Ti elvetetnétek, ha gyógyíthatatlan beteg lenne a magzat a hasadban?
Egyik ismerősöm már szült egy gyereket. AKinek külsőleg semmi baja, de izomsorvadást állapítottak meg nála,ami 3 éves korban kezdi el tevékenységét és aztán a gyemek csak leépül és tolószékbe kerülhet,aztán több izom és ideg hal el lassacskán.
Most terhes a barátnőm és kivizsgálásokra jár,hogy hordozza e ezt a betegséget,hogy örökölheti e a második gyerek is vagy nem. Ha kiderül,hogy kisfiú van a méhében akkor fenáll megint ez a betegség kockázata (50-50 százalék itt is),ha kislány akkor nem foglalkoznak az üggyel,mert csak kisfiúk öröklik ezt a betegséget. A nők csak hordozóak lehetnek.
DE! Fenáll az is,hogy egy teljesen új betegség lép be a család életébe,mert eddig ilyen nem volt családjukban.
Még mielőtt kiakadnátok,hogy honnan tudom ezt így pontosan,jó barátnőm az illető és szegény tanácstalan. Elmondot nekem mindent.
Az orvosa is megtesz midnent,hogy a lehetőleghamarabb kiderüljön,hogy kislány e vagy kisfiú és a lehető legjobbb módszerekkel járjanak el.
KÉRDÉSEM:
Ti mit tennétek ebben a helyzetben? Ha beteg lenne a magzat,elvetetnétek? 2 ilyen beteg gyermekkel nagyon nehéz lenne egy anyukának. Egy is nagy felelősség,teljes embert kíván,nemhogy kettő.
Mellesleg ha a magzat kislány, az senkinek nem gond, hogy ő is 50% eséllyel lappangva hordozza a rossz gént, akkor ő is majd ugyanilyen rettegéseknek néz elébe, vállaljon-e gyereket, meg merje-e szülni, ha fiú? Ha meg lány, akkor megint átöröklődhet a következő generációra. Ördögi kör, szörnyű kimondani, de csak úgy szakíthatja meg, ha nem vállal gyereket.
A jelen helyzetben tényleg nem tudom, mit tennék, így, hogy már terhes a barátnőd, de az biztos, hogy nem vállalnék tudatosan gyereket, csak abban az esetben, ha 100% biztosan nem örökítem tovább a gyerekemre a hibás gént. Akár lány, akár fiú.
Persze ez csak elméleti okoskodás, tudom, ezzel nem segítek a mostani helyzeten.
Még egy dolog foglalkoztat: vizsgálják, ő-e a hordozó, de az apa nem lehet, nem? Mert akkor az apa nem lenne egészséges. Vagy az se biztos, hogy öröklődő betegségben szenved a barátnőd kisfia? Az is lehet, hogy nincs semmiféle öröklődő genetikai hiba, csak valami fatális véletlen? Vagy maguk az orvosok se tudják? Nagyon gyorsan rálépnék minden létező orvos nyakára, hogy végre ezt megmondja nekem valaki, ha ez a helyzet.
köszönöm a válaszokat.
Ha kisfiú akkor ki lehet deríteni,hogy beteg e a magzat vagy nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!