Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Tényleg kell ilyen vizsgálatra...

Tényleg kell ilyen vizsgálatra menni?

Figyelt kérdés
Igaz magán orvosnál voltam. De majdnem leestem a székröl mikor közölte velem, hogy 27ezer-39ezer ft vizsgálatra KELL mennem nyilván a 39ezreset javasolta. Vérvételes uh vizsgálat
2016. dec. 31. 06:19
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
100%
Azt azért kalkulald bele a dontesedbe, hogy az orvos dönthet úgy, hogy nem vállal téged tovább, ha nem veszel részt az általa javasolt vizsgálatokon
2016. dec. 31. 07:43
 12/27 A kérdező kommentje:
31 éves vagyok. Olyan furrán jött ki ez az egész. Nyilván babát szerettünk volna tudom milyen anyagi költséggel jár. De ha nem indokolt nem fizetnék, megmondom öszíntén sokkalom az összeget nem nem a gyerekre sajnálom hanem maga az hogy fizetem a tbt és mégis mindent plusszba fizetek. Abból a 27 ezerböl rengeteg mindent tudnánk neki venni.
2016. dec. 31. 08:28
 13/27 anonim ***** válasza:
100%
Ez, azt kell végig gondolni, hogy egy esetleges pozitív eredmény esetén is meg akarnad e tartani a babát. Hangen, felesleges a vizsgálat. Ha nem, akkor el "kell" menni, utólag nem lehet visszacsinalni
2016. dec. 31. 08:34
 14/27 anonim ***** válasza:
75%
Egy down-szindrómás... stb. gyerekre nem lesz elég az a ~27 amit ezzel spórolsz.
2016. dec. 31. 08:37
 15/27 anonim ***** válasza:
100%

"maga az hogy fizetem a tbt és mégis mindent plusszba fizetek" - erről szól a magánrendelés:(

Ezt vállaltad azzal, hogy oda mentél.

(Félre ne érts, én is van, amikor egyértelműen a magánrendelést választom, és semmi esetre sem mennék SZTK-ba. De ez van: vagy fizeted vagy a TB-dért ott az SZTK)

Amúgy sokkal inkább egy szűrés 30 ezerért, mint egy beteg baba, ami nem csak anyagilag dönthet romba titeket, hanem érzelmileg is. (Persze, ha így is, úgy is megszülnéd, az más, de azért ez a ritkább.)

2016. dec. 31. 10:06
 16/27 anonim ***** válasza:
100%
Én magánhoz jártam és megcsináltattam ott a genetikát ... mondták, hogy alanyi jogon is csinálnak a kórházban, hát úgy voltam vele, hogy több szem többet lát... ingyen van miért is ne mennék? Hát 10 perc alatt megvolt a genetikai vizsgálat ... a magánba pedig 40 percet töltöttem.
2016. dec. 31. 10:14
 17/27 Snorri ***** válasza:
67%
Tisztázzuk, hogy a kombinált szűrés NEM ad olyat, hogy pozitív, meg negatív! Ez egy fizetős, választható vizsgálat, ami kb semmit nem ér! Ad egy arányszámot, hogy 1:100, 1:1000, stb. Na most, ezek alapján kockázati csoportba sorolják. 1:100 ez nem magas, de nem is alacsony. Arra pont elég, hogy bogarat ültessenek a fülébe, és akkor lehet javasolni drágább vizsgálatot, ami 200 000-nél kezdődik. Az AFP vizsgálat ugyanez, és pont ezért sok helyen nem is csinálják, mert nem megbízható, legtöbbször csak ijedtséget okoz. Az ultrahang pedig ultrahang. Egyébként a down legtöbbször együtt jár szívbetegséggel, más betegségekkel, és jelekkel, amiket sima ultrahangon is észre lehet venni. Ekkor javasolhatják a magzatvíz vizsgálatot. Én azt mondom kérdező, hogy akkor érdemes megcsináltatni a kombináltat, ha elég egy arányszám, amitől megnyugszol, mert elég magas. De a magas arányszám sem jelent egészséges magzatot, ahogy az alacsony sem beteget, de sok hét idegeskedést igen. Ha valaki biztosra akar menni, akkor nifty teszt az elején, de akkor már az elején tudod, de 200 000 felett van. Vagy magzatvíz, vagy méhlepény vizsgálat, az indokolt esetben ingyenes, de 1 % esély a vetélésre, és heteket kell rá várni. 16+ hetesen megtudod, és ha down baba, akkor meg kell őt szülnöd.
2016. dec. 31. 10:29
 18/27 Snorri ***** válasza:
100%
Bocs, természetesen akkor kell megszülnöd, ha úgy döntesz, hogy nem vállalod. Tehát nem egy sima abortusz...
2016. dec. 31. 10:31
 19/27 anonim ***** válasza:
40%

