Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Árthat-e a Duphaston?

Árthat-e a Duphaston?

Figyelt kérdés
6. hetes terhes vagyok. Teganp az Uh is kimutatta. Mondtam az orvosomnak, hogy görcsöl a hasam, fáj a derekam. Ő nem vizsgált most meg, de fenyegető vetélésre írt fel Duphastont és majd vasárnap megyek vissza hozzá vizsgálatra. Én azt olvastam, hogy ezek a hasfájások természetes velejárói a terhességnek. Ha most ezek a fájások normálisak nálam is és elkezdem szedni a gyógyszert az árthat valamint?
2010. márc. 2. 16:08
 1/9 anonim ***** válasza:
72%

Persze. Az orvos csak olyan gyógyszert ír fel terhesség alatt, ami árt a babának. :S

Ha ennyire bízol benne, akkor minek neked orvos, ne haragudj, de a biztosítékom elszállt.

A duphaston progeszteron, ott van a papírján leírva. A terhességet támnogatja, amíg nincs méhlepény. Leginkább az első trimeszterben adják, mert a 12. hétig a méhlepény még gyengécske, illetve akkor van kialakulóban.

2010. márc. 2. 16:29
 2/9 A kérdező kommentje:
Ennél az orvosnál most voltam először, mert más városba költöztünk. Kicsit furcsálottam, hogy meg sem vizsgált csak felírta, ezért vagyok bizonytalan. ennyi....
2010. márc. 2. 16:36
 3/9 anonim ***** válasza:
93%

Szia

Nekem volt egy vetélésem,a következő terhességnél kapásból felírt ilyen gyógyszert a doki (szintén progeszteron tartalmú,csak más a neve),pedig panaszom akkor még nem volt a 8. héten vérezni kezdtem,jól fel is lett nyomva akkor az adag,de a lényeg,hogy már lassan 1 éves a lányom.

Ha nem mondta volna a doki,azért a 12. hétig szüneteltessétek a szexet a biztonság kedvéért.

2010. márc. 2. 16:44
 4/9 anonim ***** válasza:
76%
Én is így voltam ugyancsak a Duphastont írta fel az orvos 2 egészséges gyönyörü gyerekem van pont mert a duphaston segített nekem is volt egy vetélés a nagyobbik gyerek elött.Nyugodtan szedd.
2010. márc. 2. 17:09
 5/9 anonim ***** válasza:
76%

Lehet természetes is a görcsölés, de lehet a vetélés jele is, ezért írta fel inkább a biztosnág kedvéért a Duphastont!

Vizsgálni azért nem vizsgált meg, hogy nehogy bajt okozzon, mikor először mentem igaz engem manuálisan is megvizsgált, mert nálunk csak akkor csinálnak UH-t ha kézzel is érez vmit, de mivel volt UH-d felesleges lett volna még kézzel is megállapítani! Rákszűrést nekem pl azt mondta, h nem is vesz akkor le, ráérünk ha kicsit idősebb a terhesség! Mondjuk nekem volt előtte egy vetélésem is!

30 hetes km

2010. márc. 2. 17:18
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm, most már nyugodtabban beveszem a gyógyit! :)
2010. márc. 2. 18:07
 7/9 anonim ***** válasza:
Nekem is kapásból felírta a doki, pedig csak első terhesség és vetélés magasabb kockázatát se említette - azt mondta azért, mert az elősegíti a beágyazódást.
2010. márc. 3. 12:17
 8/9 anonim válasza:
én is szedtem a duphastont és nem volt semmi problémám töle.én véreztem és azért kaptam kb.6-7.-héten.
2011. febr. 26. 14:37
 9/9 anonim ***** válasza:
0%

A Duphaston nagyon komolyan árthat! A Duphaston fő hatóanyaga a didrogeszteron, ami nem más, mint egy szintetikus retroprogeszteron, egy olyan szintetikus progesztogén, ami a természetes tesztoszteronhoz hasonlóan viselkedik a női szervezetben. Azon kívül, hogy egy életre tönkreteszi a női hormonháztartást, súlyos májkárosító hatású, viszont valóban képes megakadályozni a korai vetélést és az endometrium zavarait. De ezt egy egyszerű természetes progeszteronstimuláló krém is megcsinálja! Nem kell ehhez műhormon!

Elolvastad a betegtájékoztatót? Nagyon durva. Van egy kiváló hormonszakértő, akitől szintén neten megkérdezték ugyanezt, és a következőket válaszolta rá:

[link]

A Duphaston egy igen veszélyes műhormon.

