Terhesen "nem lehet" emelni?
Van egy kollégám, aki az első trimeszterben volt az esetnél(most már inkább a második elején van, de még mindig nem látszik semmi és 37 éves). Szerintem nem is veszélyeztetett, szóval teljesen egészséges.
Volt, hogy selejteznünk kellett. Úgy kell elképzelni, mint egy papírgyűjtést, csak szét kellett válogatni a papírt a nem papírtól. Engem kért meg, hogy hozzak már neki is egy ilyen stócot. Én meg nem értem, hogy miért nem akart magának hozni, miért engem kell "ugráltatnia" azért mert ő terhes. Amúgy voltak nem annyira nehezek se(5 kg biztos volt a legtöbb, de volt köztük 1-1 jóval nehezebb is), meg könnyen hozzáférhető helyen. Szerintem simán tudott volna magának hozni, nem engem megszakítani amit elkezdtem.
Amúgy vittem volna neki, csak nem szeretek abbahagyni dolgokat ha már egyszer elkezdem(meg erre is kitaláltam egy folyamatot, hogy a leghatékonyabban tudjak dolgozni). És akkor meg a nyugdíjas kolléga hozott neki csomagot.
szerintem itt nem arról van szó hogy magadra kell venni a világ problémáját! Még mindig nem tudjuk hogy valóban csicskáztatott vagy normálisan megkért.
Beteg emberekkel mondjuk a BKV-n is találkozhat.
(egyébként ha jól tudom a 6. hétig kiküszöbölődnek a magzat "ellen elkövetett dolgok" mint az ivás, különböző gyógyszerek akár a sugárterhelés is.)
amúgy normális volt csak lehet nekem jött le úgy, hogy csicskáztatni akart, mert amikor szólt, akkor én éppen leültem a kis sámlimra betakartam magam lepedővel, hogy ne legyen a ruhám koszos és már a csomagomat az ölembe vettem és épp elkezdtem szétválogatni amikor szólt(szólhatott volna előbb pl). és akkor már nem szívesen álltam volna fel, max ha befejeztem és akkor kihoztam volna többet is.
de olyan is volt, hogy kocsiba kipakoltunk amennyi belefért és abból is lehetett mazsolázni. az meg nem annyira gáz, mintha a raktárból kellett volna egyenesen kihozni.
Figyi, terhesen tényleg nem szabad nehezet elemelni, de ettől teljesen függetlenül vannak emberek akik szeretnek csicskáztatni másokat, akkor is ha nem terhesek.
Na már most mi nem ismerjük a kollégádat.
De tökmindegy, ne túráztasd magad rajta, ne magyarázz bele semmit, mert felesleges. Ez egy lófing probléma. :-)
Én is megkertem az 50 pluszos kolleganőmet, hogy hozzon már be 10 kilós csomagot. Örömmel megtette, félbehagyta a munkáját, mert neki is van gyereke és tudja is mivel jár. Ennek ellenére volt, hogy kénytelen voltam 14 kilót is emelni, igaz rövid ideig csak és tudod mi lett a vége? ?bevéreztem egyik hajnalba, mondták, emelestol, erolkodestol is lehet. Azóta max 1 kilót emelhetek pedig képzeld még hasam Sincs!
Anyám is pont egy ugyanilyen kolleganojerol mesélt, aki totál kiakadt anyámra, mert neki kellett adni az ő könnyebb munkáját terhesen. Ilyen hülye bunkók 30 éve is voltak, meg ezután is lesznek. Annak a nőnek azóta sincs gyereke. Gondolom te is vagy nem akarsz, vagy nem lehet, vagy olyan 20 év múlva tervezed.
23 éves vagyok egyelőre nem téma nálam a gyerek dolog. Nemsokára ha minden jól megy vissza ülök az iskolapadba, de egy családhoz sincs megfelelő hátterem, akkor már suli utánra tervezem ha már nagyon tervezni akarok.
