Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Tényleg kell ilyen vizsgálatra...

Tényleg kell ilyen vizsgálatra menni?

Figyelt kérdés
Igaz magán orvosnál voltam. De majdnem leestem a székröl mikor közölte velem, hogy 27ezer-39ezer ft vizsgálatra KELL mennem nyilván a 39ezreset javasolta. Vérvételes uh vizsgálat
2016. dec. 31. 06:19
1 2 3
 21/27 Snorri ***** válasza:
59%
Nem szültem rég. Magam is írtam, hogy az AFP-t már több helyen nem csinálják, mert nem megbízható. Ahogy a kombinált sem. Ennek ellenére nálunk megcsinálják tb alapon az afp-t, tehát lehet ott is, ahova a kérdező egyébként jár, és akkor inkább az. Az arányszámmal kapcsolatban szerintem az, hogy 1 a 100-hoz az esélye annak, hogy down baba születik nem túl magas, viszont arra elég, hogy a frászt hozza az emberre, és hetekig félelemben él, és utána sem biztos, hogy könnyebb lesz. Ha 1:10 000, akkor megnyugszom, mert az jaj de jó, de közben ugyanúgy lehet down baba. A niftyt azért mondtam, mert szerintem az a legjobb, nem reklám vagy ilyesmi....meg könyörgöm miért a down a mumus, és a több betegség? Akkor legyen már valaki azért is szaranya, mert nem fizeti ki a többit, csak a downt. Azt pedig tisztázzuk, hogy nem kötelező semmiféle vizsgálat, de ami elő van írva, mint "kötelező", az mind ingyenes. Bármilyen hihetetlen, végig lehet csinálni egy terhesgondozást 0 ft-ból. A 12. heti genetikai uh-t is megcsinálják sztk-ban. Nem kell elkezdeni azt, hogy jaj mi lesz, ha megszületik, ha már erre sem telik, stb....nem biztos, hogy az jár jobban, aki mindenért fizet.
2016. dec. 31. 11:31
 22/27 anonim ***** válasza:
66%
Nem kötelező. A magánkórházakról pedig annyit, hogy meddőségi kivizsgálás miatt magánkórházba jártunk a férjemmel. Amikor pozi lett a teszt, oda mentem vissza és elsőre úgy gondoltuk, hogy végig oda fogunk járni. 300 ezret kellett volna befizetni a terhesgondozásra és még ezen felül 300 lett volna a szülés. Egy nappal a terhesgondozási díj befizetése előtt valami azt súgta, hogy csak meg kellene nézni az sztk-t, hogy milyen, mert sok ismerősöm szó szerint lehülyézett, hogy azt a 600 ezret ki akarom fizetni olyanért, amit meg a tb-vel egyébként is fizetek. Elmentem az sztk-ba, időpontot se kértem, csak simán beálltam a sorba és így is fogadtak. A doki egy nagyon idős bácsi, de iszonyat cuki, nagyon rendes, nagyon kedves és olyan részletesen tájékoztatott a tudnivalókról, ahogy még a magándoki sem egy 22 ezer forintos 15 perces vizsgálat alatt! Azonnal lemondtam a magánkórházban minden időpontomat és eldöntöttem, hogy azt a 600 ezret a babára fogom költeni, nem egy puccos magánkórház zsebébe tömöm, ahol ráadásul soha egyszer sem fordult elő még a rengeteg meddőségi vizsgálat során sem, hogy akkor bejutottam volna a dokihoz, amikorra időpontom volt! Minden alkalommal fél, 1 órát várnom kellett és többször végig is néztem, hogy a dokim a nővérekkel csevegett, meg poénkodott a folyosón, miközben engem már rég be kellett volna hívnia. Az sztk-s vizsgálatok nekem eddig sokkal gördülékenyebben mentek! Te tudod, hogy neked melyik a szimpatikusabb, de en azt javaslom, hogy tegyél egy próbát az sztk-ban. Nem mindenhol bunkók. Ha pedig a magántól nem akarsz teljesen elszakadni, de 30ezreket se szeretnél kidobni egyes vizsgálatokra, akkor a down szűrést sztk-ban is megcsináltathatod attól függetlenül, hogy az eredményt magándoki fogja kiértékelni.
2016. dec. 31. 11:33
 23/27 anonim ***** válasza:
100%

en mind három alkalommal megcsináltattam. a korom nem indokolta de en így voltam nyugodt. sőt sokkal alaposabban es jobban megnézik a babyt az uh mint a korhazas sima uh val.

szerintem érdemes megfontolnod

2016. dec. 31. 13:13
 24/27 anonim ***** válasza:

A "kötelező" valóban nem kötelező, csak ha nem veszel részt a terhesgondozáson (aminek a része a 4 "kötelező" uh), akkor nem jár valamilyen juttatás a szülés környékén.

Azt meg senki nem írta, hogy a kombinált 100%-os megbízhatóságú lenne. 100% semmi nincs, még az amniocentézis sem. Mellette is született már beteg baba, és sajnos vetettek el egészségeset is álpozitív eredmény miatt.

Ami pedig a kockázatot illeti, mindenki maga dönti el, hogy NEKI mi az, ami magas vagy alacsony, de van "hivatalos" álláspont, és az 1:100-hoz már magas kockázatnak számít.

És igen, mindent meg lehet csináltatni TB-re. Abban az esetben, ha van beutalód. Ahhoz, hogy legyen beutalód, vagy sztk-s orvos kell, vagy olyan magándoki, akinek sztk rendelése is van.

Sajnos egyébként nincs átjárás a magán és az sztk rendszer között. (Ez egyébként szerintem is igazságtalan.)

2016. dec. 31. 14:26
 25/27 anonim ***** válasza:
53%

Egyetértek azzal, aki nem javasolja a kombinált tesztet, mert szerinte semmit sem ér. Én megcsináltattam, 2 hónappal múltam akkor 35, Downra közepes kockázatot adott. A genetikus átírta az életkoromat 34-re, akkor már alacsony volt a gép által kiírt kockázat. Na, az volt az a pont, mikor azt mondtuk, hogy hagyjuk ezt a madárjóslást, ide nekem egy komolyabb vérvételes tesztet!

Mivel ennyire fogyatékos gyereket nem vállaltunk volna, ezért kértünk egy Prenát, szerencsére negatív lett.

Szóval a következő gyereknél én a kombináltat kihagyom és lesz helyette Prena vagy Nifty + genetikai uh.

2016. dec. 31. 14:56
 26/27 anonim ***** válasza:

Igen, az életkor sokat számít, de a kérdező írta valahol, hogy 31 éves.

A kombinált logikája:

A te értékeiddel megegyező értékekkel rendelkezők közül hány volt beteg. Pl. 1:1000 - 1000 ugyanilyen értékkel rendelkező kismama közül 1-nek volt beteg a babája.

35 év felett megnő a Down-kór esélye, tehát ugyanannyi esetből több beteg baba várható.

A Nifty és a Prena az életkort nem veszi figyelembe. Szintén anyai vérből van, de ebből kiszedik a benne keringő kb. 10% magzati dns-t, és azt vizsgálják. Ettől lesz pontosabb, mint a kombinált.

2016. dec. 31. 21:28
 27/27 anonim ***** válasza:
Igen, de ha nem tartanád meg a gyereket, akkor cs.szheted, ha te leszel az 5000-ből az egy.
2017. jan. 1. 16:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!