Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Táppénz kérdésben jártas valaki?

Táppénz kérdésben jártas valaki?

Figyelt kérdés
februártól nem kaptam táppénzt,tegnap beszéltem a cég könyvelőjével,azt mondta ők folyamatosan leadják.Ma bementem a TB-be,megkérdeztem miért nem kapok 2hónapja semmit,azt mondták márc.17-én lett leadva a februári,pár nap mulva már valószinű megkapom,33ezer ft.Kérdeztem hogy ez egy havi táppénz a 33ezer?Azt mondta,hogy febr.2-től-febr.28-ig van ez a 33ezer.És mondom mégis hogy jött ki 33ezer ft 108 ezer bruttóra?Hát ő azt nem tudja...Tudja valaki hogy ez hogy lehet?Vagy tényleg csak ennyi jár nekem?A nettót nemtudom pontosan mennyi,megnéztem a munkaszerződésbe,csak a bruttó van benne,ami 108ezer ft.De minden hónapba más volt,szóval volt olyan hogy 140ezer ft bruttó volt,de 100alatt sose volt,és a nettóm is 90alatt nem volt sose,a fizetési papírokon megnéztem.Akkor 33ezer nem kevés?Hol tudnék utánaérdeklődni ha a TB-be se tudják?Köszönöm ha tud valaki segíteni.(21h)
2010. ápr. 8. 12:58
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Szia!

Ez érdekes.Én ugyan ilyen ügyben telefonáltam be hozzájuk, de nekem készségesen elmagyarázták, részletesen elmondták, hogy mi miért van.Végül kiderült, hogy nekem hiába van 100 fölött a fizum, na meg hiába van akármilyen szerződésem, ha csak minimál bérre voltam bejelentve...

Szerintem hivd fel, és mond azt,hogy táppénz ügyben lenne pár kérdésed, nekem ekkor megkédezték a nevem, a TAJ számom, és kapcsolták az illetékes hölgyet.

Remélem sikerrel jársz.

Boldog Babavárást

24 hetes km.

2010. ápr. 8. 13:02
 2/14 anonim ***** válasza:
Szia! Én januártól vagyok táppénzen, és még semmit sem kaptam. Szerintem rosszul mondták neked, és a 2heti táppénz a 33ezer forint. Amúgy kérdezd meg a könyvelőt, hogy ő mennyit számolt, mennyi lesz a táppénzed.
2010. ápr. 8. 13:05
 3/14 anonim ***** válasza:

Szia. Próbálok Neked segíteni.

Kezdjük ott, hogy mióta vagy konkrétan táppénzen? Február 01-től? Vagy mióta? Azért kérdezem, mert az első 15 munkanapra betegszabadság jár, amit a Te munkáltatód fizet és nem a TB. Tehát ez 3 hét, 15 munkanap.

A betegszabira 70%-os bér jár!

Utána, a 15 munkanap letelte után, ha a munkáltatód nem TB kifizetőhely, márpedig a leírásod alapján nem az, akkor a TB fizeti. A táppénz a tavalyi naptári éved bruttó fizetésének 60%-a, naptári napra lebontva. Tehát pl február mivel csak 28 napos, ezért arra a hónapra kevesebb jár.

A táppénzből CSAK szja-t vonnak, semmi mást nem!

Nézzünk egy konkrét példát, írtad a 108.000 Ft bruttót, de csak nagyvonalban számolok, nem pontosan naptári napra. Ez alapján a havi táppénzed kb 64.000 Ft, ebből szja-t vonnak.

A 108.000 Ft bruttónak az adója kb 23.000 Ft. De ha kértél év elején adójóváírási kedvezményt ( kértél a munkáltatódnál? ) akkor az adó csak kb 8.000 Ft. Azaz a nettó táppénzed átlagban 56.000 Ft.

Ehhez képest Te kaptál 33.000 Ft-ot. Azt tudom elképzelni, hogy ez a 33.000 Ft a februári táppénzednek csak egy része. Tehát valószínűleg a munkáltatódnak is kellene fizetnie betegszabadságot.