10:29-es több pontont téved, de lehet, hogy azért, mert régen szült, és akkor még úgy volt.

Pl. az 1:100-hoz magas kockázat, 1:1000-hez alacsony, közötte közepes.

Az AFP-t pár éve már nem csinálják, mert nagyon megbízhatatlan.

A "drágább" vizsgálat pedig nem 200 ezer, hanem csak Down-ra 135 ezer, ha mást is néznek, max. 185 ezer, nem csak Nifty van, hanem még legalább 3 féle (a PrenaTest és a Nifty a legnépszerűbb).

Kérdező!

Egyes magándokik adnak beutalót TB-s vizsgálatokra, mások nem (sajnos én is így jártam, de ragaszkodom a dokihoz).

Vannak kötelező és nem kötelező vizsgálatok.

Ami kötelező: 12. heti genetikai uh. Ezt - ha kapsz beutalót - TB-re ingyen csinálják, és választható hozzá kb. 12 ezer Ft-ért vérvétel - a kettő együtt adja a többiek által már említett kombinált teszt eredményét.

Magas élekornál az életkor nagyon lerontja az eredményt, 35 felett alacsony kockázat már nem is nagyon jöhet ki, de te 31 vagy, az még egész jó.

Az uh a beteg babák kb. 70%-át találja meg, vérvétellel együtt ez kb. 90%. Ha magas kockázat jön ki, akkor tovább kell vizsgálódni, ha nem akarod megtartani a babát.

1. Ekkor 2 lehetőséged van:

PrenaTest, Nifty vagy a hasonlók, ezek valóban nagyon drágák, de a beteg babák 99%-át megtalálják, és kevés az álpozitív eredmény. Előnye, hogy nem okoz vetélést.

2. Amniocentézis, ami szintén 99% pontosságú, 1-2%-ban okozhat vetélést és nem tudni, hány %-ban koraszülést.

Ha el akarod vetetni, csak ennek az eredményét fogadják el, a Prenát stb. nem. Ez általában ingyenes, de ha magánban csinálják, akkor kb. 100 ezer Ft.

Térjünk vissza a kombinált teszthez!

Nem vagy köteles ott csináltatni, ahol az orvosod mondja, magánban bárhova mehetsz. Nekem volt, ahol 31 ezret mondtak, ebből ugye kb. 12 a vérvétel, 19 az uh.

A Czeizel Intézetben ez 16+19. A 27 és 39 ezer kissé elszálltnak tűnik.

Viszont kell keresned uh-t, ami elfogadható árú, mert az kötelező vizsgálat, ráadásul megvan, hogy mikor lehet elvégezni, és ez elég rövid időszak (és időpontot is kell kapnod), nem szabad kicsúszni belőle.

És jó, ha tudod, hogy nem ez az egyetlen kötelező vizsgálat, sőt, nem is az egyetlen kötelező uh, úgyhogy lesz még kiadás... (Vagy orvost váltasz.)

2016. dec. 31. 11:12
 20/27 anonim ***** válasza:
20%
A kombinált teszt egyáltalán nem 100%-os, hogy nem lesz beteg a baba! Most született egy beteg baba. Pedig megcsináltattta a kombinált tesztet.
2016. dec. 31. 11:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!