Átlagosan hány kiló mehet fel terhesség alatt egy nőre, ha normálisan, egészséges ütemben hízik?
169 cm vagyok, 67 kg.
Most fejeztem be egy fogyókúrát, ami alatt kb. 11 kg-ot fogytam.
1 hete belekezdtünk a férjemmel a baba projektbe. :)
Nem szeretnék a terhesség alatt sem fogyókúrázni, sem koplalni, de 20-25 kg-okat sem szeretnék hízni.
A szénhidrát diéta (szigorúan dietetikussal átbeszélve!!) terhesség alatt is folytatható. Nekem enyhe terhességi cukor miatt kellett tartanom, onnantól saját zsírra egy dekát nem híztam. Szülés után abbahagytam, egyből pörögtek fel a kilók. Visszaálltam rá, pikk-pakk lefogytam. Nem éhezek, nem szenvedek, sőt.
A dietetikus egyébként mondta, hogy szíve szerint minden terhes nőt ilyen diétára állítana, mert ez egyszerűen egy egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő szénhidrát- és kalóriabevitellel.
De hangsúlyozom, szakember nélkül ne vágj bele, mert könnyű rosszul csinálni és akkor árthat is.
Én 72-vel kezdtem, most vagyok 76 kg a 30. héten. Ez szerintem jó, örülnék, ha nem mennék 80 fölé, de ezt nem tudhatom előre. Az a legszerencsésebb, ha az ember maga nem hízik, csak a baba, víz, placenta, stb. súlya 'megy rá'. De azt is tudni kell, hogy ezt nehéz befolyásolni, sokszor szerintem tőlünk független, hogy hogy alakul.
Koplalni biztos nem szabad, arany középút kell, mint általában.
A hasban levő dolgok - magzat, magzatvíz, méhlepény, plusz vér, stb. - 6-7 kg pluszt jelentenek. Ami efölött van, az vagy vizesedés vagy zsírtöbblet.
Zsírtöbbletet egyáltalán nem alap felszedni, maximum 1-2 kg, nagyon alacsony indulósúlynál (nagyon sovány nők) lehet több esetleg.
Normális étrend mellett a zsírtöbblet nem valószínű. Bár edzeni nem ilyenkor kell elkezdeni, de a korábbi terhelés fenntartható, sétálni pedig nyugodtan lehet kilométereket is - tehát a mozgás sem elhanyagolható fontosságú.
Én 155 cm/50 kg-mal kezdtem, 58 kg voltam szülés előtt. Szülés után 1 kg pluszt mutatott a mérleg. Szénhidrát diéta és sok mozgás, sok folyadék (többnyire víz).
Az egészséges súlygyarapodás elsősorban a kezdősúlytól függ. Vékony anyukáknak többet, fölösleggel indító anyukáknak jóval kevesebbet "illik" fölszednie.
Átlagos súlygyarapodás esetén:
Vér 1,4 – 1,8 kg
Egyéb testfolyadék 1,5 kg
Felhalmozott tápanyag és izomnövekedés 2,8 kg
Mellek 0,5 – 0,9 kg
Méhlepény 0,6 kg
Magzatvíz 1,3 kg
Méh 1,2 kg
Magzat 2,7 – 3,6 kg
Összesen 12 – 13,7 kg
Itt kiszámolhatod a saját esetedre:
12 kg körül mondják átlagosnak,úgy tudom
Én 173 cm és 67 kg voltam, amikor teherbe estem. Összesen 8 kilót szedtem fel a 9 hónap alatt,de mondjuk én egyáltalán nem vizesedtem. A kislányom 2700 grammal született. 6 nap kórház után itthon 66 kilót mutatott a mérleg. Aztán szoptatás alatt még 3 kg lement, azóta tartom a 63at. Most két éves a lánykám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!