30 hetes vagyok és már 13 kilót híztam. Ez nagyon sok, cseszegethet érte a doki&védőnő?

ez attol is fugg, hogy milyen magas vagy es mennyi a volt a kezdosulyod.
en 90 kiloval kezdtem, 175 cm vagyok, szoval eleg nagy volt a kezdosulyom. en is 30 hetes vagyok:-) es eddig 2 kg hiztam, ha rajtam 13 plussz lenne meg, az sok lenne:-)
ha jol erzed magad a borodben, ezen nincs mit parazni.
boldog babavarast;D

Én lassan már a gyomorfekély szélén vagyok ettől az egész terhesség miatti hízástól. Magas vagyok (178) és terhesség előtt vékony voltam. Tény, hogy csak úgy maradtam vékony, hogy kb évente egyszer csináltam egy rövidebb diétát, alapvetően elég sokat mozogtam, naponta kb egyszer ettem és dohányoztam. Ha nem figyeltem volna oda folyamatosan a súlyomra, akkor sohasem lettem volna vékony, de semmi gond, megszoktam, mert gyermekkorom óta ezzel éltem együtt.
Majd elhatároztuk, hogy babát szeretnék, teherbe estem. Leraktam a cigit. A napi egyszeri étkezést felváltotta 3-4, hiszen terhesen nem engedhetem meg azt, hogy csak délután négykor táplálkozzak először és utoljára, meg egyébként sem bírtam volna, az első 15 hétben farkaséhség gyötört. Szedek vitamint, lehet, hogy amiatt, de nem baj, ennyi jár.
Mindenesetre ezzel annyit értem el, hogy 12 hetes koromig híztam kb 5 kilót (nem a baba miatt, inkább a sok változás és a cigi lerakása miatt). Először minden bajom volt emiatt és állandóan e körül a kérdés körül pörögtem, de leálltam róla. Hosszú hetekig nem híztam semmit, de most az elmúlt hét hétben ismét feljött öt kiló, nem tudom hogy, ne kérdezze senki, mert már jóval kevesebb kalóriát viszek be, vacsorára heti hét napból 5-6szor csak gyümölcsöt eszem, nem nasizom, nasi helyet savanyúkáposztát, vöröskáposztát, natúr joghurtot nyomatok. Egész nap pörgök, mert nem ülőmunkám van, többet mozgok, mint a legtöbb irodai alkalmazott terhességen kívül. Ennek ellenére 26. héten már tíz kilónál járok. Látszik, igen, látszik, jó nagy a hasam, sokat nőtt a mellem, a fenekem is gömbölyödik, a lábam is vastagabb, ugyanakkor meg a legtöbb régi nadrágom még jó rám, csak nem tudom összegombolni a pocakom miatt. A blézereim is jók rám, mert a karomra és vállamra szerintem semmit sem híztam. Látszik persze, hogy most éppen nincs lányos karcsú alakom, de ugyanakkor jól érzem magam a bőrömben, jól öltözködöm és egyáltalán nincs kisebbségi érzésem, amikor elindulok itthonról. Talán annak is köszönhető ez, hogy én külföldön vagyok, itt a védőnő nem méri a súlyomat, eleinte, amikor panaszkodtam, hogy sokat híztam, akkor csak kinevetett. A védőnő engem. Azt mondta, hogy majd lemegy. A könyvekben nem említik, hogy mennyit szabad hízni, a fórumokon ez nem központi téma. A védőnő kifejezett kérésemre kiszámolta, hogy a terhesség előtti súlyomhoz és magasságomhoz képest én 18 kilót hízhatok, az még az egészséges mértéken belül van. Merthogy itt az is számít, hogy milyen magas vagy, nem csak az, hogy hízhatsz 10-12 kilót, és ennyi, mindegy, hogy 150 centi vagy, vagy 180!
Szóval eddig elfogadtam, hogy ez van, baba után majd lemegy, nem pánikolok.
Ennek ellenére az elmúlt két órából egyet bőgéssel töltöttem, a párom meg még azóta is morog, merthogy beszéltem (egy egyébként szeretett és kedves) rokonommal, aki mellesleg az egészségügyben dolgozik. Nem látott hónapok óta, nem tudja, hogy hova híztam, hogy hogy nézek ki, hogy mekkora a hasam. Viszont öt percen keresztül sorolta nekem azon betegségek neveit, amibe simán belehalunk mindketten a babával együtt (nem feltételes módban beszélt, nem finoman mondta, hanem szinte rikácsolva és biztos kijelentéssel), miután elmondtam neki, hogy mennyit híztam. Gondolom, hogy ezt nyomatják otthon a védőnők és az orvosok is, mert ő is a táborukba tartozik, ráadásul nem is olyan régen szült. Próbáltam tartani magam, amíg befejeztük a beszélgetést és elmondani, hogy én nem eszem sokat, nem tömök be kétszer annyi kalóriát, mint kellene és nem is nasizom, mégis ez van, pedig mozgok is, mit csináljak? Lőjem fejbe magam? Kezdjek el fogyózni, vagy menjek el futni? Inkább hajtsam ki magamból a gyermeket 26 hetesen, csak amiatt, mert hízom? Hát nem. Még fogok is. Lehet, hogy még tizet. Lehet, hogy kevesebbet, lehet, hogy még többet. Ez van.
Persze ennek ellenére egy órán keresztül úgy sírtam, annyira felzaklatott és annyira undorítónak éreztem magam, és szégyenletesnek az egész terhességemet, hogy a páromnak már azt is komoly erőfeszítéssel sikerült csak elérnie, hogy normálisan kapjak levegőt, még mielőtt rángógörcsöm lesz.
Ennyit erről. Következő hónapban megyek szülés előtti (és a baba miatt hosszabb távon az egyetlen) családlátogatásra. De már most úgy vagyok vele, hogy ha nem szeretném annyira látni a szüleimet és nem hiányoznának annyira, akkor inkább nem is mennék. Mert van egy olyan érzésem, hogy nem ez a rokon lesz az egyetlen, aki így fog nekem esni.
Szóval nem tudok a kérdésedre egyértelmű választ adni. Azt mondom egy részről, hogy nem sok, hiszen én is kb 13 kilónál fogok tartani harminc hetesen. Másrészről azt mondom, hogy igen, nagy eséllyel cseszegetni fognak érte, mert a számukra ideális kategórián így már kívül esel. Sok sikert és több erőt, nyugalmat, mint ami nekem van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!