Táppénz kérdésben jártas valaki?
Szia!
Ez érdekes.Én ugyan ilyen ügyben telefonáltam be hozzájuk, de nekem készségesen elmagyarázták, részletesen elmondták, hogy mi miért van.Végül kiderült, hogy nekem hiába van 100 fölött a fizum, na meg hiába van akármilyen szerződésem, ha csak minimál bérre voltam bejelentve...
Szerintem hivd fel, és mond azt,hogy táppénz ügyben lenne pár kérdésed, nekem ekkor megkédezték a nevem, a TAJ számom, és kapcsolták az illetékes hölgyet.
Remélem sikerrel jársz.
Boldog Babavárást
24 hetes km.
Szia. Próbálok Neked segíteni.
Kezdjük ott, hogy mióta vagy konkrétan táppénzen? Február 01-től? Vagy mióta? Azért kérdezem, mert az első 15 munkanapra betegszabadság jár, amit a Te munkáltatód fizet és nem a TB. Tehát ez 3 hét, 15 munkanap.
A betegszabira 70%-os bér jár!
Utána, a 15 munkanap letelte után, ha a munkáltatód nem TB kifizetőhely, márpedig a leírásod alapján nem az, akkor a TB fizeti. A táppénz a tavalyi naptári éved bruttó fizetésének 60%-a, naptári napra lebontva. Tehát pl február mivel csak 28 napos, ezért arra a hónapra kevesebb jár.
A táppénzből CSAK szja-t vonnak, semmi mást nem!
Nézzünk egy konkrét példát, írtad a 108.000 Ft bruttót, de csak nagyvonalban számolok, nem pontosan naptári napra. Ez alapján a havi táppénzed kb 64.000 Ft, ebből szja-t vonnak.
A 108.000 Ft bruttónak az adója kb 23.000 Ft. De ha kértél év elején adójóváírási kedvezményt ( kértél a munkáltatódnál? ) akkor az adó csak kb 8.000 Ft. Azaz a nettó táppénzed átlagban 56.000 Ft.
Ehhez képest Te kaptál 33.000 Ft-ot. Azt tudom elképzelni, hogy ez a 33.000 Ft a februári táppénzednek csak egy része. Tehát valószínűleg a munkáltatódnak is kellene fizetnie betegszabadságot.
Vagy pedig nem teljes február hónapban voltál táppénzen, hanem csak a hónap közepétől, mert akkor reális februárra az a 33.000 Ft.
Ami még fontos, az az, hogy amikor Te a munkáltatódnak leadod a táppénzes papírt, onnantól ők 3 munkanapon belül kötelesek a TB felé továbbítani!!!
Ha a céged nem adja le időben, azt úgy tudod kivédeni, hogy a táppénzes papírodat Te viszed le a TB-hez, és a munkáltatódnak csak a táppénzes papír fénymásolatát postázod el.
Bármilyen új kérdésed van, tedd fel nyugodtan. Egy ideig bérszámfejtő voltam az előző munkahelyen :)
Remélem tudtam segíteni.
Boldog babavárást,
30 hetes kismama
Az előzőkhöz csatlakozva én még azt is megkérdezném, hogy folyamatos volt-e a biztosítási jogviszonyod és megvolt-e legalább 2 év?
Mert legalább két éves, folyamatos biztosítási jogviszony fennállta esetén a táppénz összege a munkabér naptári napi átlagának 60 százaléka, viszont ha ennél rövidebb a biztosítási jogviszonyod, akkor a bér naptári napi átlagának 50 százalékára csökken az összeg!
Szia!
Pedig így van. 2009.08.01-től lépett érvénybe ez a szabály.
Valóban csak 50% jár, ha nincs meg a 2 éves biztosítási idő.
60%-ot kapsz, ha megvan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!