Akiknek az ultrahang azt mutatja, hogy a baba nagyobb a koránál, azok korábban is szülnek? Tapasztalatok?
Mi 12 hetes UH-n 13+4 hetesek voltunk, 20 hetes UH-n (19+6) 21+4 hetesek, 27. heti UH-n pedig a méretek alapján 29 heteset mondtak.
Ezek alapján számíthatok arra hogy korábban jön 1-2 héttel, vagy ezek inkább csak tájékoztató adatok?
Én úgy tudom, hogy a 12. hétig egyformán fejlődnek a magzatok, így akkor szokták "véglegesíteni" a terminus időpontját. Ha akkor nagyobb volt, akkor valószínűleg előbb is fogant, tehát idősebb a terhesség.
A 12. után már különbözően nőnek, a szülőktől örökölt tulajdonságok alapján.
(Én is így jártam, mert a babáim egy rövid ciklus 9. napján fogantak, így míg menstruáció szerint 24 hetes és pár napos a terhesség, valójában már 26 hetes leszek szombaton. Át is lett írva a terminus a kiskönyvemben egy héttel korábbra).
Ha a 12 heti uh-n jelentősen eltér a baba mérete szerinti kor a menstruáció szerintitől, akkor módosítják a szülés dátumát, és onnantól kezdve ahhoz mérik a terhesség korát. Ez akkor érdekes, ha pl túlhordod, és nem mindegy, mikor van a 42 hét.
Nekem is módosította a doki a terminust március 14-ről március 6-ra. Biztos is vagyok benne, hogy előbb is fogant. Azóta is minden uh-n ennek a kornak felel meg, most 24 hetes.
Ha a 12 hetesen majdnem 1,5 héttel volt nagyobb akkor tuti előbb fogant. Akkor előbb is születhet viszont ha nem módosìtottàk a szülés vàrható dàtumàt, akkor a túlhordàsnàl nagyon oda kell figyelni, hiszen ìgy 42 hetesen talàn màr majdnem 44 leszel... Ezért szoktàk a 12. hetes utàn korrigàlni ha nagy az eltérés.
Attól hogy nagyobb nem biztos hogy előbb is születik. Nekem 4 kg, 3,4 kg volt a két gyerekem mindkettő 38.héten született. A baràtnőim közül egyikük 4,3 kgval szülte a babàjàt 41. héten,màsikuk betöltött 40.héten 4,06kgval. A gyerek súlya, mérete a 12. hét utàn nem csak a terhességi kor függvénye,hanem főleg a genetikàé.
12 hétig egyformán fejlődnek utána szól bele a növekedésbe a genetika és pl a gdm (ha van).
A fiam mindig nagyobb volt.2 nappal a kiírt dátum után született 4000grammal.A lányom hol nagyobb hol korának megfelelő volt ő 41hétre 3600grammal született.
Az a helyzet, hogy nekem nemhogy nem módosították a várható szülés dátumát, de eleve nem is írtak semmit. Minden leletemen rajta vannak azok, hogy:
terhességi kor menses szerint: ...
súly alapján becsült magzati kor: ...
De sehol nincs egy várható szülési idő. Kiskönyvembe sem írta bele senki. Én kalkulátorral kiszámoltam hogy a menstruáció szerint mikorra várható, de hogy most az a valós, vagy ez az ultrahang méretek alapján más-e azt nem tudom :/
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!