Ezt írja az orvosi tájékoztató:

Duphaston

Hatóanyag: 10 mg mikronizált didrogeszteron filmtablettánként.

Segédanyagok: Mag: magnézium-sztearát, kolloid vízmentes szilícium-dioxid, hipromellóz, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát,

Filmbevonat: hipromellóz, makrogol 400, titán-dioxid E 171

Leírás: Filmtabletta: fehér, kerek, mindkét oldalukon domború felületű, metszett élű, filmbevonatú tabletták, egyik oldalukon mélynyomású "S" jelöléssel,

-

a másikon mélynyomású felezővonallal, melynek mindkét oldalán "155" jelzés található.

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DUPHASTON 10 MG FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

E gyógyszerkészítmény nőinemihormon- (ösztrogén-) -terápiában részesülő nők esetében a női nemi hormon (ösztrogén) méhnyálkahártyára (endometriumra) gyakorolt hatásának ellensúlyozására alkalmazható, valamint bizonyítottan progeszteronhiányos állapotok, mint pl. menstruációs zavarok (dysmenorrhoea), a méhnyálkahártya bizonyos fajta elváltozása (endometriosis), vérzés hiánya (szekunder amenorrhoea), szabálytalan ciklus, rendellenes (diszfunkcionális) vérzés, menstruáció előtt jelentkező tünetegyüttes (praemenstrualis syndroma), bizonyítottan progeszteronhiánnyal összefüggő vetélések, sárgatesthormon-elégtelenség által okozott terméketlenség (infertilitas) kezelésére szolgál.

2. TUDNIVALÓK A DUPHASTON 10 MG FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Nem alkalmazható a gyógyszer:

- A készítmény bármely összetevőjével szembeni túlérzékenység esetén.

- Ismeretlen eredetű méhvérzés,

- súlyos májelégtelenség,

- májtumor,

- Dubin-Johnson-szindróma,

- Rotor-szindróma,

- olyan, közismerten nemi hormonokkal befolyásolható állapotok, melyek terhesség vagy nemi hormonok alkalmazása során alakultak ki, illetve súlyosbodtak, így viszketés (pruritus), epepangással járó megbetegedés (cholestatikus icterus), terhességi herpesz, bizonyos anyagcserezavar (porphyria), halláscsökkenést okozó elváltozás a fülben (otosclerosis),

- szoptatás esetén.

Egyéb gyógyszer alkalmazása (gyógyszerkölcsönhatás):

Egyéb gyógyszerkészítményekkel való kölcsönhatása még nem ismeretes.

Fontos információk:

Egyes esetekben a kezelés megkezdése után áttöréses vérzés jelentkezhet. Ezt az adag emelésével lehet megelőzni.

Ha a didrogeszteron ösztrogénnel kombinálva kerül alkalmazásra (pl. hormonpótló terápia), figyelembe kell venni az ösztrogénkezelésre vonatkozó ellenjavallatokat és figyelmeztetéseket. Ilyen hormonpótló kezelés elkezdésekor vagy újrakezdésekor a kezelőorvosnak ismernie kell a beteg teljes körű egyéni és családi kórtörténetét. Ennek megfelelően, valamint az ellenjavallatokkal és figyelmeztetésekkel összhangban kell nőgyógyászati és emlőre is kiterjedő vizsgálatot végezni. A kezelés alatt rendszeres kontrollvizsgálatokra van szükség, melyek gyakoriságát és jellegét egyénre szabottan állapítja meg orvosa. Ha a kezelés alatt mellében bármilyen szokatlan elváltozást észlelne, azonnal forduljon orvoshoz! Rendszeres emlő-szűrővizsgálatokat (pl. mammográfia) is kell végezni az egyéni szükségletnek megfelelően. A hormonpótló terápia egész időtartama alatt az előny/kockázat gondos mérlegelésére van szükség. Áttöréses vagy pecsételő vérzés a kezelés első hónapjaiban jelentkezhet egyes esetekben. Ha az áttöréses vagy pecsételő vérzés a már egy ideje tartó terápia közben jelentkezik vagy a kezelés leállítása ellenére is fennmarad, ennek okát tisztázni kell.

