Ti elvetetnétek, ha gyógyíthatatlan beteg lenne a magzat a hasadban?
Egyik ismerősöm már szült egy gyereket. AKinek külsőleg semmi baja, de izomsorvadást állapítottak meg nála,ami 3 éves korban kezdi el tevékenységét és aztán a gyemek csak leépül és tolószékbe kerülhet,aztán több izom és ideg hal el lassacskán.
Most terhes a barátnőm és kivizsgálásokra jár,hogy hordozza e ezt a betegséget,hogy örökölheti e a második gyerek is vagy nem. Ha kiderül,hogy kisfiú van a méhében akkor fenáll megint ez a betegség kockázata (50-50 százalék itt is),ha kislány akkor nem foglalkoznak az üggyel,mert csak kisfiúk öröklik ezt a betegséget. A nők csak hordozóak lehetnek.
DE! Fenáll az is,hogy egy teljesen új betegség lép be a család életébe,mert eddig ilyen nem volt családjukban.
Még mielőtt kiakadnátok,hogy honnan tudom ezt így pontosan,jó barátnőm az illető és szegény tanácstalan. Elmondot nekem mindent.
Az orvosa is megtesz midnent,hogy a lehetőleghamarabb kiderüljön,hogy kislány e vagy kisfiú és a lehető legjobbb módszerekkel járjanak el.
KÉRDÉSEM:
Ti mit tennétek ebben a helyzetben? Ha beteg lenne a magzat,elvetetnétek? 2 ilyen beteg gyermekkel nagyon nehéz lenne egy anyukának. Egy is nagy felelősség,teljes embert kíván,nemhogy kettő.
én a pozitív tudatot erősíteném, az biztos.
tuti bele se gondolnék ilyenekbe míg az orvosok nem mondják.
Azt megkérdezhetem, mennyi idős terhes a barátnőd? A kisfia betegsége akkor derült ki, mikor már teherbe esett? Véletlenül esett teherbe? Ha már korábban kiderült a betegség, miért nem ment előbb genetikai vizsgálatra?
Ha a betegség kockázatának tudatában vágott bele a második baba vállalásába, akkor miért nem döntötte el előre, hogy mi lesz a sorsa a babának, ha kiderül, hogy ő is beteg?
Őszintén nem szeretnék a helyében lenni. Első felindulásból azt mondtam én is, hogy biztos elvetetném, de mire kiderül a betegség ténye, addigra egy tizen-huszonhetes magzatot kellene megszülni, én nem tudom, ezzel a teherrel jobban tudnék-e élni, mint két ilyen súlyos beteg gyerekkel. Nyilván az első "csak" lelki teher és csak nekem, a második viszont már kézzel fogható fizikai szenvedés anyának-gyereknek. Aztán eszembe jutott Stephen Hawking is, mi van, ha a szüleinek lehetősége lett volna ilyen vizsgálatokra, és előre tudják, hogy beteg lesz, és intézkednek a sorsáról, hogy ne szenvedjen.
Nem mintha értenék hozzá (ezért is kérdezem), de ez a betegség amniocentézissel nem mutatható ki? Mert ha az megoldás lenne, nem kellene megvárni a gyermek nemének kiderítését (mellesleg az amniocentézisnél az is kiderül), hamarabb pontot lehetne tenni a történet végére.
bizonyos tesztek már 10 hetes kortól megmondják biztonsággal a baba nemét, de ezek drágák. A korionboholy mintavétel is korán elvégezhető (hamarabb,m int az amnio) ami szintén megmondja a baba nemét (ez TB támogatott)
Hogy a kérdésre válaszoljak...HA kiderülne 100%-ra, hogy beteg, nem tartanám meg :(
Viszont egy ismerősöm is így járt, orvosok erősködtek, hogy minden oké a babával, megszülheti---ugyan az a baja lett mint az előzőnek kicsinek. Ő 7 évesen halt meg, de végig testi-szellemi fogyatékos volt, kb. 10 kg...most a húgára vár hasonló leépülés. :(
Én mindenképpen csak SZAKemberekhez mennék (sztk orvosnak nem biztos, hogy hinnék) még ha fizetni is kell, hiszen ez nem játék, sem a szülőknek, sem a gyereknek...senkinek :(
1. Ilyen nemhez kötött betegségeknél lehetőség van lombik program keretében arra hogy kislánya legyen. Nem értem a barátnődet, miért nem ezt választotta!
2. Egyébként ha ilyen szinten rossz életminőséggel jár ez a betegség, igen, elvetetném. Ekkora szenvedésnek nem tenném ki a gyereket és a családot sem.
Biztosan nem is vállalnék újabbat. Eleve hogy is van ereje még egy akár egészségest majd ellátni a már meglévő beteg mellett? Vagy őt intézetbe adja?
Egy ismerősöm mesélt egy családról, ahol született egy kisbaba valami olyan betegséggel, ami miatt 1 éves kora előtt meghalt. Egyszerűen a szülők génjeiből ez jön ki. Ugyanis vállaltak utána még egyet, ugyanezzel a betegséggel született. Azóta nyilván azt a babát is eltemették.
Mivel konkrét ismereteim nincsenek, nem írtam róla, de bennem is az merült fel, hogy utánajárnék, lehet-e lombikprogrammal kiválasztani a megfelelő nemű embriót/embriókat, és azokat beültetni. Netán ha a nemet meg tudják állapítani a lombiknál, ezt a betegséget nem tudják szűrni már akkor? Sejtem, egyszerűbb lehet egy kromoszómát ellenőrizni, mint egy gént, de ha egyik megy, akkor a másikra is kellene hogy legyen lehetőség.
Ja, és egyébként szó van arról egyáltalán, hogy ha fiú, akkor ki tudják deríteni, hogy beteg-e vagy nem, vagy ez csak a gyerek születése után derülne ki? És akkor lehet, hogy most egy egészséges fiúmagzatot kellene elvetetni az 50% esély miatt? Akkor egészen biztosan nem vállalnám a terhesség megszakítását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!