Ikres anyukák! Mire kell figyelnem a terhesség alatt?
Szia!
Igaz, nekem első terhességem volt, de eléggé megviselt. Nem panaszkodom, minden zökkenőmentes volt, szerencsére nagyra nőttek a fiúk (2700 és 3500 gr). Kilenc nappal jöttek hamarabb, de én elég sokat pihentem. Gyakori volt a hányinger, és a nagy súly miatt nyomták a szemérem csontomat, ettől fájt a lábam. Hízni "csak" 19 kilót híztam, inkább a terhesség előtti súlyom volt a gond. Szénhidrátszegény diétára fogtak, de ezen kívül szerintem semmi extra nem volt, egy normál terhességhez képest. Ja, és ikerterhesség esetén a 20. hét környékén be kell feküdni 4-5 napra, megfigyelésre. De ez orvos és kórház függő is. Barátnőm másodjára várt ikreket, ő sajnos 3 hónapig kórházban feküdt nyitott méhszájjal, de neki is 3 kilósak lettek a fiúk. Másik barátnőm otthonról ment be szülni, szintén 3 kiló körüli kislányokat.
"A" babám fejvégű, "B" babám haránt fekvésű volt, így császárral születtek. Tejem 3 hónapos korukig volt. Bocsi, kicsit előre szaladtam. :)
Engem figyelmeztetett az orvos, hogy veszélyeztetett terhes vagyok az ikrek miatt, nem ajánlotta a terhes tornát.
Ha tudsz pihenni, és bízol magatokban, akkor minden rendben lesz.
Boldog babavárást kívánok Neked!
Szia! Én is ikres vagyok, de még csak 9+3 hetes. Egy hete tudtam meg, tegnap voltam a dokimnál. Azt mondta, régen 20. héttől befektették az ikreseket, aztán később már csak a 30-32. héttől, most meg már csak a 35-36 héttől szokás, legalábbis ebben a kórházban. Nekem is van egy 15 hós lányom, tehát a második terhességem. Én is izgulok a nagyságuk miatt, mert a lányom is 11 nappal előbb jött és 2800 gr volt, 46 cm. Viszont érett baba volt, most is kicsi a társai között, de ilyen géneket örökölt. Mi sem vagyunk nagyok.
Tegnap a doki megnyugtatott nagyon, remélem nem fogok vele nagyon korán nyílni, mert nem szeretném a lányom "egyedül" hagyni, nagyon anyás. Ha gondolod, szívesen leveleznék veled, tapasztalatokról, doki mit mondott, stb.
Első gyerekem 37. hétre született 2700 gr-al. Az ikrek 35. hétre pontban (éjfélkor töltötték be, egykor elfolyt a magzatvíz...), ők 2300 és 2500 gr-al születtek, szóval nem volt semmi gond. Papíron koraszülöttek voltak, de nem volt semmi bajuk se első perctől se, önmaguk megnyugtatására tartották őket a koraszülöttön 24 órára, aztán kész. 5 nap múlva otthon voltunk, szerintem 3 után is mehettünk volna nyugodtan, de hát "mégiscsak koraszülött ikrek..."
A terhesség nem volt különleges, csak a nagy súly miatt a vége már nagyon nehéz volt, még jó, hogy idő előtt lettek, mert nehéz lett volna nagyon. Én még egy hetet adtam nekik, de annyit se vártak.
Nálunk nem kezelik "beteg"-ként az ikreseket, fel se merült a befekvés semmikor, nem is mentem volna.
Természetes szülés volt, nem volt nehéz egyáltalán.
ikres anyukák és mennyire voltatok aktívak a terhesség idején? Értem ez alatt, hogy meddig dolgoztatok, vagy pakolásztatok otthon?
Én nehezen fogom vissza magam, folyton jönnék-mennék, pakolnék és dolgoznék. Ha ülök, egyébként is fáj a hátam, állni a legjobb.
18 hetes, szintén ikres vagyok - de a család már ennyi idősen is alig enged csinálni valamit
Én 36 hétre szültem (császároztak) 2500 és 2400 grammos lányokat. Terhesség alatt végig táppénzen voltam (az elején vérezgettem, aztán már nem mentem vissza, nem akartam kockáztatni). De otthon aktív voltam, 32 hetesen még esküvőn voltam, táncoltunk is :-)
A terhesség problémamentes volt 18 kilót híztam, de többségét a végén (nagyon ödémás voltam). 33 hetesen kellett befeküdnöm, mert kicsit kinyílt a méhszáj. 3 hetet feküdtem bent, amikor a laborértékeim már annyira leromlottak, hogy császármetszést végeztek. Szerettem volna spontán szülni, fejvégű volt mindkét baba, de sajnos nem lehetett. A méhszájam egyébként nem tágult tovább.
Amire szerintem figyelj: pihenj sokat, aludj, ha csak teheted (utána úgysem lesz rá sok lehetőséged :-)), de ameddig a tested nem jelez, nyugodtan aktívkodhatsz. A munkát mindenki eldöntheti, hogy csinálja-e vagy sem, de csak ha nem jár komolyabb fizikai megterheléssel. Ne ülj és állj sokat, főleg a második felében a terhességnek, inkább feküdj, így nehezedik a legkevesebb súly a méhszájra. Inkább sokszor egyél keveset, és figyelj oda a hízásra, a terhesség alatt felszedett kilókat sokszor nehezebb leadni.
Ne nyomkodd a cicid (hogy van-e már előtej és ne simogasd gyakran a pocid - ezekre azt mondják, hogy méhösszehúzódásokat idézhet elő.
Én szedtem vitamint, vasat, folsavat és magnéziumot, végig.
Remélem, segítettem, ha bármi kérdésed van még, írj nyugodtan.
Az első válaszoló vagyok. Hogy mennyire voltam aktív? Dolgoztam a 18. hétig. Nagyon sokáig kerékpároztam, amíg a hasamtól tudtam hajtani :) Boltba mentem 2 naponta, szülés előtt 1 nappal még főztem, mindig készen volt az ebéd délre. Jöttem-mentem, de az utolsó 2 hónapot inkább heverésztem (ezt a kifejezést az orvosom használta) de 2 óránként fel kellett kelnem, egyrészt pisilni, másrészt ha ennél többet pihentem, nem bírtam felkelni, mert a szeméremcsontomba szúrt. Takarítottam, porszívóztam, felmostam, persze a saját tempómban, meg-meg pihenve. Sétáltam is, szóval amihez kedvem volt, és nem volt megerőltető, azt megcsináltam.
Boldog babavárást mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!