Ha korábban progeszteronfüggő daganatot, pl.: meningeomát diagnosztizáltak a betegnél és/vagy az súlyosbodott terhesség vagy egy korábbi hormonkezelés során, a beteget szoros megfigyelés alatt kell tartani. Figyelembe kell venni, hogy ezek az állapotok kiújulhatnak, illetve súlyosbodhatnak a Duphaston-kezelés során is.

A gesztagének okozta vízvisszatartás miatt veszélyeztetett betegek (pl.: görcsroham (epilepszia), migrén, asztma, veseelégtelenség esetén) kezelése fokozott ellenőrzést és gondosságot igényel.

Fenyegető vagy habituális vetélés esetén ellenőrizni kell a magzat életképességét, továbbá a kezelés során is rendszeresen meg kell győződni arról, hogy a terhesség még fennáll és a magzat él.

A gyógyszerszedés megkezdése előtt fennálló betegségeiről, valamint gyógyszer iránti túlérzékenységéről (allergiáról) a kezelőorvost tájékoztatni kell.

Terhesség és szoptatás:

Mindeddig nincs bizonyíték arra vonatkozólag, hogy a didrogeszteron ne lenne alkalmazható terhesség alatt, de erre vonatkozó kutatások még nem voltak, csak a gyakorlati tapasztalat.

A didrogeszteron kiválasztódik az anyatejben, és károsítja a babát.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A DUPHASTON 10 MG FILMTABLETTÁT?

A gyógyszer orvosi rendelvényre, az orvos által meghatározott adagban és ideig alkalmazható.

Szokásos adagolása a következő:

Hormonpótló terápia:

Folyamatos nőinemihormon- (ösztrogén-) -pótlás mellett naponta 10 mg didrogeszteron a 28 napos ciklus 14 egymást követő napján.

Ciklikus nőinemihormon- (ösztrogén-) -pótlás esetén naponta 10 mg didrogeszteron az ösztrogénterápia utolsó 12-14 napján.

Progeszteronhiányos állapotok:

Menstruációs zavar (dysmenorrhoea): naponta 2-szer 10 mg didrogeszteron a ciklus 5. napjától 25. napjáig.

A méhnyálkahártya bizonyos fajta elváltozása (endometriosis): naponta 2-3-szor 10 mg didrogeszteron a ciklus 5. napjától 25. napjáig vagy folyamatosan.

Rendellenes (diszfunkcionális) vérzés:

- a vérzés leállítása céljából: naponta 2-szer 10 mg didrogeszteron 5-7 napon át.

- a vérzés megelőzésére: naponta 2-szer 10 mg didrogeszteron a ciklus 11. napjától 25. napjáig.

A menstruáció elmaradása petefészek eredetű ok következtében (amenorrhoea): ösztrogén adagolása naponta 1-szer a ciklus 1. napjától 25. napjáig, napi 2-szer 10 mg didrogeszteronnal kombinálva a ciklus 11. napjától 25. napjáig.

Menstruáció előtt jelentkező tünetegyüttes (praemenstrualis syndroma): naponta 2-szer 10 mg didrogeszteron a ciklus 11. napjától 25. napjáig.

Szabálytalan ciklus: naponta 2-szer 10 mg didrogeszteron a ciklus 11. napjától 25. napjáig.

Fenyegető vetélés: 40 mg didrogeszteron egyszerre, majd 10 mg 8 óránként mindaddig, amíg a tünetek meg nem szűnnek.

Sokszor ismétlődő (habituális) vetélés: naponta 2-szer 10 mg didrogeszteron a terhesség 20. hetéig.

Terméketlenség (infertilitas): naponta 10 mg didrogeszteron a ciklus 14. napjától 25. napjáig. A kezelést legalább hat egymást követő cikluson keresztül folytatni kell. Tanácsos a kezelést a terhesség első hónapjaiban is folytatni a sokszor ismétlődő (habituális) vetélésre megállapított adagolással.

Ha az előírtnál több filmtablettát vett be:

Nem érkezett eddig túladagolás káros következményeire vonatkozó beszámoló. Nagymértékű túladagolás esetén 2-3 órán belül - amennyiben kezelés látszik szükségesnek - gyomormosás javasolt. Specifikus ellenszere nincs, tüneti kezelést kell alkalmazni.

H elfelejtett bevenni egy adagot:

Ha elfelejtett egy adagot bevenni, azt mielőbb pótolja. Amennyiben erre nincs mód, a következő adag esedékessége idején az előírt adagot vegye be!

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszernek a Duphaston 10 mg filmtablettának is vannak mellékhatásai.

