Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Altatásos kisműtét a második...

Altatásos kisműtét a második trimeszterben? Esett át ilyenen már valaki? Lett baja a babának?

Figyelt kérdés

Egy nagyon durva szájsebészeti műtét kapcsán felmerült, hogy esetleg altatásban végezzék el azt rajtam (a nagyfokú fájdalom, a fog elérhetetlensége és a folyamatos hányingerem miatt - szájpadlás ingerlés), legalábbis a 12. hét után a doktornő nem látja akadályát az ilyen jellegű beavatkozásnak. A többi teendő(esetleges fúrás-tömés, fogkő leszedés a többi elérhető területen stb., ínykezelés) mind helyi érzéstelenítésben menne természetesen. Emiatt az egy szörnyeteg fog miatt ráadásul úgy tűnik, antibiotikumos védelemben kell az egész procedúrát végigcsinálni.

Még semmilyen bővebb információt nem kaptam arról, hogy ez milyen hatással lehet a babára, a nődokival holnap találkozom ezügyben (is). A fogorvos-szájsebész magától értetődő módon vetette fel a lehetőséget.

Van itt olyan, aki kb. középidős terhesen átesett valamilyen műtéten, ami altatásban történt? (Epe, vakbél, baleset, szájüregi, nőgyógyászati, stb.)

Milyen információkat kapott előtte, mik a kockázatok a babára nézve? Hogy viselte utána a terhességet, lett-e valami baja a kicsinek? Bele mernétek-e vágni, ha azt is mondják, hogy nem lesz gond?

Véleményeteket, válaszaitokat előre is köszönöm!

2016. jan. 20. 11:59
 1/8 anonim ***** válasza:

Anyámat a 4. hónapban műtötték, mert a méhén egy jó indulatú ciszta növekedett, ami akkor már 10cm átmérőjű volt.

Hát sok-sok találgatás volt, hogy mi is lesz velem (akkoriban kezdtek el UH-t használni, még nem volt a várandósság szokásos vizsgálatai között), kb. 10 orvos volt bent a szülésen és mindenre fel voltak készülve.

Azt hiszem, egészen normális lettem. :)

A Te problémádhoz:

nyilvánvalóan az előny-kockázat mérleget kell vizsgálnia az orvosaidnak, és ha az a fog ekkora galibát okoz, akkor bizony mennie kell.

Nem irigyellek, nekem másfél éve kellett kiműteni a bölcsességfogamat íny alól, mert teljesen rossz irányba nőtt, és hát mit mondjak, inkább három szülést helyette...

Viszont utána soha többet nem kínoz az a fog.

Azt írod, a hányingertől félsz, viszont azt kérdezd meg, hogy a helyi érzéstelenítés miatt ez az érzet nem kapcsolódik-e ki esetleg? Úgy értem, hogy nem fog irritálni semmi, mert nem érzel ott.

De ha az altatás a biztonságos, akkor meg csinálják úgy.

És abban is biztos vagyok, hogy a mai altatási technikák már sokkal jobbak, mint ami 40 éve volt.

Szóval nagy hajrá Neked!

2016. jan. 20. 12:07
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors válaszod! :)

A fognak mindenképp mennie kell, nagyobb kockázatot jelent a terhességre (a gyulladásos góc miatt), mint hogy megvárjuk a végét vele. Nagy gyulladásom (még) nincs, de a szervezetemben folyamatosan termelődnek a toxinok miatta, melyek hosszútávon egyáltalán nem tesznek jót a babának. Azt mondták, ez egy időzített bomba, mert ha belobban, a gyulladást okozó baktériumok szétszóródhatnak a véráram útján az egész testben és ez alól a placenta (mint új szerv) sem kivétel. Nagy az esély a koraszülésre, méhen belüli fertőzésre stb. Ezt nyilvánvalóan egy percig sem lehet tovább hagyni, meg kell oldani.

A többi beavatkozást - azt mondták - több részletben is el lehet végezni, 2-3 héten át egyet-egyet (3 egyéb ilyen-olyan, kevésbé problémás, átlagos, de nem tökéletes fogról van szó), így a kezelések időbeli rövidsége, a kisebb (vagy egyáltalán nem jelentkező) fájdalom miatt talán nem öklendezek annyit, mint egy 20-30 perces procedúra során, amikor a csontig dolgoznak majd. :S

Anyukád műtétje egészen elképesztő a magzat vagyis a Te :) egykori közelséged miatt, nekem ez akár a mai technikákkal számolva is hihetetlen dolognak tűnik... és akkor mit mondtak, te is végigaludtad odabent a beavatkozást, míg anyukádat műtötték? Sikerült természetes módon megszülnie Téged?