Vagy pedig nem teljes február hónapban voltál táppénzen, hanem csak a hónap közepétől, mert akkor reális februárra az a 33.000 Ft.

Ami még fontos, az az, hogy amikor Te a munkáltatódnak leadod a táppénzes papírt, onnantól ők 3 munkanapon belül kötelesek a TB felé továbbítani!!!

Ha a céged nem adja le időben, azt úgy tudod kivédeni, hogy a táppénzes papírodat Te viszed le a TB-hez, és a munkáltatódnak csak a táppénzes papír fénymásolatát postázod el.

Bármilyen új kérdésed van, tedd fel nyugodtan. Egy ideig bérszámfejtő voltam az előző munkahelyen :)

Remélem tudtam segíteni.

Boldog babavárást,

30 hetes kismama

2010. ápr. 8. 13:47
 4/14 A kérdező kommentje:
Szia,köszia segtséget:)január 4-től vagyok táppénzen,de arra a hónapra megkaptam a 15nap betegszabadságot,ezért írtam hogy febr.-tól vagyok táppénzen.A munkahelyem nem tb kifizetőhely,és adójóváírást kértem,szóval azt visszaigényelhetem.Direkt megkédeztem a nőt ma a tb-ben,hogy ez a 33ezer mennyi időre jár,és az mondta hogy febr.2től febr.28ig.Azt sajnos nemtudom ellenőrizni hogy ők mikor adják le a táppénzes papírjaimat,én 2hetente viszem be,ők küldik pestre mert ott a cég,oda kell küldeni,de tegnap azt mondta a pesti cég könyvelője,hogy ők folyamatosan leadják,de ma a nő a tb-be azt mondta márc.17-én lett leadva,vagyis akkor érkezett be a tb-be a febr-i táppénzes papírom.Én 2hetente szoktam bevinni.A tb-be mondta a nő is hogy jobban járok ha nem a cégnek küldöm a táppénzes papírt,hanem én küldöm egyenesen a tb-be,hát ezek után az lesz...de nemértem ezt a 33ezret:S,mivel ez teljes havi elvileg azt mndta a nő,és a betegszabadság ki lett fizetve,szóval nemértem:S Ez azért nagyon kevés.
2010. ápr. 8. 14:24
 5/14 anonim ***** válasza:

Az előzőkhöz csatlakozva én még azt is megkérdezném, hogy folyamatos volt-e a biztosítási jogviszonyod és megvolt-e legalább 2 év?

Mert legalább két éves, folyamatos biztosítási jogviszony fennállta esetén a táppénz összege a munkabér naptári napi átlagának 60 százaléka, viszont ha ennél rövidebb a biztosítási jogviszonyod, akkor a bér naptári napi átlagának 50 százalékára csökken az összeg!

2010. ápr. 8. 14:27
 6/14 A kérdező kommentje:
nincs meg a 2évem,de én még ilyet nem hallottam hogy akinek nincs meg a 2év bedolgozottja az csak 50%-ot kap:S
2010. ápr. 8. 14:35
 7/14 anonim ***** válasza:

Szia!

Pedig így van. 2009.08.01-től lépett érvénybe ez a szabály.

Valóban csak 50% jár, ha nincs meg a 2 éves biztosítási idő.

60%-ot kapsz, ha megvan.

2010. ápr. 8. 14:50
 8/14 A kérdező kommentje:
értem:S Akkor az 50%-a 33ezer ft lenne?Hát ez nagyon durva..:S Még mikor munkanélkülin voltam is többet kaptam..majdnem a dupláját...:S
2010. ápr. 8. 15:04
 9/14 anonim ***** válasza:
Nekem kicsit több jött ki, de csak durva számítással, 38400 körül kéne kapnod:( A február csak 28 napos volt, és naptári napi átlagot számolnak, és mit írtad, 2-28-ig kapod a táppénzt, az meg 26 nap:(.
2010. ápr. 8. 15:14
 10/14 A kérdező kommentje:
hát köszönöm nektek,ez most kicsit "sokkolt":S,de azért majd megpróbálok utánaérdeklődni...
2010. ápr. 8. 15:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!