4 gyermek ellátásához és neveléséhez elegendő kb 330. 000 Ft? Csak rezsit kell fizetnünk!
Attól is függ, hogy hol kell ennyiből megélni. Mi Pesten, albérletben (55e+rezsi) eléggé átrágtuk, hogy a 400 elég-e egy(!) babához, és leginkább arra jutottunk, hogy azért a teljes nyugalomhoz ez még nem elég, úgyhogy vállalgatunk pluszmunkákat. Vidéken biztosan más a helyzet, ott ki lehet jönni kevesebből is. És nyilván, ahogy fentebb írta már valaki, igénytől is függ: mi is kényelmesen de nem nagy lábon élünk, nem a legdrágább, de jó minőségű élelmiszereket eszünk.
Nyilván a több gyerek nem csak több kaja meg ruha, hanem nagyobb lakás, nagyobb rezsi is, mindemellett szerintem ez a pénz kevés 4 gyerekhez, ne haragudj.
Mindettől függetlenül, ha ilyen helyzetben derülne ki, hogy a negyedik babámat várom, akkor biztosan megtartanám, mondván, hogy ahol háromnak jut, ott a negyediknek is fog. De innentől már nem száraz matematikáról van szó, hanem érzelmekről.
A nagyon alap dolgokhoz elég lehet, de én azt nem nevezném minőségi életnek, amikor állandóan sakkozni kell a pénzzel...
Persze, nem kell két kézzel szórni sem, de ésszerű keretek között bele kell férnie egy kis luxusnak is, pl. egy családi fagyizás 6 főre már 1500 Ft-nál kezdődik és nyáron azért nem csak 1x ennék fagyit...
Ilyenkor mindenki azzal jön, hogy nem kell mindig húst enni, meg fizetős programokra járni, pedig szerintem ezek pont olyan dolgok, amiknek bele kéne férniük az átlagéletbe.
Mi sokat járunk kirándulni, ahová otthonról visszük az enni-innivalót, de olykor eljárunk moziba/színházba/játszóházba/fürdőbe stb. is és nem jövünk zavarba, ha ott kell ennünk valamit, ilyenkor 5-10e Ft simán elmegy.
Na meg a megtakarításról nem is beszélve. Meg is őrülnék, ha nem lenne itthon + a bankban félretéve pénz + van 2 életbiztosításunk, nyugdíjbiztosításunk és lakáskasszánk is, így talán a gyerekeink majd nem a nulláról indulnak az életbe, mint mi annak idején...
az a baj, hogy 2 gyerek otthon van... ha lesz 4. akkor a kettő ovis lesz. neki ebéd féláron is 10E kettőjüknek, plusz a csoportpénz, plusz a gyümi az oviba, plusz a kirándulások, az eszközpénz, stb stb... és te megint gyesen leszel ezekkel a megnövekedett kiadásokkal. de tudom fokozni, mert az iskola még többe fog kerülni.
remélem ki tudtok jönni a pénzből, de biztos, hogy nagyon szűkös lesz :(
5-ös vagyok, én írtam, hogy én ennyi pénzre két gyereket merek vállalni. Elolvastam az újabb kommentjeidet, őszintén szólva elképzelésem nincs, hogy csináljátok, hogy ennyi pénzből 3 gyerek mellett még marad 100 ezer ruhára, szórakozásra meg ilyesmire, de minden elismerésem. Pedig a leírásod alapján tényleg nem szűkölködtök.
Amúgy ha az a 4. gyerek besikerült, és már úton van, az más helyzet, abortuszra biztos nem mennék, csak ha nagyon muszáj lenne, és a leírásod alapján azért meg tudnátok ti ezt oldani. Így azt mondom, persze, vállaljátok, főleg mert még van is kilátásod jobb munkára a gyes után. Ha nem lenne úton a gyerek, azt mondanám, hogy örülj neki, hogy ilyen jól ki tudtok jönni 5-en ennyiből, és ne vállalj többet, de így, hogy már jön, és ha nagyon kell, meg lehet oldani, én nem vetetném el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!