Táppénzes kérdésben tudsz segíteni?
Szia!
A kérdésem az lenne,hogy ha én a tavalyi évben 3 és fél hónapig voltam bejelentve egy cégnél(előtte nem volt bejelentett munkám,már 3 éve!),majd tőlük táppénzre mentem januártól,akkor melyik alternatíva az elfogadható/törvényes:
1.annyi ideig kapom a táppénzt tőlük,amíg náluk dolgoztam,de ezalatt a rendes 60%-ot
2.a 3 és fél hónap bérét összeadják,és elosztják 365-tel,majd az így kapott összeget adják a táppénzes napokra?
Már mindkét verziót hallottam egymástól függetlenül több embertől.Szóval teljes a képzavar.Válaszod előre is köszönöm!
Olyan nics, hogy 3 és fél hónapi bért 365-napra számolnak. naptári évben számolt napi átlagkereseted a teljes bruttó jövedelem, osztva a ledolgozott napok számával. És annyi ideig jár a táppénz, amennyit dolgoztál.
Gyes-be semmi nem számít bele, az fix összeg, mindenkinek ugyanannyi jár.
Gyed-et csak akkor kapsz, ha megvan a 180 nap biztosítottad (május 1 után 365 nap). A gyed alapja a szerződés szerinti bér, de van maximuma: a minimálbér kétszeresének 70%-a.
Pontosítok:
bejelentett bérem: br. 5100/nap és kaptam táppénz gyanánt br.1300/nap -ot.
Ez így van jól? Azzal indokolták,hogy a tavalyi össz.béremet vették alapul az egész idei évre,azaz elosztották 365-tel,és annak a 60%-a ennyi lett.Ennyit adhatnak idén egy táppénzes napra.
Akiket kérdeztem mint említettem,volt aki azt mondta ez így jó,viszont volt aki azt mondta,hogy nem így jár.Hanem ha 3és fél hónapig dolgoztam ott,akkor tőlük ugyanennyi ideig kell kapnom a táppénzt,de nem ilyen számítással.Hanem a br.5100-nak a 60%-a lesz a kifizetendő ebben a három hónapban,utána meg semmi se jár.Tehát nem jól kaptam eddig?
Attól függ, mennyi volt a tavalyi béred, és tavaly mennyit dolgoztál. Tavaly volt a 3 és fél hónap, vagy idén? Vagy is-is? A táppénzt valóban úgy kell számolni, hogy az előző évi összes jövedelem naptári napi átlaga az alapja.
Ha neked a táppénz jogosultság kezdőnapját megelőző évben, illetve azt közvetlenül megelőzően sincs 180 naptári napi jövedelmed, akkor a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér lesz a táppénz alapja.
Abban az esetben, ha a szerződés szerinti vagy a tényleges jövedelem a minimálbért nem éri el, a szerződés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni, szerződés hiányában pedig a táppénz összegét az irányadó időszakban ténylegesen elért naptári napi jövedelemből kell kiszámítani. Elég kevés az info, ezért írok csak általánosságban, bocsika:)
A minimálbér alapján nekem Nekem 1400 jött ki, de valószínű valamit nem veszek bele, amit bele kéne, azért ennyi. De nagyságrendileg stimmel:)
ҝ
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!