5 hetes terhes vagyok. Aggódom, természetesen én is emiatt a H1N1 miatt. Eddig nem nagyon érdekelt, de mostmár nem csak magam iránt vagyok felelőséggel. Mit tegyek? Oltassak vagy ne oltassak?
Én 1. trimeszterben nem oltanék, utána igen. Sajnos pont bele fogsz csúszni az 1. harmaddal a márciusba.
Megkérdezhetem, hogy miért nem oltattad be magad teherbeesés előtt, ha ez aggaszt?
En azon a velemenyen vagyok, hogy az idegeskedes tobbet arthat. Van meg hatra kb 35 heted. Ha nem oltatod be magad, akkor nyugodt tudsz maradni a H1N1 miatt, vagy vegig parazni fogsz? Inkabb erre a kerdesre valaszolj magadban es ugy donts. Kerdezd meg az orvosokat is, haziorvost, nogyogyaszt, vagy keress fel egy immunologust. Rajuk kell elsosorban hallgatni, nem a netes kismamakra, mert kapni fogsz ilyen-olyan velemenyt egyarant, nehez lesz eszerint dontened.
En egyet tudok: kulfoldon eltem, amikor a H1N1 "kirobbant". Nem fejletlen orszag volt, sot! Semmilyen negativ kampany nem volt a vakcina ellen, mint itt, Magyarorszagon, vartuk, mint a messiast, orultunk, hogy vegre elkezdtek oltani a terheseket (elsok kozott kaphattunk vedooltast). Nagyon reg be vagyok oltva, lassan szulni fogok. Nagyon meglepodtem, amikor kesobb lattam a hirekben, hogy a magyarok mennyire ellenzik, majd vicces volt vegignezni a palfordulast.
Én most a 26. héten vagyok én sokáig ellene voltam, de aztán a dokiaim meggyőztek, hogy oltassak, és a 18. héten beadattam. Azt mondták, hogy a terhesek extra kockázatnak vannak kitéve, mert az immunrendszerük gyengébb, és a szervezetünknek is két embert (mégha az egyik pici is) kell ellátnia. Meg aztán amikor nőni kezd a baba
(mármint méretileg olyan nagy lesz), a tüdő kissé összenyomódik, ami szintén erősíti a h1n1 durva következményeit. Azonban hozzátették, hogy az első harmadban nem javasolt a beadása. Nekem van egy kislányom, és én látni akarom felnőni, nálam ez volt a döntő.
Én is oltattam, de megvártam míg betöltöm a 12. hetet. Már legutóbb azt nyilatkozták a tv-ben, hogy lehet az első trimeszterben is oltani, de még akkor annyi minden történhet, én így a legelején nem merném a helyedben.
14+5 h k.m.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!