Hogy kell a babának háziorvost fogadni? Be kell jelentkezni az orvoshoz?
a védőnő tőlem megkérdezte hogy ki lesz az orvos, elmondta a két lehetséges alternatívát. én meg mondtam neki, melyiket szeretném. ő felírta (volt egy 60 éves alternatíva meg egy 45 éves, ezért utóbbi mellett döntöttem) és a szülésem után 2 nappal hívott a gyerekorvos hogy mikor jöhet ki hozzánk megvizsgálni a babát.
Tehát a kórház hivatalból értesíti a gyerekorvost, aki a hazaérkezésetekkor (akár még aznap vagy másnap vagy 2-3 napon belül) felkeres és megvizsgálja a babát meg bemutatkozik.
Én a szülés előtt elmentem a választott orvoshoz (védőnő javasolta a területileg illetékes rendelő orvosai körül), bemutatkoztunk, megkérdeztem, elvállal-e, beszéltünk pár szót.
Szülés másnapján felhívtam telefonon, a védőnőt pedig a kórház értesítette, hivatalból. A hazamenetel másnapján jött a gyerekorvos, 1 nappal később a védőnő.
Orvost egyébként nem muszáj azt választani, aki területileg illetékes. Szabad orvosválasztás van, ez felnőtt- és gyermek háziorvosokra is vonatkozik.
Tehát aki neked szimpatikus, ahhoz bemész, megkérdezed, hogy vállal-e (igent fog mondani, mert fejpénzt kap az OEP-től), aztán hivatalosan bekerül a gyerek a rendszerbe, ha megszületett. Előtte értelemszerűen nem tudja beírni, hiszen a születésnapját még nem tudni.
A kiskönyvben az van, hogy ha a 34. hét előtt nem választasz orvost, akkor automatikusan a körzetihez fogsz kerülni. Nyilván ez orvosolható, ha most választanál egyet.
A kérdés az, hogy jó-e neked a körzeti, mert akkor semmit sem kell csinálnod, vagy mást akarsz választani.
Nálunk a gyerekorvosoknak van tanácsadási időpontja, amikor elméletileg nincsenek nála beteg gyerekek. Elméletileg. :( Ez fontos, mert kismamaként nem akarok megint elkapni valami vírust.
Elmész hozzá, és megkéred, hogy legyen a kicsi házidokija. Azután vagy vállalja vagy nem. Ha nem, és mást sem találsz, marad a körzeti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!