2016. jan. 20. 12:24
 3/8 A kérdező kommentje:

További véleményeket is szívesen vennék és persze olyan ellenjavallatokat, amiket hiteles emberektől, orvosoktól kaptatok a saját esetetekben.

Egyáltalán, mi történik odabent ilyenkor a babával? Alszik ő is? És mi garantálja, hogy felébred, amikor engem ébresztenek?

Nagyon ijesztő az egész, annak ellenére is, hogy tudom, a várandósság alatt a méhszájzáró műtéteket is altatásban végzik azoknál, akiknél ez a probléma jelentkezik a középidőben.

2016. jan. 20. 12:28
 4/8 anonim ***** válasza:

Igen, hüvelyi úton születtem időre. Igaz másodiknak (vagyis harmadiknak, lett volna egy bátyám. Pontosabban én már nem lennék, ha ő lenne...)

Azt nem tudom, hogy a baba "mit érez", de erről elég kevés tudás van még szerintem, és főleg minél korábbi a terhesség, annál fejletlenebb az idegrendszere, az az, ami még születés után is a legtovább fejlődik.

Majd írd meg, hogyan lesz, és sok erőt, kitartást kívánok Neked és a babádnak!!

2016. jan. 20. 12:54
 5/8 anonim ***** válasza:
Nekem volt 7 hónapos terhesen altatásos műtétem. Azt mondták, alapból helyileg érzéstelenítenék, de ebben az esetben, mivel közel volt a méhemhez a műtét helye, kevésbé kockázatos az altatás. Egészséges lett a gyermekem, már 12 éves.
2016. jan. 20. 13:00
 6/8 A kérdező kommentje:

Első válaszoló: köszönöm! Február 3-ára kaptam konzultációs időpontot, ott nyilván mindent át fog majd velem beszélni a doktornő. Majd jelentkezem!

Második válaszoló: Köszönöm a válaszod! És milyen hosszú volt a műtéted? Úgy értem, időben meddig tartott? Kellett utána fájdalomcsillapítót szedned? És nyilván te is érdeklődtél, neked mit mondtak: hogyan hat ez a babára, mi történik vele odabent? Ébredés után mennyi idővel érezted újra mozgolódni?

2016. jan. 20. 13:31
 7/8 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Gondoltam, megírom, hogy alakult a dolog, okulásból.

Ahogy közeledett a konzultációs időpont, egyre gyanúsabb lett, hogy míg más fogorvosoknál szóba sem jöhetett az altatásos beavatkozás, úgy ennél a magánrendelőnél úgy csináltak, mintha mi sem volna természetesebb...

A doktornőtől részletes levelet kaptam a tarifáiról és arról, hogy most külföldön van, de egy hivatalos tájékoztatást vagy egy csatolt dokumentumot arról, hogy a terhes nők altatásos kezelése hogyan zajlik (végülis elvárható volna, hogy egy ilyen létezzen), nem.

Pár nap múlva konzultációt beszéltem meg a szülésznőgyógyásszal, aki nyilván tudni akarta a baba miatt, hogy valóban indokolt-e az altatás, nem lehet-e helyi érzéstelenítéssel teljesen fájdalommentesen megoldani a beavatkozást mégis és ha nem, akkor ellenkező esetben milyen anyagokkal dolgozik a hölgy (fájdalomcsillapítók, altató stb.).

Ugyan tudtam, h külföldön tartózkodik a fogorvos asszony, de a részletes árajánlatot és a nem hivatalos szövegű áradozását az altatásos kezelésről is külföldről küldte, írtam neki. Azt hittem eddig, hogy egy email nem zaklatás, nem egy zavaró telefonhívás, hisz akkor válaszol rá amikor akar - feltettem hát neki a szülészem előzetes kérdéseit (amik megvitatása után mentem volna csak el egyáltalán a fogászati konzultációra) és azt is, hogy milyen folyamaton megy közben keresztül a baba a pocakomban...?

