Tényleg kell ilyen vizsgálatra menni?
"maga az hogy fizetem a tbt és mégis mindent plusszba fizetek" - erről szól a magánrendelés:(
Ezt vállaltad azzal, hogy oda mentél.
(Félre ne érts, én is van, amikor egyértelműen a magánrendelést választom, és semmi esetre sem mennék SZTK-ba. De ez van: vagy fizeted vagy a TB-dért ott az SZTK)
Amúgy sokkal inkább egy szűrés 30 ezerért, mint egy beteg baba, ami nem csak anyagilag dönthet romba titeket, hanem érzelmileg is. (Persze, ha így is, úgy is megszülnéd, az más, de azért ez a ritkább.)
10:29-es több pontont téved, de lehet, hogy azért, mert régen szült, és akkor még úgy volt.
Pl. az 1:100-hoz magas kockázat, 1:1000-hez alacsony, közötte közepes.
Az AFP-t pár éve már nem csinálják, mert nagyon megbízhatatlan.
A "drágább" vizsgálat pedig nem 200 ezer, hanem csak Down-ra 135 ezer, ha mást is néznek, max. 185 ezer, nem csak Nifty van, hanem még legalább 3 féle (a PrenaTest és a Nifty a legnépszerűbb).
Kérdező!
Egyes magándokik adnak beutalót TB-s vizsgálatokra, mások nem (sajnos én is így jártam, de ragaszkodom a dokihoz).
Vannak kötelező és nem kötelező vizsgálatok.
Ami kötelező: 12. heti genetikai uh. Ezt - ha kapsz beutalót - TB-re ingyen csinálják, és választható hozzá kb. 12 ezer Ft-ért vérvétel - a kettő együtt adja a többiek által már említett kombinált teszt eredményét.
Magas élekornál az életkor nagyon lerontja az eredményt, 35 felett alacsony kockázat már nem is nagyon jöhet ki, de te 31 vagy, az még egész jó.
Az uh a beteg babák kb. 70%-át találja meg, vérvétellel együtt ez kb. 90%. Ha magas kockázat jön ki, akkor tovább kell vizsgálódni, ha nem akarod megtartani a babát.
1. Ekkor 2 lehetőséged van:
PrenaTest, Nifty vagy a hasonlók, ezek valóban nagyon drágák, de a beteg babák 99%-át megtalálják, és kevés az álpozitív eredmény. Előnye, hogy nem okoz vetélést.
2. Amniocentézis, ami szintén 99% pontosságú, 1-2%-ban okozhat vetélést és nem tudni, hány %-ban koraszülést.
Ha el akarod vetetni, csak ennek az eredményét fogadják el, a Prenát stb. nem. Ez általában ingyenes, de ha magánban csinálják, akkor kb. 100 ezer Ft.
Térjünk vissza a kombinált teszthez!
Nem vagy köteles ott csináltatni, ahol az orvosod mondja, magánban bárhova mehetsz. Nekem volt, ahol 31 ezret mondtak, ebből ugye kb. 12 a vérvétel, 19 az uh.
A Czeizel Intézetben ez 16+19. A 27 és 39 ezer kissé elszálltnak tűnik.
Viszont kell keresned uh-t, ami elfogadható árú, mert az kötelező vizsgálat, ráadásul megvan, hogy mikor lehet elvégezni, és ez elég rövid időszak (és időpontot is kell kapnod), nem szabad kicsúszni belőle.
És jó, ha tudod, hogy nem ez az egyetlen kötelező vizsgálat, sőt, nem is az egyetlen kötelező uh, úgyhogy lesz még kiadás... (Vagy orvost váltasz.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!