Mikor kell bejelentenem a főnökömnek, hogy babás vagyok?
A terhességed első percétől védve vagy felmondás ellen, még ha nem is tudtad, a védelem visszamenőleg is él, kivéve próbaidő alatt.Plusz, ha határozott idejű a szerződésed, akkor amikor lejár, nem kötelesek megújítani (akkor sem, ha táppénzre mégy).
Bármikor megmondhatod, ha tervezed, hogy dolgozol tovább, ráérsz a 12. hétig, ha ki akarod emiatt íratni magad, akkor korábban is megmondhatod.
ҝ
Bocsi, nem olvastam a kérdés többi részét:)
Szóval bejelentett vagy akkor is, ha táppénzre, tgyásra, vagy gyed-re mégy. Addig vagy bejelentve, amíg meg nem szűnik a munkaviszonyod. Ha terhes vagy, védve vagy, kivéve, ha a cég jogutód nélkül megszűnik, illetve ha próbaidőn vagy, akkor rendes felmondással, ha határozott idejű szerződésed van, akkor a határozott idő lejártával. Minden más esetben a rendes felmondás alól védve vagy, ahogy írtam is.
Rendkívüli felmondással lehet élni kismama ellen is, de az csak akkor áll meg, ha szándékosan, vagy súlyos gondatlanságból jelentős kárt okozol, ezt meg a munkáltatónak kell bizonyítani.
Ha nem szereted a munkádat, írasd ki magad, a munkaviszonyod attól megmarad, és bejelentett leszel szüléskor:)
ҝ
Ha jól tudom, ez rád van bízva, sokan várni szoktak, hogy elteljen az első 12 hét, és utána szólnak, van aki arról, amikor gömbölyödni kezd a hasa. Én 5 hetes + pár naposan mondtam el, épp jött a karácsony, és úgy örültem a hírnek, hogy meg akartam osztani néhány kollégámmal is, úgy gondoltam, karácsony előtt két nappal ennél szebb hírt nem is kaphatnának. :-)) Szerencsére nem állt fenn a veszélye, hogy elküldenek, egyébként nem is tehetnék, a terhességed elejétől védett vagy. Sőt, minden körülményt meg kell teremteni, hogy ne legyél "veszélyben" várandósként a munkahelyeden, bár ezt nem mindenhol tartják be sajnos. Ha tényleg úgy érzed, hogy esetleg hátrányod származhat (stressz, kiközösítés) abból, mert babát vársz, írasd ki magad, nem érdemes a babádat veszélyeztetned.
A különböző járandóságokhoz kell valamennyi biztosítási idő, ha jól tudom, de nem kell munkából menned a szülőszobára, hacsak nem akarsz a terhesség végéig dolgozni. :-) Neten ha rákeresel, sok helyen leírják munkajogászok, hogy milyen feltételeknek kell teljesülnie, hogy jogosult legyél erre-arra. De lehet, hogy itt is tud valaki pontos infokkal segíteni!
Jól tudod, és jól is gondolod:)
Számold ki hány napod van, ha 2 éve be vagy jelentve, akkor a gyed és tgyás jogosultsággal biztosan nem lesz gond.
Azokhoz 365 nap biztosításban töltött idő szükséges. Ha van mondjuk 365 napod, akkor a kicsivel ugyanennyi ideig lehetsz gyed-en, ha több akkor több ideig.
Az összegeket ki tudod itt számolni:
ҝ
Ha táppénzen vagy akkor biztosított vagy, a táppénzt az állam fizeti, nem a munkáltatód, neki semmibe nem kerülsz, ne aggódj.
Akármikor bejelentheted, a terhesség elejétől kezdve védett vagy, akár tudtad akár nem, akár szóltál akár nem. A terhességed alatt bármikor elmehetsz táppénzre, a biztosított jogviszonyod megmarad, a gyermeked 3 éves koráig nem rúghat ki. A gyest-gyedet lerövidítették ugyan, de a 3 éves védettség megmaradt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!