Táppénznél ez hogy is van?
Ha március közepétől vagyok 9-es kóddal táppénzen, akkor melyik hónapokat veszik figyelembe a táppénz kiszámolásakor?
A december benne van vagy csak novembertől vissza 180 nap? Illetve táppénzből csak SZJA-t vonnak ugye?
December 31-től visszafelé 180 napot néznek, tehát a december már benne van.
Igen, TP-ből csak 15 % SZJA-t vonnak, járulékokat nem.
Minden jövedelem számít amiből járulékot vontak. Tehát a munkabér és adott esetben jutalom, más jogcímes kifizetés is beleszámít.
A munkáltató által a NAV-hoz beküldött havi bevallások adatait használják a számításhoz ha jól tudom. Ha a munkáltatód kifizetőhely, akkor ők számolják és folyósítják.
De ez csak akkor van így ha alkalmazott vagy, egyéni vállalkozóknál máshogy megy, azt nem tudom pontosan.
Nem, a március nincs benne. A jogosultság kezdő időpontját megelőző harmadik hónap utolsó napjától mennek vissza,
1. hónap február
2 hónap január
3. hónap december és ennek az utolsó napjától, azaz december 31-től nézik vissza a 180 napot.
Az mindegy hogy március hanyadikától van tp-n, akkor is február lesz az ezt megelőző első hónap, és így tovább.
Ha valaki most áprilisban megy már el tp-re, akkor meg január 31-től nézik vissza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!