A barátnőm 6 hetes terhes és most derült ki, hogy petefészek cisztája van. Megtarthatja a babát?
Kérdés:
8. hetes terhes vagyok. Febr. 22-én voltam egy ultrahangos vizsgálaton, ahol kiderült, hogy az 1,2 cm hosszú kis embrió mellett van a méhemben egy 4 cm átmérőjű cysta is! A doktor úr csak annyit mondott, hogy az nem jó, ha ott van, de lehet, hogy magától elmúlik. Kérdéseim:
- Lehet-e tudni, mekkora esélyem van arra, hogy ez a cysta magától felszívódik?
- Ha nem tűnik el, megtarthatom-e a terhességem? Nagyon szeretném megtartani, férjemmel már fél éve várjuk a gyermekáldást.
- Lehet-e tudni, mitől alakul ki egy cysta, mit lehetne tenni, hogy ez a további esetleges terhességeimet ne veszélyeztesse?
Válasz:
Az esetek egy részében a petefészekben a kilökődött petesejt tüszőjének a helyén ciszta alakul ki. Valószínűleg az Ön esetében is ez a helyzet.
Ezek a ciszták általában csak mérsékelten növekednek a hormonhatások változására és a lepény kialakulása körüli időben elmúlnak: ez a 12-14 hét körülre tehető.
Ennek megfelelően a javaslatom az - és ez az általam követett gyakorlat - hogy az ilyen cisztát kéthetente a terhességgel együtt ultrahanggal megnézzük, és ha nincs nagyfokú növekedés, békén hagyjuk. Százból 98 eset gond nélkül megoldódik.
Ha növekszik, akkor - tapasztalatom szerint úgy 10 cm fölött - szóbajön a műtéti megoldás - majd úgy a 16. hét után. Húszéves praxisomban eddig kettő (!) fordult elő.
Igaz, hogy itt a méhben volt a ciszta, de így se okoz gondot a doki szerint, szerintem a petefészekben lévő még kevésbé :)
Anyunak mikor az öcsémmel volt terhes,akkora cisztája volt,hogy nem vették észre töle a babát.majdnem 5!hónapos terhes volt,mikor már leosztotta a dokit,hogy ö tudja hogy terhes,jo lenne ha normálisan megnéznék már.és láss csodát...
amugy nagyon beteges lett az öcsém,kiskorába az volt nagyon.ma már semmi baja(15 éves)
(Zsoka)
Nekem is volt egy 5cm cisztám méhen belül, de a kisfiam a 12. hétre lerugdosta :)
Nekem akkor azt mondta a doki nyugodtan kihordhatom a terhességet. Azóta a fiam 14 hónapos egészséges, örökmozgó, most derült ki, hogy jön a tesó :)
Persze hogy megtarthatja!
Ha előtte sosem volt cisztája,akkor most valószínű a terhesség miatt alakult ki.Olyan hormonokat termel ami fenntartja a terhességet.Nyugi 12 hetes korára kb felszívódik.
Tapasztalat :)
Egy boldog kismama
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!