Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Kombinált teszt, hogy működik,...

Kombinált teszt, hogy működik, mikor kell/lehet megcsináltatni?

Figyelt kérdés
Minden tapasztalat, információ érdekel ezzel kapcsolatban. Köszönöm!
2017. jan. 4. 09:50
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
11-12 héten (talán 14 hétig tudják megcsinálni), egy vérvétel és egy ultrahang, fizetős, nekem 34 ezer volt, a vérvétel a három leggyakoribb genetikai betegség kockázatát adja meg, egy arányszámot.
2017. jan. 4. 09:54
 2/7 anonim ***** válasza:

Én 13 hetes+1 napos leszek amikor megyek.

12.000Ft a vérvétel, a genetikai uh-ért úgy tudom, hogy nem kell fizetni.

11-14.hét között csinálják úgy tudom.

Remélem segítettem.:)

2017. jan. 4. 11:03
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
9+3 voltam mikor vért vettek és 13+1 mikot az ultrahang volt. Ebből áll egy kombinált teszt, 1 vérvétel+1ultrahang. A kettő együtt 35ezer forint volt. Van ahol el lehet végeztetni félig fizetősen is(ilyenkor csak a vérvételt kell fizetni). 25hkm
2017. jan. 4. 11:25
 4/7 anonim ***** válasza:

A genetikai uh kötelező vizsgálat, ha magándokihoz jársz, akkor fizetős lesz, ha sztk-ba, akkor ingyenes. Ebből akkor lesz kombinált (ami nem kötelező), ha megcsináltatod hozzá a vérvételt, ami mindenhol fizetős.

Nekem fura, mikor azt olvasom, hogy különböző időpontban volt a vérvétel és az uh, mert úgy tudom, hogy nagyon fontos, hogy egy időpontban legyen a kettő.

Anyai vért vizsgálnak, a megbízhatósága uh-gal együtt kb. 90%. Figyelembe veszi az életkorodat is, ha 35+ vagy, nagyobb eséllyel kapsz rosszabb eredményt.

2017. jan. 4. 12:07
 5/7 anonim ***** válasza:

A 11. és 14. hét között - optimálisa a 12. héten - amikor a magzat ülőmagassága (CRL) 45 és 80 mm között van.

Egyszerre (egy napon) a genetia UH-val, a tarkóredő vastagsága fontos info a teszthez.

Nálunk a Kombinált teszt ~12ezer FT.

A kombinált tesztnek átlagosan 85% a találati aránya a Down-kór kiszűrésére.

Ha integrált tesztet szeretnél, ami pontosabb eredményt ad a kombináltnál, csak drágább (~22ezer Ft) és két vérvételes. A második vérvételre a 15. és 20. hét között, optimálisan a 16. héten kell menni, ekkor csak vérvétel van, UH nincs.

Nekem azt mondta az orvosom, hogy Down, Edwards és Patau kórra szűrnek. Nem tudom, hogy mindkettő-e, én az integráltat csináltattam.

2017. jan. 4. 12:10
 6/7 anonim ***** válasza:

"Kombinált és integrált teszt

2014-03-05

A kombinált teszt neve arra utal, hogy kétféle eljárás, egy vérvizsgálat és egy ultrahangvizsgálat eredményeinek ötvözéséről van szó. A 11-13. hét között (lehetőleg a 12. héten) az anya vérében megmérik a HCG hormon és a PAPP-A fehérje szintjét. Ugyanekkor ultrahanggal ellenőrzik a magzat ülőmagasságát, tarkóredő vastagságát (NT) és az orrcsont nagyságát. Ezekből a markerekből számítják ki, hogy mekkora valószínűséggel fordulhat elő a magzatnál genetikai eltérés. Az eljárás kb. 80-85%-ban találja meg a Down-szindrómás magzatokat és 2-5%-ban jelzi tévesen a magasabb kockázatot.

Az integrált teszt tartalmazza a legtöbb marker mérését, így a szűrővizsgálatok közül ez ad a legpontosabb becslést a kromoszómaeltérések esélyére. Lényegében a kombinált teszt és a négyes teszt markereiből számítanak egy kockázati értéket, ami azt jelenti, hogy az integrált teszthez két vérvételre és egy ultrahangvizsgálatra van szükség. Először a 12. hét körül elvégzik a kombinált teszthez is szükséges ultrahangvizsgálatot és leveszik a vért, majd a 16. hét körül újra vért vesznek a négyes teszt markereinek meghatározásához. Kockázatbecslést a második vérvétel eredményének megszületése után adnak. Ezzel a módszerrel a Down-szindrómás magzatok 85-95%-át találják meg, 2-3%-os téves pozitivitás mellett.

A kombinált és az integrált teszt is a beavatkozást nem igénylő, non-invazív eljárások közé tartozik. Diagnózist nem ad, csak azt jelzi, hogy hasonló értékek mellett milyen arányban találtak a magzatnál genetikai eltérést. Ha a kockázatot magasnak ítélik, általában a diagnózist adó invazív vizsgálatok valamelyikét, magzatvíz vizsgálatot vagy méhlepény-mintavételt javasolnak."

