Táppénz esetén mennyit kaphatok maximum?
Nem kaphatsz 188 ezer tp-t 222 ezerre,mert párom bére 277 ezer és a fizetése teljes összege 184 ezer,tehát a tp-ed nem lehet több az ö fizetésénél,mikor jóval több a bruttója,mint neked.
De hidd el ezek úgy számolnak ott,hogy egy mukkot nem fogsz megérteni belőle :D
Br 222 ezernek a nettó bére 147ezer. Kétlem,hogy táppénzzel meg 188 ezret kapnál. A napi összeg arra van,ha nem teljes hónapod van tp pl,vagy ha olyan magas a béred bruttóban,akkor az a max amit kikaphatsz,nettó 188 ezer akkor,az lenne a max,ha párom nettója 184,akkor neki is még 4 ezer kéne,hogy a maxot kikaphassa.
Én nekem ez jött le abból,amit írtál.
A táppénz napi maximuma 7400 forint/ nap.
Annyi napra kapod meg, amennyi napra leadod a táppénzes igazolást egyben! Mert mindig csak ezek után fizetik ki a Tp-t.
A Tp-ből csak 15 % SZJA-t vonnak.
A TP alapja a jogosultság kezdő időpontját megelőző 3. hónap utolsó napjától visszafelé számított 180 nap napi átlagjövedelme. Ebbe nem csak a szerződés szerinti jövedelmed, hanem minden arra az időszakra bevallott járulékalapot képező jövedelem is benne van. Pl ha kaptál jutalmat az is beleszámít. Ennek a napi átlagbérnek a 60%-t veszik, de maximum 7400 forint lehet naponta!
Tehát ha áprilisban elmész tp-re. akkor január 31-től visszafelé néznek 180 bérezett napot. Az akkori jövedelmeidet ha elosztod 180-al, akkor megkapod a napi átlagjövedelmet, és ennek a 60%-át kapod egy napra. Ha ez meghaladná a 7400-at, akkor csak 7400-at kapsz egy napra. És ebből jön majd le a 15% SZJA. Mindig annyi nappal kell felszoroznod, amennyiről leadod az orvosi igazolást. De a Tp hétvégére is jár! Tehát minden nap számít.
Ez persze akkor működik így, ha alkalmazott vagy! Vállalkozóknál máshogy számolják az alapot.
Ha előtte is voltál tp-n akkor az nem számít bele az alapba, és akkor azokat a napokat átugorják, mikor számolják a 181 napot. A betegszabi viszont beleszámít.
Szerintem nem olyan bonyolult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!