Milyen vizsgálatok, szürések vannak 1 kismamának, ha a második vagy többedik babát 30 vagy 40 év felett szüli?
Semmilyen KÖTELEZŐ vizsgálat nincs, csak ajánlottak, a kismama dönthet arról, hogy melyiket választja, mérlegelve a kockázatokat és a lehetőségeket.
Például, ha valaki tudja, hogy akár genetikai rendellenességgel is vállalná a babát (mert van ilyen is!), annak el sem kell menni a protokollban szereplő vizsgálatokon felül semmire.
A 12. és 18. heti genetikai ultrahang, illetve az AFP minden életkorban van, ezek függetlenek az anya életkorától.
35 év felett már ajánlatos további genetikai vizsgálatokat elvégezni (de csak akkor, ha valakinek fontos az eredmény, amúgy teljesen felesleges). Pl. a kombinált tesztet ma már minden életkorban ajánlják, ez nem invazív eljárás, csak egy sima vérvizsgálat. Ha ennek az eredménye magas kockázatot mutat (ami bármilyen életkorban előfordulhat, de minél idősebb az anya, annál rosszabb eredmény várható, mert az anyai életkorral korrigálják), akkor célszerű más tesztet is elvégezni. Vannak fizetős vértesztek, ezek több százezret kóstálnak, ha valaki nem szeretne invazív eljárást. Aztán ott az amniocentézis, vagy a chorionbiopszia, előbbinél a magzatvízből, utóbbinál a méhlepényből vesznek mintát. Ezeknek van némi vetélési kockázata (utóbbinak magasabb, és ott még magzati fejlődési rendellenesség is fennállhat, ezért manapság gyakoribb az amnio). Végső esetben még a köldökzsinórból is lehet mintát venni, ez a legkockázatosabb.
Én most 41 éves várok, párommal úgy döntöttünk, hogy a kombinált tesztet kihagyva egyenesen amniocentézisre megyek (mivel a korom miatt valószínűleg eleve magasabb kockázatot mutatna, ezért idő- és pénzpazarlásnak tartom, hiszen utána nagyon nagy valószínűséggel amúgy is amniora mennék). Az amnio közel 100%-os eredményt ad a leggyakoribb genetikai rendellenességeket illetően, és dönthetünk, hogy az eredmény tudatában vállaljuk-e a babát. (Az én koromban is csak kb. 1% esély van a genetikai rendellenességekre.)
Szóval mindenkinek az egyéni döntése, hogy milyen vizsgálatot tart fontosnak elvégezni, mennyit szán rá, vállalja-e a kockázatokat, stb.
Minden más a normál protokoll szerint zajlik, pontosan ugyanúgy, mint egy huszonévesnél. Mondjuk én a magam részéről kevesebbet járok UH-ra, korábbi terhességeimnél azonnal rohantam dokihoz, ahogy pozitív lett a teszt, most ezt feleslegesnek tartom. Jövő héten megyek először, 10 hetesen.
12 hetesen genetikai ultrahang. Ezt csináltathatod kombinált teszttel, ami genetikai UH + vérvétel. Itt egy valószínűséget kapsz a genetikai betegségekre. Én tudom ajánlani az Istenhegyit, ha van rá keretében, ott 33ezer
Viszont nagyon profi gépek vannak, nagyon profi gépekkel.
Van a NIFTY teszt, ez. kb. 180ezer. Vérvételből ugyanazt mondja meg, mint az amniocentézis. Ha mindkettőt megcsináltatod az Istenhegyin, akkor a kombinált árát elengedik.
Ha a NIFTY túl drága, vagy rossz lett egy eredményed a 12. héten, akkor a méhlepény biopsziát javasolják. Én ezt választottam, fél áron megcsinálták az Istenhegyin, mert a kombináltam is ott volt. Az amniót csak később lehet csináltatni, és az eredmény is sok időbe kerül, míg méhlepénynél csak pár nap.
Ezután van a.18-19. heti genetikai UH+magzati szívultrahang. Én ezt is az Istenhegyin csináltatom, a kettő együtt 25ezer.
AFP-t csinálnak még egyáltalán, azt nem tudom
Én azt nem engedem. Külföldön sem csinálják már a sok fals eredmény miatt.
A 16 hetes Afp vizsgálatot, már eltörölték, mert nem volt megbízható sokszor az eredmény.
A második válaszoló nagyon jól összefoglalta a lehetőségeket.
Az első gyerekem 29 évesen szültem, a harmadikat 38 évesen.
Nem volt különbség a vizsgálatok, szűrést ajánlásában.
Ugyanúgy megcsináltuk a kombinált tesztet, minden kötelező genetikai uh-t mindnél.
A harmadiknál viszont pluszban elmentünk a genetikai tanácsadásra (nem ugyanabban a kórházban volt, ahová tartozunk), és megbeszéltük a proffal, hogy szeretnénk-e amnio-t. De ugyanezt a lehetőséget elmondta az elsőnél is a dokim, és akkor sem volt kötelező, mint ahogy a harmadiknál sem kötelezhet senki rá. Itt az a kérdés, hogy bevállalnád-e, ha beteg a baba.
Tehát a lényeg: ugyanazok a szűrések vannak, nincs más kötelező. (a kombinált sem az)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!