Tényleg kell ilyen vizsgálatra menni?
en mind három alkalommal megcsináltattam. a korom nem indokolta de en így voltam nyugodt. sőt sokkal alaposabban es jobban megnézik a babyt az uh mint a korhazas sima uh val.
szerintem érdemes megfontolnod
A "kötelező" valóban nem kötelező, csak ha nem veszel részt a terhesgondozáson (aminek a része a 4 "kötelező" uh), akkor nem jár valamilyen juttatás a szülés környékén.
Azt meg senki nem írta, hogy a kombinált 100%-os megbízhatóságú lenne. 100% semmi nincs, még az amniocentézis sem. Mellette is született már beteg baba, és sajnos vetettek el egészségeset is álpozitív eredmény miatt.
Ami pedig a kockázatot illeti, mindenki maga dönti el, hogy NEKI mi az, ami magas vagy alacsony, de van "hivatalos" álláspont, és az 1:100-hoz már magas kockázatnak számít.
És igen, mindent meg lehet csináltatni TB-re. Abban az esetben, ha van beutalód. Ahhoz, hogy legyen beutalód, vagy sztk-s orvos kell, vagy olyan magándoki, akinek sztk rendelése is van.
Sajnos egyébként nincs átjárás a magán és az sztk rendszer között. (Ez egyébként szerintem is igazságtalan.)
Egyetértek azzal, aki nem javasolja a kombinált tesztet, mert szerinte semmit sem ér. Én megcsináltattam, 2 hónappal múltam akkor 35, Downra közepes kockázatot adott. A genetikus átírta az életkoromat 34-re, akkor már alacsony volt a gép által kiírt kockázat. Na, az volt az a pont, mikor azt mondtuk, hogy hagyjuk ezt a madárjóslást, ide nekem egy komolyabb vérvételes tesztet!
Mivel ennyire fogyatékos gyereket nem vállaltunk volna, ezért kértünk egy Prenát, szerencsére negatív lett.
Szóval a következő gyereknél én a kombináltat kihagyom és lesz helyette Prena vagy Nifty + genetikai uh.
Igen, az életkor sokat számít, de a kérdező írta valahol, hogy 31 éves.
A kombinált logikája:
A te értékeiddel megegyező értékekkel rendelkezők közül hány volt beteg. Pl. 1:1000 - 1000 ugyanilyen értékkel rendelkező kismama közül 1-nek volt beteg a babája.
35 év felett megnő a Down-kór esélye, tehát ugyanannyi esetből több beteg baba várható.
A Nifty és a Prena az életkort nem veszi figyelembe. Szintén anyai vérből van, de ebből kiszedik a benne keringő kb. 10% magzati dns-t, és azt vizsgálják. Ettől lesz pontosabb, mint a kombinált.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!