neten sajnos. :( A 38. héttől hetente van nálunk.
NST pedig 37. héttől hetente ill. szükség szerint.
1 hetes túlhordásnál kórházi felvétel.
Pécsett.
Kaptam egy papírt még az elején azon ez szerepel. Még nem tartok ott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!