2017. jan. 4. 12:12
 7/7 anonim ***** válasza:

"Terhességi kombinált és integrált teszt

SZERZŐ: Pálinkás Zsanett Tanácsadó

Kombinált teszt és integrált teszt a a rendellenességek szűréséért

Az utóbbi években már gyakran használják a kombinált és integrált tesztet a terhesség során. Ezek a terhesség alatti vizsgálatok nem kötelezőek, mindenki saját maga vagy szakorvos javaslata alapján dönti el, hogy elvégezteti‐e a várandósság alatt. A vizsgálatokról a védőnődnek kötelezően kell tájékoztatnia és aláírásoddal kell igazolnod, hogy a tájékoztató információkat megkaptad a terhesség alatt.

A vizsgálat célja, hogy időben kiszűrje a magzatnál a Down‐kór és idegcső-záródási rendellenességek előfordulásának kockázatát és a szakorvos célirányosan javasolhassa a szükséges további diagnosztikai módszerek alkalmazását. Egyik beavatkozás sem jár fájdalommal, csupán vérvétel és ultrahangvizsgálat történik. Ezeket a speciális vérvizsgálatokat a tb nem támogatja, ezért a költségek a várandós anyát terhelik.

Mi az a terhességi kombinált teszt, hogyan és mikor végzik?

A kombinált teszt során kétféle vizsgálat történik: egy vérvizsgálat és egy ultrahangos vizsgálat, melyeknek eredményeit összevetik. Az első vizsgálatot 12 hetes terhesen javasolják elvégezni (10‐13. terhességi hét között). A teszt vérvizsgálati részében kiemelten figyelik az anya vérében lévő HCG hormon, valamint a PAPP‐A (terhességgel előforduló plazmafehérje) szintjét. Az ultrahangvizsgálat alatt pedig ellenőrzik a baba ülőmagasságát, tarkóredő‐vastagságát (NT) és az orrcsont nagyságát. Ezekből az értékekből számítják ki, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy kisbabádnál genetikai eltérés fordulhat elő. Amennyiben a kockázatot magasnak ítélik, szükségessé válhat magzatvízvizsgálat vagy méhlepény‐mintavétel.

Mi az a terhességi integrált teszt, hogyan és mikor végzik?

Az integrált teszt elvégzését a legtöbbször csak indokolt esetben javasolják a szakorvosok. Főként akkor, ha a kombinált teszt eredménye pozitív, magas kockázatot mutat, esetleg a családban előfordult a korábbiakban fejlődési rendellenesség. Az integrált teszt során három vizsgálat történik, két vérvizsgálat és egy ultrahangos vizsgálat, melynek eredményeit összevetik.

Az integrált teszt tartalmazza a legtöbb marker mérését, így az egyik legpontosabb becslést adja a kromoszómaeltérések kockázatára. Éppen ezért ez a vizsgálat drágább is szokott lenni, mint a kombinált tesztvizsgálat. Az integrált teszt kockázati értékeit a kombinált teszt és a négyes teszt eredményeiből számítják ki.

A négyes teszt célja, hogy a lehető legpontosabban megbecsüljék a kromoszóma‐ rendellenességek, Down‐kór és a velőcső (idegcső) záródási rendellenességeinek kockázatát.

A neve pedig abból ered, hogy pontosan 4 értéket vesznek figyelembe (AFP, Inhibin, uE3, szabad béta‐ HCG).

A vizsgálat folyamata a következő: A 12. hét körül elvégzik a kombinált teszthez is szükséges vérvételt és a magzat ultrahangos vizsgálatát. Majd ezt követően a 16. héten egy újabb vérvétel történik, és megnézik a négyes teszt értékeit. A kockázatbecslés ezt követően történik meg.

Az integrált teszt eredménye

Az eredmények alapján két csoportra oszlik a vizsgálat értékelése. Amennyiben a kockázati értékek relatív magasak, a vizsgálat eredménye pozitívként kerül meghatározásra. Alacsony kockázat esetében negatív a szűrővizsgálat eredménye.

Ha a Down‐kór előfordulásának kockázata magas, akkor magzatvízvizsgálat és méhlepény‐mintavétel válhat szükségessé.

Ha az idegcső-záródási rendellenesség előfordulásának kockázata magas, akkor alapos ultrahangvizsgálat elvégzése válik szükségessé a 18‐20. terhességi hét között, valamint magzatvíz‐ mintavétel is indokolttá válhat. Amennyiben igazolódik a velőcső záródásának rendellenessége, az elváltozás kezelését a súlyossága határozza meg. Amennyiben csak csontos fejlődési rendellenesség igazolódik, az többnyire nem igényel kezelést, a súlyosabb formák esetén viszont komplex ellátás válhat szükségessé. A folsav megfelelő szintje segít megelőzni az első trimeszterben fejlődő velőcső záródási rendellenességeit. Valamint a folsav a sejtosztódásban és a vörösvérsejtek kialakulásában is segít, így a terhesség alatt kiemelten fontos szerepet játszik kisbabád optimális növekedésében."

2017. jan. 4. 13:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!