Mit jelent ha az alsó határérték az afp eredményem?
Szia!
Ha az afp értéke alacsony lett, nagyobb az esélye bizonyos genetikai rendellenességnek (pl. down - kór). DE! Magában véve az afp abszolút megbízhatatlan. Sokszor ad fals eredményt.A kombinált teszt nagyobb százalékban adja meg a kockázat értékét, viszont 100 % - ban az amniocentézis ad választ a genetikai rendellenességre. Szóval, ha a kombinált teszted jó, akkor nincs ok aggodalomra, de a legmegbízhatóbb kivizsgálás a genetikai rendellenesség kizárására az amniocentézis. Ha az orrcsont látható volt a 12. heti ultrahangon és a tarkóredő vastagsága is normál tartományon belül volt, akkor nincs ok aggodalomra.
Mikor kapod meg a kombinált teszt eredményét? Hányadik hétben jársz?
Nekem azt mondta a védőnő, hogy az alsó határérték attól függ hol csinálják, mert nem minden gép van egyformán beállítva. A leleten rajta van elvileg a normál érték is, ahhoz képest kell nézni az eltérést.
Nálunk az 1. gyereknél 0,75 volt, határérték 0,7. Belefért, de nem túl magas. A 2. gyereknél 0,68. Aztán megcsináltatták még egyszer, merthogy korán mentem szerintük, akkor már csak 0,64 volt. Na, irány a genetika. A kombinált teszt után csináltattam integrált tesztet is, meg 4 D-t is. Az integrált teszten is van AFP, 0,63 lett, szóval nekem hétről hétre alacsonyabb, ami fura, de ott még egy csomó dolgot néztek, és az jött ki, hogy 1:13.000-hez, hogy beteg. Angliában már nincs AFP, mint egy csomó nyugati országban sem. Nekem ők azt tanácsolták, hogy ne csináltassam meg a magzatvízvételt, ne veszélyeztessem a gyereket. A 4D-n meg azt mondta nekem a doki, hogy a Down-kóros gyerekek 10%- ának alacsony az AFP-je, és ebből a magyarok tévesen azt vonták le, hogy alacsony AFP=Down-kór. Holott szerinte egyszerűen csak vastagabb a placentám, és emiatt jut át ebből kevesebb. Végülis az 1. gyereknél sem volt magas.
Ezek engem megnyugtattak, nem csináltattam magzatvízvételt. Remélem nem bánom meg, szombatra vagyok kiírva. Majd meglátjuk, de a további uh-k sem mutattak semmi bajt.
Valószínűleg semmi rosszat nem jelent. Nekem 0,47 MoM volt, szóval messze a 0,8-as határérték alatt. Küldtek genetikára Pestre, ahol másfél hete voltam. Ott egy alapos UH után közölték, hogy a baba teljesen egészséges.
Van kombinált teszted? Ha az negatív, akkor aztán végképp nincs min aggódni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!