Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Egy kombi teszt és Down-kór...

Egy kombi teszt és Down-kór felismerési kérdés?

Figyelt kérdés

Ha megcsináltatom a 12.héten a kombi tesztet, és az uh jó lesz, a vérvétel pedig nem, akkor utána mi történik? Mit mondd az orvos? Meg kell várni a 18.heti uh-t, és ott,majd azután ha vállalom az amniocintézist akkor azzal bizonyítanak? Tehát a 12-18.hét között semmi más vizsgálat nem történik ezirányban?

És ha valaki nem csináltatja meg a 12.héten a vérvételt, uh jó lesz, akkor a 18.heti uh-n valószínüleg kiderül ha baj van, és akkor felajánlják az amniót?

2015. ápr. 20. 06:36
 1/9 anonim ***** válasza:
Kissé túlkombinálod nem? :) Szerintem kérdezd a dokit, ő mindent el tud neked szép aprólékosan mondani, addig feleslegesen aggódsz :)
2015. ápr. 20. 07:24
 2/9 anonim ***** válasza:
51%
A kombi tesztből kapsz egy arányszámot, ami azt mutattja mi a lehetősége annak hogy beteg a baba. Általában 1:200 alatt pozitív down-ra. Ha pozitiv mehetsz chorion (méhlepény) biopsziara, ill. 16. héttől magzatvíz vételre. A choriont előbb le lehet venni. Sztk alapon min. 5-6 hét mire eredmény van mindkettőtöknek, maszek (istenhegyi klinika) 4-5 nap. Sztk alapon a 18. héten teljesen felesleges már bármit is csinálni, nincs eredmény a 20. hétig... meg kell szülni betegen is.
2015. ápr. 20. 08:01
 3/9 anonim ***** válasza:
50%

Én pont ebben a cipőben jártam pár hete...

Kombinált tesztre mentem, az uh mindent rendben talált, viszont később kiderült, hogy a véreredményem nem lett jó, 1:50-hez, ami nagyon magas (!), hogy Down-kóros a baba. Gondolhatod...Kiakadás...2 dolgot tehetsz ilyenkor: vagy megvárod a 16 hetes kor után elvégzendő magzatvíz-vételt, amit áll a TB, igaz sokan átestek rajta, de egyáltalán nem veszélytelen (vetélés), vagy ha van rá "keret" elvégezteted a Prenatestet, amit már egyből meg tudnak csinálni, ez is egy vérvétel, veszélytelen, és ugyanolyan hatékonyságú, mint az amnio. Viszont nem támogatja a TB, eléggé zsebbenyúlós vizsgálat. Én ezt választottam, előtte persze körbejártam a témát. 2 hét az eredményem, nekem pontosan meg is jött, hogy teljesen egészséges kisfiú! :-) Mert a nemét is megmondják ezzel, mivel megszámolják az anyai vérből a gyerek kromoszómáit. Ez 99 %-os. Sokszor a kombinált teszt felesleges aggodalmat okoz, adnak egy arányszámot, tökre olyan szerintem mint az AFP, csak még pénzzel is lehúznak. Szerintem nem kell túlaggódni, látod az én esetemet is. Mi még megyünk 4d uh-ra ott még jobban lehet látni ha baj lenne...De pozitívan...NINCS baj! Egészéges a babó és kész! Egy 17 hetes kismama.

2015. ápr. 20. 08:19
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, de nem járok ebben a cipőben szerencsére, csak körbejárom a kombi teszt kérdést, hogy megcsináltassam e, mert 12.heti ultrahangra a G1 intézetbe megyünk a héten, és nem tudom, kifizessük mellé e a kombi tesztet is.
2015. ápr. 20. 08:26
 5/9 anonim ***** válasza:
78%

Ne haragudjatok, de borzasztó mennyire nem igaz amiket írtatok.

2. : Nem a 20. hanem a 24. hét a választóvonal. Addig lehet elvetetni beteg babát. SZTK alapon a Bajcsyban ha már nagyon közel van a 24. hét megcsinálják 8-10 nap alatt is, nem 5-6 hét. Alapból is 4 hét múlva kell kontrollra menni ahol megkapod az eredményt.

3.: 13. héten is el lehet menni chorionra, nem kell várni 16. hétig amnionra.

A kombinált teszt nem olyan mint az AFP. Az AFP értékei benne vannak a kombináltban és még jönnek hozzá más dolgok is, tehát jóval pontosabb.

A Prenatest ha rossz eredményt hozott volna ki akkor még el kellett volna menned magzatvíz vagy lepény vizsgálatra, ha nem akartad volna megtartani a beteg babát, ezt azért remélem tudod.

Kérdező:

Az egyik lehetőség, hogy azt mondja menj a 16. héten quartett tesztre, mert az pontosabb. Az UH nem feltétlen mutatja ki a betegségeket. Az esetek több mint felénél n nem látszik semmi. Ha nagyon rossz a kombinált teszted akkor rögtön elmehetsz méhlepény vizsgálatra (nem amnio). HA(esetleg, talán) a későbbi UH-okon van valami rossz akkor meg később is felajánlják, akár a 18. heti után is a lepény vizsgálatot.

Én kombináltra mennék, utána quartettre és ha az rosszat mutatna akkor méhlepény vizsgálatra. Ha megengedheted magadnak a drágább vér teszteket akkor először mehetsz arra és ha az rosszat hoz ki akkor van csak lepény vizsgálat.

2015. ápr. 20. 09:48
 6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm, megcsináltatom a kombi vértesztet is.
2015. ápr. 20. 10:24
 7/9 anonim ***** válasza:

24. hétig az élettel összeegyeztetthetelen betegség miatt veszik el a gyereket, down nem az ... ott 20. hét a határ

Igen, chorion biopsziára lehet menni előbb, senki nem írt mást ...

2.

2015. ápr. 20. 13:03
 8/9 anonim ***** válasza:
64%

2.-7.:

A 3. hozzászóló írta: "2 dolgot tehetsz ilyenkor: vagy megvárod a 16 hetes kor után elvégzendő magzatvíz-vételt," Erre reagáltam. Nem, nem kell megvárni a 16. hetet és a magzatvíz vételt, hanem el lehet menni cvs-re, amiből akár egy hét alatt is van eredmény.

Down szindróma miatt el lehet vetetni 20-24. héten is. Ha nem hiszed hívj fel néhány genetikai tanácsadót... vagy hidd el olyannak, aki életében írt már egy-két E lapot terhességmegszakításhoz pls.

2015. ápr. 20. 14:00
 9/9 anonim ***** válasza:
45%

ja.. igen és a 3. hozzászóló nem úgy folytatta, az amnionos sztorit, hogy vagy jóval előbb elmész cvs-re..

Kérdező: remélem minden rendben lesz a teszten (és a továbbiakban is) :) Jó babavárást :)

2015. ápr. 20. 14:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!