Hogy is van ez a Gyes téma?
Először is meg szeretném kérdezni,hogy mire leszek jogosult?Gyesre,vagy anyaságira?
3-ik babámmal vagyok várandós,viszont hallottam a Gyes módosítását,hogy csak azok a kismamik kapják,akiknek van min.1 év munkaviszonya.
Én 3-ik baba után mie leszek jogosult?
Vállalkozó voltam 5 évig,ez lemeszámít a munkaviszonyba?
Köszönöm a segíteséget!
Köszi.
Saját magam fizetem a tb-t,mert nem dolgozom most sehol,hogy kismama lettem.
Csak azt hallottam,az RTL-en mondták is be,hogy az kap gyest,akinek van min.1 éves munkaviszonya.
Én a korábban a lányaimmal gyesen voltam,utána lettem vállalkozó 5 évig.de már 9 éve szültem a kissebiket is.
Meg a 3-ik gyereke után nem anyasági járna alanyi jogon 8 évig?
A gyes nem kötődik munkaviszonyhoz(25800ft/hó), az a gyed(365nap biztosított jogviszony, a bér 60%-70%?), az anyasági támogatás az szintén alanyi, amit a szülés után kapsz(50-60e már nem is tudom, EGYSZER!! szülés után)
Amire esetleg gondolsz az a főállású anyaság, gyet, ami a harmadik babó 3.életévétől jár 8.életévéig. 27ezer körül van havonta.
Igy van, tehát: gyes jár, mindenkinek, neked is.
GYED csak akkor, ha volt min. 1 év biztositotti viszonod, tehát pl. a minimálbér után befizetted a járulékokat.
Egyszeri anyasági támogatás mindenkinek jár, ez csak egyszer, szülés után, ehhez 4 db pecsét kell a kiskünyvedbe orvostól vagy védőnőtől, hogy jártál gondozásra.
3 gyerek után gyet-re vagy jogosult, azaz magyarán tovább kapod a gyes-sel egyező összeget, a kicsi 3 éves korától majd, csak újra kell majd igénylened, mert onnantól gyet-nek fogják hivni.
Olyan aranyosak vagytok,hogy segítetek.
És ha vállalkozó voltam 5 évig?Azután fizettem a járulékokat.Akkor is gyest kapok?
(Lécci ne értsetek félre,nem ebből lesz a baba nevelve,csak nem vagyok jártas ezekben az ügyekben,és azért jó tudni mire számolhatok)
MIkor fogsz szülni? Most biztosított vagy? A szüléskor az leszel?
Ha az utolsó 2 évben van legalább 1 év biztosítási jogviszonyod (munkavállaló, vállalkozó, álláskeresési ellátásban részesülő), és az igénylés időpontjában is biztosított vagy, akkor vagy jogosult TGYÁSra, illetve GYEDre. Ha a szüléskor nem vagy biztosított (eü.pénzbeli ellátásra jogosult), akkor az alanyi jogon járó egyszeri anyasági támogatásra és a GYESre vagy jogosult.
A GYED, GYES maximum a baba 2 éves koráig jár (kivéve ikerbabáknál). A harmadik babával a GYED, GYES lejárta után (a baba 2 éves korától) lehetsz főállású anya.
Tavaly ápr.16-án adtam vissza a vállalkozásomat,addig rendesen fizettem mindet.
Most csekken fizetem a tb-t,havi 4950ft-ot APEH csekken,és ezt folymatosan fizetem.
A vállakozásom 180.000ft bruttóra volt bejelentve.
Amit most fizetsz TB-t, az csak természetbeni ellátásokra (orvosi ellátás) jogosít, pénzbelire (táppénz, TGYÁS, GYED) nem.
Csak a szülés előtti 2 évet nézik, meg azt, hogy szüléskor van-e munkaviszonyod, vállalkozói jogviszonyod.
Az, hogy előtte évekig vállalkozó voltál, vagy munkaviszonyod volt (a 2 évetúl), nem számít.
Így, ahogy leírtad, csak GyESre vagy jogosult, és az egyszeri anyaságira.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!