A barátnőm háromhónapos terhes és sajnos dohányzik. Hogy tudna róla leszokni?
MINEK szül az ilyen? undorító a látvány: terhes cigivel.
majd ha a gyereke csonka végtagokkal születik, akkor mjd nézhet maga elé. Okozhat ezt is és még számtalan deformitást. Hátha megússza.....vagy nem.
Most olvastam, neked kerestem direkt, beillesztem ide. OLVASSÁTOK végig:
Hogy mit érdemes még ilyenkor végiggondolni?
A szülők – természetesen főleg az édesanya – dohányzása fokozottan káros a magzat és később a gyermek egészségére. Ajánlott a teherbeesés előtt kb. 1 évvel leszokni a füstölésről, de mindenképpen csökkenteni kell az elszívott cigaretták mennyiségét, mert kb.1 évre van szükség ahhoz, hogy a nikotin kiürüljön a szervezetből. Ráadásul a nikotin és a széndioxid szervezetben való jelenléte csökkenti a teherbeesés esélyét is. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy a dohányzó nők átlagosan két hónappal később esnek teherbe, mint nem dohányzó társaik. A terhesség alatti rendszeres dohányzás bizonyítottan kis súllyal való születéshez, valamint koraszüléshez is vezethet. Ennek az oka az, hogy a szervezetben keletkezett méreganyagok gátolják a méhlepény működését, így az nem tud a magzat számára ideális mennyiségű táplálékot juttatni. Ugyanezért gyakoribb a légzésbénulásos csecsemőhalálozás is. Egyes kutatók szerint a többek között a terhesség alatti dohányzás is okolható a csökkent értelmi képességgel való születésért, valamint – nagyobb gyermekek esetében – a tanulási nehézségekért is. A szoptatás alatt is feltétlenül kerülendő a dohányzás, hiszen a nikotin átjut a tejbe, és tovább károsítja a baba egészségét. Ugyanakkor nem árt, ha az apukák is időben nekikezdenek a leszokásnak: a passzív dohányzás nem kevésbé káros a kisgyermekek egészségére. Súlyos asztmás állapotot, rossz vérkeringést, hörghurutot és tüdőgyulladást eredményezhet. Gyakran okoz szem- és szaglószervi gyulladást is.
Sok háztartásban a gyerekek kavargó dohányfüst mellett nőnek fel. Sajnos a rossz példa azt eredményezheti, hogy később a gyerekek is dohányozni fognak.
Az ENSZ egészségügyi világszervezete (WHO) riasztó statisztikája szerint a jelenlegi tendenciák alapján a dohányzás okozta betegségben fog meghalni 250 millió ma élő gyermek. A kutatások azt mutatják, hogy a dohányzás okozta veszélyeztetettség jelentősen nagyobb, mint azt korábban gondolták. Tartós dohányzás esetén a dohányosok halálozási aránya mintegy háromszor akkora, mint a nem dohányosoké. Azoknak, akik serdülőkorban kezdik el a dohányzást, és utána is rendszeresen rágyújtanak, átlagosan 50 százalék esélyük van arra, hogy a dohányzás következtében kb. 22 évvel megrövidüljön a várható élettartamuk.
A dohányzás mintegy 25 betegség ismert vagy valószínű oka. Ismert tény, hogy a tüdőrák legfőbb okozója. Kevésbé ismert, de ugyanolyan tény azonban, hogy ez a szenvedély még több halálos áldozatot szed egyéb betegségeken keresztül, beleértve a szervezet egyéb rákos betegségeit, szívbajt, szélütést, ödémát és egyéb krónikus betegségeket.
Talán, ha ezt végiggondolja, és folyamatosan a szem előtt tartja, amikor épp nyúlna a cigaretta után, könnyebb lesz leszokni róla.
Segíteni ,nehéz hiszen ez is egy függőség ugyan úgy mint a kábítószer stb.. Én annak idején megpróbáltam leszokni a cigiről terhesség alatt de az lett a következménye ,hogy korházba kerültem úgy kezdett ugrálni a vérnyomásom mert nagyon kívántam a cigit és nagyon ingerült és ideges voltam mindig. Na hát azt hiszem ez sem volt a legjobb megoldás ....
Aztán a dokival megbeszéltük,hogy néha amikor nagyon ideges vagyok inkább rágyújtok mert így sokkal többet ártok a babának mint a cigivel. A terhességemmel semmi gond nem volt és a babám 4950 grammal született ma egyetemista és csak annyit volt beteg ,hogy amikor nagykorú lett és elhoztuk a kartonját a gyerek orvostól azt mondta ,hogy legalább most látja ,hogy milyen is lett a fiatal ember !! Hát ennyit erről !!nem kell senki feje fölött pálcát törni persze nem jó a dohányzás de van olyan is hogy az akarat néha kevés ...
Szia, ajánlom barátnődnek Allan Carr könyvét!
Én is dohányoztam, de azonnal letettem ahogy kiderült, hogy babás vagyok! Sajnos a férjemnek ez nem sikerült, úgyhogy igyekszem nem beszívni a füstöt mikor dohányzik a lakásban, illetve ablakot nyitni, vagy átmenni a másik szobába, de még így is nagyon aggódom, nehogy baja legyen az én kis Porontyomnak! Szerintem ezzel a könyvvel játszva le tud szokni! Lepd meg vele, nem drága!
Az utolsó előttinek csak annyit,hogy örüljön,h a gyermeke egészséges,de ez nem az anyján múlt.
Az akarat NEM lehet kevés,az akarat MINDEN!
Ha te nem tudsz segíteni mi sem fogunk tudni. Szétnéztem a neten és ezt találtam : [link]
nézd meg szerinted hasznos-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!