Pálfordulás. Mert a válaszában a kedves doktornő úgy lehordott, mint a pengős malacot, hogy miért zavarom, hogy nem véletlenül írta, hogy bővebb tájékoztatást később és hogy ő megmondta, h külföldön van, majd 3 szóban odavetette az altatók-érzéstelenítők nevét és közölte, h semmilyen más kérdésemre nem hajlandó válaszolni, csak Magyarországon, a konzultáción (x ezerért).

Gondolhatjátok, mennyi bizalmam maradt ezután...

Így eldöntöttem, hogy akármi történik, képes leszek bármilyen fájdalmat elviselni a baba érdekében és láss csodát, tegnap túl is estem a beavatkozáson egy másik orvosnál.

Közel egy órán át tartott a beavatkozás (fogkőleszedéssel együtt). A fog több darabban jött csak ki, alatta pedig ciszták voltak, tisztítani kellett a sebet és varrni is... Katptam 5-6 szurit, ami a szövetekben felszívódott és nem jutott el a babáig.

ÉS...

SEMMIT NEM ÉREZTEM! Ma reggel már nem is fáj a seb...

Az altatásos fogászat - az orvos szerint, aki tegnap kezelt - semmi más, csak lehúzás, humbug. Az pedig, hogy milyen hatással lett volna a kicsire, bizonytalan. Szerinte nonszensz, hogy pusztán a pénz miatt képes lett volna a hölgy elaltatni engem és 35 dekás magzatomat is aki utána vagy felébred, vagy nem... Az altatást a fogászatban csak akkor szokták alkalmazni, ha valakit autóbalesetből, traumából, hegyi zuhanásból stb. hoznak be. Más esetekben (nem a fogászatban) pedig akkor, ha a helyi érzéstelenítés nem elég, viszont az édesanya élete/egészsége veszélyben van... a protokoll az, hogy az anyai élet az elsődleges a várandóság alatt, de nem a fogászatban...

Egyébként, azt mondta, nincs olyan kezelés, amit ne lehetne akár egy kismamának is helyi érzéstelenítésben megcsinálni teljesen fájdalommentesen - orvos, tapasztalat és prémiumanyagok kérdése... Egy altatás egy átlagemberre nézve is veszélyes, főleg, ha indokolatlan... Nálam jobban senki nem félt a fogorvostól, évek óta halogattam a kezelést (ezért vált ilyen súlyossá a fog állapota). Nem szabad! Semmit nem éreztem, csak a szurikat, de még csak azok sem fájtak!

A számban az összes gócot eltüntette a doki és nagyon örülök, hogy elmentem hozzá.

A baba végig mozgott, megszüntettünk egy gyulladást és a pénztárcám negyedannyival kevesebb most, mint amire a másik helyen számíthattam volna.

Szívesen leírnám a hely nevét, de elég arrogánsnak és fifikásnak tartom a doktornőt ahhoz, hogy annak következményei lennének. Talán elég annyi, hogy a fájdalommentes fogászat vezető szakembereként hirdeti magát a fővárosban, áradoznak róla a honlapján... a facebook-oldalukon viszont sorra kapja a negatív, csalódott hozzászólásokat. A legutóbb egy hölgy írta le szomorú tapasztalatait és azzal zárta le a sorait, hogy a szíve mélyén érzi, hogy a doktornő jó szakember, de út közben nagyon elcsúszhatott valami...

Köszönöm, ha elolvastátok!

2016. márc. 1. 08:05
 8/8 anonim ***** válasza:

Második válaszoló vagyok, azt hiszem, hogy négyes. Örülök, hogy megúsztátok az altatást, így biztosabb a dolog, az a nő meg elmehet....:(((

Nálam egyébként azért választották az altatást, mert a helyi érzéstelenítés túl közel lett volna a babához, de nyilván nem a fogamat kellett műteni. S így azt veszélyesebbnek tartották, de konzulutált sok-sok orvos előtte, mert mégis egy kismamáról volt szó... Bizony, nem játék az altatás ilyenkor, de én tudtam, nem lesz gond, muszáj volt műteni. Azonnal, ahogy felébredtem megmozdult, volt nagy öröm!:)

Remélem, nem lesz több kínzásod!:)

Boldog babavárást!:)

2016. márc. 1. 08:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!