Sote 1. sz. Női klinikára utaltak genetikára. Az afp értékem alsó határon van. Minden más rendben van. Mit kell tudnom ezzel kapcsolatban?
Szia! Először is: NE AGGÓDJ.
Konkrétan mennyi lett az AFP-d? És hány éves vagy?
Én 31 múltam, az én AFP-m 0,47 MoM lett. És nálunk a Páromnak van egy icipici veleszületett fejlődési rendellenessége, amiről nem tehet :( Én ilyen indokok miatt kaptam beutalót a SOTE-ra. Telefonáltam az időpont egyeztetés végett, másfél hétre kaptam időpontot. Konkrét órát mondanak, hogy mikorra kell menni.
Mentünk időre. Egy bizonyos órára 3-4-5 kismamát hívnak, mert majdnem mindenkit a SOTE-ra küldenek az egész országból!
Először behívnak egy asszisztens felveszi az adatokat, gépre rögzíti az utolsó UH eredményeidet, beírja ki a kezelőorvosod, stb. Kinyomtat egy kis könyv szerűséget, amin rajta vannak az adatok. Utána egy kedves genetikussal beszélsz néhány szót, aki nagy valószínűséggel el fog küldeni egy alapos genetikai UH-ra. Ez szintén ott van az épületben, néhány ajtóval arrébb. Az UH-nál elég sokat kell várni, mert akik helyileg oda tartoznak kismamák, azoknak is ott van az UH, akik ott a kórházban fekszenek azoknak is ott van, és a genetikai problémásoknak is. Szóval én ott vártam kb 1 órát a soromra. A kiskönyveden rajta lesz a behívó sorszámod, ami a személyi számod 4 utolsó számjegye, és ezt a számot kell majd a 2 UH ajtó fölötti kivetítőn figyelned. Ezt azért írtam le, mert nekem ezt senki el nem mondta... de aztán persze rájöttem :)
Bemész UH-ra. Ott egy tényleg alapos UH lesz, megnéznek mindent de mindent a babán, kivetítőn Te is nyomon követheted. Az UH-ra nem mehet be hozzátartozó! Van ott 1 ital automata, egész jó a cappuccinojuk, s nem drága, én ittam egyet ott, hogy a baba élénk legyen s jól lehessen látni mindenét.
Kapsz egy leletet az UH-ról. Azzal mész vissza a genetikai részlegre. Fél óránként kijön az asszisztens hölgy, ott beadod a leletet, amit előtte adtak az UH-n.
És kb fél óra múlva megint behívnak. Addigra a genetikus újra átnéz mindent. Amikor másodszor hívnak be, olyankor már bemehet Veled a Párod is, lehet olyat is kérdeznek, ami Őt is érintheti, bár ez nem biztos.
A genetikus orvos kedves, nyugodtan lehet Tőle kérdezni, persze először Ő elmondja a véleményét. Ha az UH tökéletes és viszed a negatív kombinált tesztedet ( csináltak Nálad ilyet? Ha igen, vidd a leletét!!! ), és csak az AFP lett alacsony, akkor azt fogja mondani, hogy minden rendben, a baba egészséges. Nekünk is ezt mondta. Elmondja majd, hogy az AFP egy elavult vizsgálat, sok országban már nem is végzik, és ha minden más oké, akkor nincs baja a babának.
Ha mgis találnak valamit, akkor felajánlják az amniot, elmondják mi az, felvilágosítanak a veszélyeiről, stb. Dönteni Nektek kell majd erről. Ha belemész, adnak egy új időpontot és elvégzik ambulánsan.
Tehát ahogy írtam is, én 3x-os negatív tényezővel indultam, 30 feletti életkor, nagyon de nagyon alacsony AFP és apukánál fejlődési rendellenesség ( anyukája méhében pár percig nem kapott oxigént anno ). És mégsem mondták az amniot! Gondolj Te is erre.
Amit tudok tanácsolni, az az, hogy vagy vigyél magaddal valakit, vagy legalább egy jó könyvet, mert összességében várakozni kell. Ém 9-re voltam behívva, 8-ra oda értem mert 120 km-ről mentünk, és délután fél 1-re végeztem. És vigyél innivalót, ennivalót is.