Ha már ennyi példát hoztatok, én is elmesélem, hogy nagymamám '70-ben 8 hónapos terhesen a ház építkezésénél segített a cserepeket felvinni(azt nem tudom, hogy kézben vitte vagy valamilyen csigán húzták-e fel) a padlásra. Szerintem az nehezebb mint amit a kollégámnak kellett volna csinálnia. És nem lett semmi baj.
persze hogy nehezebb amit nagymamád csinált. nyilván nem is volt más választása. De azért az ugye tudod hogy az első trimeszter a legveszélyesebb vetélés szempontjából?! a 12. hétig bármi megtörténhet!
Az én nagyanyám is végig dolgozott a terhessége alatt és nem épp ülő munkát végzett. De ha arról lenne szó (ha szegény még élne) hogy megemeljek valami nehezet babásan biztos kézzel lábbal tiltakozna ellene!
Egyébként nekem volt olyan hogy anyukámnak segítettem pakolni a boltba az árut és -ha jól emlékszem friss házasok voltunk- egy ismerős nő odajött és erőszakkal kivette a kezemből a dobozokat és még csúnyán is nézett nehogy már emeljek (mert ki tudja nem-e vagyok babás). /Megj.: Mondjuk persze ez falun történt ott ha férjhezmész szülnöd kell ha egy éven belül nem jön akkor már bajotok van, egyébként meg számolgatják az esküvőtől belefért-e a kilenc hónap :D/
Nem tudom, hol olvastátok, hogy terhesen nem lehet emelni. Ez butaság. Az tény, hogy "nagy" súlyt nem lehet emelni, de amit egyébként is már megszokott a szervezeted azt igen, amíg az nem megterhelő vagy az orvos nem tiltja. Vonatkozik ez a kistesóra is. Hiszem mivel minden nap emelegeted ez nem megterhelő a szervezetnek. Én alapból veszélyeztetett voltam, mindkét terhességnél az előzményem miatt, de mindkétszer csak annyit mondott, hogy szabályosan emeljek és akkor nincs gond. És már ne is haragudj, de egy bevásárlásnál is nagyobb súlyt mozgatsz meg, mint 5 kg.
Persze, mint írtam ha orvosi oka van, pl vérez stb akkor tényleg semmilyen emelés nem javasolt. De azért ne legyen ez az alap. Egyébként ha meg ilyenre lett volna, biztos nem a munkahelyén lett volna.
Úgyhogy kicsit igazad van, bár ha mondta volna, hogy terhes és ezért nem szeretne emelni gondolom te is segítőkészebb lettél volna. Viszont alapban nem tudom milyen a kapcsolatotok, ez is sok mindent befolyásol.
Én levéltáros vagyok, szóval ismerős a helyzet.:) Egyedül vagyok levéltáros a munkahelyemen, éppen egy nagyobb iratanyagot rendeztem, amikor terhes lettem. Én is úgy voltam vele, mint sokan mondják, hogy nem lehet baj, eddig is emelgettem a dobozokat, már megszoktam. Az eredménye az lett, hogy kórházba kerültem, mert bevéreztem. Pedig azok az irattároló dobozok se mindig nyomnak pár kilónál többet, de ugye sok kicsi sokra megy.
Amikor kiderült, hogy megmaradt a baba és visszamehettem dolgozni, rögtön elmondtam a főnökömnek, hogy mi a helyzet. Ő többgyermekes anyuka, nagyon megértő volt és gyakorlatilag eltiltott a pakolászástól. Amikor kellett valami, szóltam az egyik kollégának (igyekeztem az egy szem férfi dolgozónkat "befogni", némelyik kollégám már lassan nyugdíjas korú, többen gerincproblémákkal, értelemszerűen őket nem kértem volna ilyesmire). Így a rendezést még éppen be tudtam fejezni szülés előtt és nagyon jó érzés, hogy a rendre megyek majd vissza. Nem tűnt úgy, hogy bárkinek is gondot okoztam volna ezekkel a kérésekkel.
Szerintem meg lehet érteni, hogy nem akar kockáztatni (lehetett akár korábban vetélése, amiről te nem tudsz és most próbál óvatosabb lenni). Ilyenkor általában elnézőbbek is az emberrel a kollégái. Esetleg segíthetsz neki annyival, hogy viszel neki oda 1-2 adagot előre, így mindketten tudtok háborítatlanul dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!