Kismama riogatás a kelleténél jobban vagy valóban ennyire veszélyes a toxoplazma?
Cicatenyésztő kisgyerekes anyuka vagyok. Néhány infó a toxoval kapcsolatban:
1. Nyers hústól sokkal hamarabb el lehet kapni, mint a cicádtól.
2. A cicák csak addig fertőznek, amíg maguk is átesnek ezen a betegségen, utána ők is örök életre védettséget szereznek.
3. Főleg kijárós cicák kapják el a toxoplazmát, valamint azok, akiket nyers hússal etet a gazdájuk.
4. A legtöbb kijárós macska már kölyökkorában átesik ezen a fertőzésen, tehát a potenciálisan fertőző macskák a kint élő kölyökmacskák.
5. A betegség a fertőzött macska ürülékével terjed. Ha ezzel nem érintkezik a kismama, akkor biztonságban van.
Azok a kismamák, akik még nem védettek a toxoplazmára, azok lehetőleg:
-ne fogyasszanak nyers húst.
-ne takarítsák a macskaalmot.
-ha kijárós a cicájuk, akkor mindenképpen mossanak kezet, ha érintkeznek vele!
-ne hozzanak új cicát a házhoz a terhesség ideje alatt.
-esetleg szűressék meg a cicát is toxoplazmára! Lehet, hogy már rég átesett a betegségen ő is, és nem is tudná megfertőzni a kismamát...
- a szobacicát, ha még nem védett a kórra, ne engedjék ki az udvarra, más macskák közé a terhesség idején!
Én már gyerekkoromban átestem ezen a kóron, mint a legtöbb macskabolond, és mint az állatok között élő dédszüleink is. De úgy gondolom, kissé túl van spirázva ez a toxoplazma dolog. Ha odafigyelünk a fent írtakra, nem lehet semmi baj.
Kérdező! Ha nagyon aggódsz, kérj újabb vértesztet, de hidd el, elenyésző az esélye, hogy éppen most kapd el a kórt attól a cicától, aki már évek óta veled él...
Nekem azt mondta a nőgyógyászom, hogy ne puszilgassam a macskát...
Nem én takarítottam az almot, és ha megsímogattam, akkor rögtön kezet is mostam. Kb ennyi. Ne, parázd túl a dolgot, mert lehet hogy többet ártasz a babának vele. Időnként nézess vérképet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!