A koffein mennyire, és miben károsítja a magzatot?
Figyelt kérdés
17 hetes kismama vagyok, és kb.a 10.héttől iszom kávét minden reggel, mert egyrészt szörnyen alacsony a vérnyomásom, másrészt meg iszonyat szorulásos vagyok. Már a létező összes lehetőséget kipróbáltam a szilvalekvártól kezdve a rostos gyümölcsön át mindent, de semmi. Egyszer addig fajult a dolog, hogy WC-zés után az erőlködés miatt a folyásomban voltak ilyen barna foltok. Ekkor az orvos azt mondta, hogy szedjek guttalaxot minden nap. Hát inkább elkezdtem reggel kávétiinni, mer terhesség előtt segített, csak féltem a káros hatásaitól, ezért abbahagytam. Reggel egy kb.fél adag kávéhoz öntök egy deci tejet. Mikor ezt megiszom, utána kb fél óra, és erőlködés nélkül tudok WC-zni.Szerintetek ez mennyire ártalmas? Ugye nem lesz tőle baja?
2015. febr. 13. 08:05
1/9 anonim válasza:
Szerintem semennyire nem káros, főleg, hogy jó tejesen iszod.
2015. febr. 13. 08:06
2/9 anonim válasza:
Semmi baja nem lesz a kávétól. Az első gyerekemmel végigkávéztam a terhességet, minden nap két tejeskávé, ma gyönyörű, okos 5,5 éves nagylány. A másodikkal is kávéztam egy darabig, aztán kb. a 16. héttől kezdve megundorodtam tőle. Pedig nincs olyan nap, hogy ne innék meg 2 tejeskávét. Ezért azt gondoltam, hogy talán más nemű lesz a pici, de végül lány lett ő is. Nekem is alacsony a vérnyomásom nagyon, ezért is kaptam rá anno a kávéra. De ahogy te is iszod sok tejjel kevés kávé semmi baja nem lesz a gyereknek tőle.
2015. febr. 13. 08:21
3/9 anonim válasza:
Ha csak ennyit iszol, akkor semennyire. Én a terhességem előtt napi 2-3 kávét ittam. Mikor kezdtük tervezni a babát, kérdeztem a dokimat, hogy ezt mennyire kell csökkentenem. Ő azt mondta, hogy napi 1-2 kávé egyáltalán nem árt neki. Akkor meg különösen nem, ha már terhesség előtt is kávéztál.
-még mindig nincs megegyezés afelől, hogy mennyi az a koffeinmennyiség ami még biztonságos terhesség alatt,
-ugyanakkor azt találták, hogy a 200 mg feletti koffeinfogyasztás növeli a vetélés, halvaszülés esélyeit.
Azoknál a babáknál, akiknek az anyukájuk 500 mg felett fogyasztott, jellemzőbb volt a magas szívritmus, nehezebben aludtak...stb.
A koffein egyébként többek közt nehezíti a vas felszívódását is.
2015. febr. 13. 09:15
5/9 A kérdező kommentje:
De az 500 mg hány adagnak felel meg? Én ennél a fél adagnál nem iszom többet. Még ettől is furdal a lelkiismeret, de az erölködéssel lehet többet ártok.
2015. febr. 13. 09:24
6/9 anonim válasza:
Attól a kis kávétól semmi baj nem lesz. A mértéken van a hangsúly. A túlzott koffein fogyasztás nem terhes embereknél sem egészséges. Azért az az 500 mg marha sok! Nem is csodálom, hogy az már problémát okozna.
Pl. egy 250ml-es Hell energiaitalban 80 mg koffein van, szóval több mint 4-et meg kellene inni belőle hogy átlépd.
Szerintem az a kis tejeskávé amit te megiszol 30mg nem több. Úgyhogy ne izgulj.
2015. febr. 13. 10:27
7/9 anonim válasza:
Ott a táblázat a cikkben.
Egyébként egy kávéscsésze (~30ml) eszpresszó (a kávé fajtájától/minőségétől függően) 60-100 mg koffeint tartalmaz. Egy 3 in 1 tasakos kávé úgy 30 mg-ot. Egy Starbucks-os nagy cappuccino ~150 mg-ot.
Csak te tudhatod, hogy mennyi kávéból készül a tejes kávéd. A tejtől viszont nem lesz kisebb koffeintartalma.
A cikk pedig arról szól, hogy NEM tudják, hogy mennyi az a legkisebb koffeinmennyiség, ami már ÁRTHAT.
2015. febr. 13. 10:51
8/9 anonim válasza:
ennyitől nem lesz bajotok, de, azt nem tudom, vajon mennyi vizet iszol egy nap? mert ha meginnál napi 3 litert valószínű megoldódna az eredeti problémád
2015. febr. 13. 11:20
9/9 anonim válasza:
Én lombikozok, kaptunk egy listát, hogy mit kell betartani a lombikprogram ideje alatt, van tiltólista is rajta, és én lepődtem meg legjobban, hogy sem koffein, sem kávé formában nincs fenn a tiltott anyagok között, dobtam egy hátast, mert előtte én is úgy tudtam, hogy nehezebben ágyazódik be tőle a baba. Szóval én reggel iszok egy fél kávét ezen felbátorodva....(de ettől függetlenül kicsit aggódom, nehogy ártsak) De gondolom a kórházban mégis jobban tudják.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!