Aki érintett, annak miért éri meg? (gyes téma, többi lent)
Volt itt nemrég kiírva egy kérdés
http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__egyeb-..
Erről jutott eszembe valami.
Azt magyarázzátok el nekem légyszíves, hogy miért kell ragaszkodni annyira egy 28ezres "alamizsnához" és boltolni a munkahellyel, hogy 6 órában foglalkoztassanak, amikor a 6 órás munka bére eleve alacsonyabb és ehhez jön az a kis gyes, akkor már nem jobb a 8 órás bér? Plusz mi a garancia, hogy gyes után vissza nyolcórásítanak?
Már csak a nyugdíj (ami nem lesz) és az esetleges következő gyed miatt sem minegy a munkaidő tartama.
Jó, aki eleve minimálbéres, ott még gondolom érthető, és nem beszélek most azokról, akik 6 órára teljes bért kapnak zsebbe.
Nem értem, nekem ez így nem világos. Ráadásul ismerve a magyar munkáltatókat, a 6 órás szerződés nem jelenti automatikusan a 6 óra munkaidőt is.
Köszönöm, ha valaki tud erre nekem magyarázatot adni.
Annak éri meg a 6-órás bejelentett munka+GYES-hez rakaszkodni, akinek a GYES több, mint amennyit a napi plusz 2 órával keresne. Tehát akinek a 8-órás fizuja kb. nettó 110 000, azaz valamivel a 2010-es átlagkereset alatt van.
Amúgy tudtommal munkaidő szempontjából (nyugdíj és GYED számításához) mondjuk 1 évnyi 4 órás munka fél évnek számít. Viszont 1 évnyi 6-órás munka ugyanúgy 1 évnek számít, mintha 8 órában dolgoztál volna.
Egyébként én pl. 6 órában dolgozom és jóval többet keresnék a napi plusz 2 órával mint a GYES, mégsem vállalnám a 8 órát. Ez a 2 szabad óra pont annyit jelent, hogy nem kell reggel-este rohanni a bölcsibe, el tudunk menni még délután játszótérre, vagy bármit elintézni (posta, pisac, bevásárlás), vagy egyszerűen csak játszunk még 2 órát otthon, mielőtt apa hazaérne.
Aha.
Nagyon köszönöm az eddigi válaszokat, egész más megvilágításból közelítettétek meg ezt a kérdést, mint én.
Nekem 130ezer nettóval akárhogy számoltam nem volt értelme visszamenni korábban, mert több olyan kiadás merülne fel, amivel gyakorlatilag többe kerülne a leves, mint a hús. Értem ezalatt, hogy akkor a ruhatáramra némi újítás ráfér, mert akármibe nem mehetek dolgozni és a régi 36os cuccaimba nemigen férnék most még bele.
Jönnek a "kötelező" születés és névnapok bent, ami elkerülhetetlen. Vagy éppen kaját kell rendelni mindenkinek, mert ugye ha 5-6 körül hazaérek, nem fogok főzni már, mert azt az időt a gyerekemmel, férjemmel tölteném.
Egyikőtök írta, hogy ugyanannyi pénzért 6 órát kell csak dolgozni. Én nem ismerem ennek a jogszabályi hátterét, de szerintem nincs az a munkáltató, aki ezt megtenné. És a 2 óra mínusz az pont a fizu 25%-nak kiesése.
Igaz az is, hogy nekem más a helyzetem, mert egyrészt a fix munkaidő nálunk csak addig fix, amíg valamelyik ügyfél fel nem rúgja azt. Legalábbis amíg dolgoztam így volt, de állítólag már megváltozott ez a rendszer.
SZóval én inkább ilyeneket vettem eddig figyelemebe, a plusz két óra napi előnyére nem gondoltam, pedig ha belegondolok, akkor ugye 8-16 helyett 8-14 munkarend, az valóban rengeteg idő pluszban.
Még egyszer köszönöm a válaszokat, tanultam belőle.
Szép napot Mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!