Terhesség és véradás?
Adott egy helyzet, rendszeres véradó nő, aki nem szeretne gyereket, férjével védekeznek, elmegy a szokásos véradásra, 5 nappal a várt vérzés előtt, semmit nem érez,(akármilyen tünet előtte, vagy rosszullét a véradás után, semmi) minden megy ahogy szokott, de aztán nem jön a vérzés... majd kiderül, babát vár, és már akkor is, amikor lecsapolták neki a majdnem fél liter vért :/
Volt már valaki így?
Jelen :)
Én is rendszeresen adok vért. Mi ugyan nem védekeztünk, mert vártuk a babát, de nem voltam rágörcsölve a témára, így eszembe sem jutott véradáskor.
Majd két héttel később pozitív teszt :)
Én is rögtön jeleztem a nődokinak, annyit mondott, hogy friss véráramban kezdi a baba az életet. Csinált egy teljes vérképet és minden tökéletes volt. A terhesség második felében kellett vasat szednem, de nem hiszem hogy ennek bármi köze lenne a véradáshoz.
8 hónapos makk egészséges lányom itt szundikál mellettem :)
Ilyen korán semmi bajt nem jelent!
Utána a vashiány miatt nem ajánlatos vért adni, de ha pl. családtagról lenne szó, akkor az első trimeszterben még lehet adni.
A második trimesztertől van igazából szükség a vérre. Onnantól az tálagos 4 helyett 5 és fél liter vérünk van, mert kell a babának és a méhlepénynek is a többlet.
Én is rendszeresen adok vért, ahogy lehet.
Viszont tőlem mindig megkérdezték, hogy terhes vagyok-e, esetleg jelen pillanatban próbálkozunk-e a párommal a babán.
Mind a két szülésem után fél évnek kellett eltelnie, hogy újra vért adhassak. Független, hogy szoptattam-e vagy sem.
Ha szoptatok, akkor pedig végképp nem vesznek vért.
Hát a vashiány azért van mert kétszer annyi a vas szükséglet ilyenkor és mindenkinél eltérő a vas felszívódása is, pl a C vitamin is nagy mértékben segít a vas felszívódásában.
Én sosem adhattam vért a haemoglobin szintem miatt de nem aggódnék, ennyitől semmi baja nem lesz a babucinak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!