A kezelés kezdetén áttöréses vérzés jelentkezhet.

Előfordulhat:

* allergiás bőrkiütés,

* viszketés,

* csalánkiütés,

* a májfunkciós értékek megváltozása,

* gyengeségérzés vagy rossz közérzet,

* sárgaság és hasi fájdalom kíséretében,

* valamint fájdalom vagy érzékenység az emlőben.

Egyes esetekben jelentkezhet:

* egyfajta vérszegénység (hemolitikus anémia),

* túlérzékenységi reakciók,

* vizenyő (ödéma),

* valamint a bőr alatti szövetek, illetve a nyálkahártyák - szemhéj, ajak, nyelv - duzzanata (angioödéma).

Ha bármilyen mellékhatás súlyossá válna, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Neked valóban a progeszteron termelődést kell stimulálni a szervezetedben, de nem olyan módon, hogy egy veszélyes és májkárosító szintetikus progesztogénnel, azaz egy műanyag retroprogeszteronnal pótoljuk, aminek az lesz az eredménye, hogy elfoglalja a természetes hormonreceptorokban a valódi progeszteron helyét, tehát a szervezeted még annyi progeszteront sem fog termelni, mint eddig. Márpedig a valódi progeszteron létfontosságú egy nő szervezetében. Termelődését ösztökélni tudod természetes progeszteronstimuláló szerekkel, mint pl. a Progeszta krémek (tanácsadódnál érdeklődj!), illetve életforma váltással, és megfelelő étrenddel.

Sajnos az élelmiszereinkben, kozmetikumainkban, tisztítószereinkben, gyógyszereinkben - de főleg a fogamzásgátlókban és a szintetikus hormonkészítményekben - nagy mennyiségben megtalálható xenoösztrogének blokkolják a természetes progeszterom termelődését és munkáját. Ezért nagyon fontos, hogy a gyermekvállalás előtt minden fogamzásgátlót szedő nőnek alaposan ki kéne méregtelenítenie a máját és az egész szervezetét, mert a xenoösztrogének nagyon nehezen ürülnek, és még évekig képesek súlyos zavart okozni a szervezetben, többekközt a számtalan korai vetélés okozói is.

Zsu! beszéljünk komolyan, jó? És kérlek ne sértődj meg!

Ilyenkor már mindegy, hogy mit szedsz be!!! A növények már nem biztos, hogy segítenek. ha ilyen vészes a helyzet és nagyon akarod azt a babát, akkor szedd be a műhormont, de akkor a későbbi következményeit is vállald! Előbb kellett volna gondolkoznod!

Tudod miért vetél el egy nő? Vagy azért, mert már a megfoganása pillanatában sem volt életrevaló a sperma vagy a pete. Vagy azért, mert a szervezete alkalmatlan arra, hogy kihordjon egy babát, és azt egészségben megszülje! Ezt a magzat is érzi, azért akar menekülni. Nem tetszik neki a környezet, ami fogadta. Inkább öngyilkos lesz, minthogy ottmaradjon!

Tudod mitől válik egy nő szervezete alkalmassá a gyermekszülésre? Ha még a nemzés előtt rendbehozod! Gyönyörűen ki kell takarítani a kis leendő lakást, mellékhatás nélküli növényi szerekkel normalizálni kell a hormonrendszert, fel kell töltened a szervezetedet valódi tápanyagokkal, és természetesen a papát is elő kell készíteni, hogy életképes és egészséges spermák találják meg a petédet. Meg kell szabadulni a méreganyagoktól, oxigenizálni és hidratálni kell a szervezetet, meg kell reformálni az étkezést és az életformát. Bizonyos esetekben nem elég, hogy lecseréled a kozmetikumaidat és eszegetsz egy kis csírát - ami egyébként nagyon becsülendő!

Neharagudj Zsu, de ma ilyen "odamondogató" kedvemben vagyok, és véletlenül sem szerettelek volna megbántani, csak a Te példádon keresztül felhívni a leendő kismamák figyelmét a FELELŐSSÉGRE!

Drukkolok, hogy ne vetélj el! Drukkolok, hogy egészséges legyen a baba! És mégjobban drukkolok, hogy a következőt nagyon tudatosan készítsd elő, amiben szívesen segít itt neked bármelyik szakértő anyuka vagy kismama, akik egészségesen és mosolygósan töltik a várandósságuk idejét.

2011. máj. 18. 13:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!