Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Ha az apa rh- az anya ab...

Ha az apa rh- az anya ab pozitív, akkor is kell ellenanyag szuri?

Figyelt kérdés
Ha az apa nem vesz részt a terhességben, nem ismert a csoportja, honnan tudják szüléskor, hogy kell e szurni? vagy az csdak akkor van ha az anya negatív? az apa nem számít?
2015. jan. 14. 14:57
 1/8 anonim ***** válasza:

Abban az esetben kell csak, ha az anya rh-, a baba pedig rh+. Én rh - vagyok, így szülés után egyből nézték a kislányunk vércsoportját, ami A rh- lett, így nem kaptam AntiD-t.

Nem kérdezték az apa vércsoportját, de ő B+ egyébként.

2015. jan. 14. 15:03
 2/8 anonim ***** válasza:

csak az rh- anyák esetén kell szuri, ha a baba rh+-os. Az apa vércsoportja nem releváns ebben a dologban.

Én is rh- vagyok, 2 rh+ babával és ab+ apával.

2015. jan. 14. 15:06
 3/8 anonim ***** válasza:
HA az anya rh+, akkor nem kell szuri, tökmindegy, hogy mi az apa. Csak akkor kell, ha az anya rh-, de akkor is előbb megnézik a baba vérét, és ha ő + akkor adnak szurit.
2015. jan. 14. 15:08
 4/8 anonim ***** válasza:

A terhesség alatt többször végeznek ellenanyag vizsgálatot az anyai vérből. Gond akkor van, ha az anya Rh negatív, és a baba Rh pozitív. Ilyenkor jobban figyelnek, illetve szülés után az anya Anti-D injekciót kap.

AB0 vércsoportnál akkor alakul ki összeférhetetlenség, az anya 0-ás, a magzat pedig A-s vércsoportú.

2015. jan. 14. 15:13
 5/8 anonim ***** válasza:

#4 - milyen összeférhetetlenség ez pontosan?

Én nullás vagyok, a lányomnak nem nézték a vércsoportot, csak a Rh faktort, de öröklődés alapján vagy A, vagy B kell, hogy legyen.

Terhesség alatt volt némi ellenanyagtermelés, amit folyamatosan néztek, de komolyabb dolog nem lett belőle.

2015. jan. 14. 15:46
 6/8 anonim ***** válasza:
Csak az Rh számít. Ha az anya negatív és a baba pozitív első terhességnél nem lesz gond, de az anyai szervezet a szülés közben találkozik a babáéval így ellenanyagot termel (számára idegen anyagra) így a következő terhességnél vetélést okozhat, hisz a szervezet, számára veszélyes "idegen testnek" fogja érzékelni a babát és "kilöki" magából. Mert ha rh negatív vérbe rh pozitív keveredik akkor az halálos és így próbál az anya szervezete életben maradni. Remélem érthető volt.
2015. jan. 14. 19:59
 7/8 anonim ***** válasza:
Ja és mg annyit, hogy azért is kell az antiD injekció ( a pontos hatsmechanizmusát nem tudom) mert ha az anya vére a szülésnél keveredik a babáéval akkor az az anya halálához is vezethet. Előző voltam.
2015. jan. 14. 20:21
 8/8 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat
2015. jan. 14. 20:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!