Fertőzött lehetek?
#1, ez nem úgy működik, hogy "lett egy macskám, úgyhogy máris átestem a toxoplazmózison". A macskák NEM mind fertőzöttek/hordozók, elsősorban a vadászó, kijáró cicák szerezhetik be a fertőzést. Nekem mindig is volt macskám, kinti-benti, ennek ellenére én is negatív vagyok.
Kérdező: igen, szerintem érdemes teszteltetned, de igazából a cicádat is elviheted egy állatorvoshoz vérvizsgálatra, és akkor meg tudják mondani, hogy átesett-e már a fertőzésen. Ha igen, akkor nem kell félned tőle. Ha még nem, akkor tarts az egy lépés távolságot (ne te takarítsd az almot).
Persze, ikszeld csak be. Jobb félni, mint megijedni. Én is rendszeresen fogok teszteltetni, ha terhes leszek, ne ezen az x-ezer forinton múljon. Kutya kötelességük megcsinálni, ha kéred a vizsgálatot. Csapj az asztalra, ha pofákat vágnak. Inkább ez, mint hogy hónapokig stresszelj.
Amúgy a dokinak annyiban igaza van, hogy az első trimeszterben ugyan nagyon kicsi rá az esély, hogy az anyával együtt a magzat is fertőződik, de ha mégis, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek. A 2.-3. trimeszterben könnyebben átjut a friss fertőzés a magzatba, de már nem okoz akkora károkat. Ettől függetlenül jobb az óvatosság.
De mondom,a cicádat is leteszteltetheted, és legalább megnyugszol felőle.
Ha nem találkozik más macskákkal, nem eszik nyers húst, akkor a cicádnak sincs honnan elkapnia, szóval nem veszélyes rád. Ennek ellenére nem árt ha vigyázol magadra normális mértékben, nem kertészkedsz, nem simogatsz idegen macskát, alapos kézmosás nyers hús után, ilyesmi.
Gyerekkorom óta vannak kinti-benti macskáink, a sajátjaim utcáról kerültek hozzám, többnyire betegen, egy halom beteg, kóbor macskát ápoltam és juttattam gazdához, mégis negatív vagyok, és a macskáim is. Nem tudom mennyire elterjedt ez a betegség a macskák között, de nekem nem úgy tűnik hogy gyakori lenne.
Utolsó:
Lehet, hogy a macskatenyésztéshez értesz, de az orvostudományhoz meg nem. Az, hogy az antitest titere a kérdezőnek negatív lett, azt jelenti, hogy NEM esett át a fertőzésen!
Kérdező:
Ha a macska fertőzött lett volna, jó eséllyel már megfertőződtél volna. Szóval abból, hogy negatív a titer, arra lehet következtetni, hogy a macska sem fertőzött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!