És még egy plusz dolog: ha esetleg vidékről mész, akkor a TB kifizeti utólag az utazási költséget!!! Aki adta a beutalót, attól kérj utiköltség térítéshez papírt, ezt kitöltik Neked, akár a magánorvosod ha van, akár a kórház ahonnan küldtek. Pesten lepecsételik hogy megjelentél, és a helyi Egészségbiztosítási Pénztárba beviszed személyesen a papírt. Kb 3 hét, de max 1 hónapon belül visszautalják Neked az utiköltségedet! ( 1 főre számolják ) Szerintem kár kihagyni ezt a lehetőséget, és sokan nem tudnak róla. Én pl 120 km-ről mentem és 6.000 Ft-ot kaptam. Baba várásnál minden számít :)
Vegyél most egy nagy levegőt, nyugodj meg szépen és simogasd meg a hasadat :))) Nem lesz egyáltalán semmi baj. Az AFP elavult. És végülis nézzük a dolog jó oldalát, ha vidéki vagy, kirándulsz egyet Pestre, az utiköltséget kifizetik, és még a babát is láthatod UH-n.
Az ottani asszisztens hölgyek egy kicsit tényleg furák, de én valahol megértem őket. Fáradtak, sok kismama érkezik, sokan értetlenek ( láttam, hallottam.... ), szóval ha Te rájuk mosolyogsz és mondasz pár kedves szót Nekik, máris ők is kedvesebbek lesznek.
Én most voltam februárban, tapasztalatból írtam mindent.
Nekünk végül minden rendben van, kislányt várunk :)
Ha megvolt a genetika, légyszives jelezz vissza az eredményről. Drukkolok nagyon, de meglátod, hogy minden rendben lesz.
27 hetes kismama
Köszönöm, hogy válaszoltál, nem aggódom túlságosan, csak elég sok negatív dolgot hallottam a kórházról.
Kombinált tesztem volt, negatív, down: 1:25.000, edwards 1:15.000.
12 hetes uh-nál is minden érték jó volt elvileg, és a 18 hetes kötelező uh-nál sem láttak semmit, csak az afp lett hatérérték 0,7 Mom, tehát nem vészesen alacsony.
Szia, 19.53-as vagyok. Nekem Down 1:3000, Edwards kevesebb mint 1:50.000. Neked szerencsére minden eredményed jó, nem lesz gond és nem fognak amniora küldeni, meglátod.
A kórházról én is elég sok rosszat hallottam előzőleg, de én pozitívan csalódtam. A genetikus nagyon de nagyon rendes, türelmes, segítőkész volt. Minden kérdésemre válaszolt, tényleg. Az orvos aki az UH-t végezte, szintén kedves volt, Ő is magyarázott mindent nekem, amikor a babát vizsgálta.
Az asszisztens volt az elején egy kicsit mogorva, de ahogy írtam az előbb, pár kedves szó és Ő is kedvesebb lett.
Én mindennel elégedett voltam, egyetlen rossz szavam sincs :) Kívánom, hogy Neked is így legyen.
szia!
nekem az afp-m 0,69 volt, és adtak beutalót a klinkára. aztán sokakkal beszélgettem a dologról (másik nőgyógyásszal is), és végül (mivel az uh-on is mindent tökéletesnek talált a doki) nem mentem el.
Annyit tudtam meg, hogy gyakorlatilag egész napot kell rászánni, mert nagyon hosszan kell várni. uh-gal megnézik alaposan a Picit, ha "hibákat" találnak, akkor vesznek -ha beleegyezel- magzatvízből mintát.
Barátnőmnek alacsonyabb volt az afp-je mint nekem, az uh-gal sok fejlődési rendellenességet találtak (az agy, szív sem tűnt megfelelőnek). szegényt jól megijesztették, aztán későbbi uh-on minden rendben volt, azt mondták, kinőtte a baba a lemaradást. Egészséges kislánya született!
úgyhogy próbálj nem aggódni, bármit is mondanak!
22hetes
Köszönöm a válaszokat, március 30-ra kaptam időpontot. Majd megírom az eredményt.
Akinek van még tapasztalata, az írjon.
Köszi még egyszer.
Saját megnyugtatásomra elmentünk 4d uh-ra. Csúcs szupi géppel végignéztek mindent a babán, és mindent rendben találtak.
Köszi mindenkinek a megnyugtató válaszokat, jövő héten még írok, hogy mit mondtak a klinikán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!