Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Tegnap találkoztam egy ismerős...

Tegnap találkoztam egy ismerősömmel, ma hívott, hogy estére kijöttek rajta pöttyök-övsömör.31hetes vagyok, bárányhimlős voltam kis koromban. Elkaphatom vagy az csak elöbb/késöbb fertőz a pöttyök kijövetele elött/után?

Figyelt kérdés
2010. jan. 22. 15:34
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

"Az övsömör oka

Ugyanaz a vírus okozza, mint a bárányhimlőt (Varicella-Zoster Vírus - VZV) A bárányhimlő lezajlása után a vírus a szervezetben marad, az idegsejtek dúcaiban rejtőzködik - évtizedeken át. Innen éled újra valamilyen kiváltó tényező hatására, és terjed az ideg lefutása mentén. A kiváltó tényező néha nyilvánvaló, pl. a szervezetet gyengítő más fertőzés, de az esetek túlnyomó részében semmilyen nyilvánvaló ok nem észlelhető. A bárányhimlő és az övsömör közötti kapcsolatot Bókay János vette észre először, 1928-ban.

Az övsömört ennek megfelelően nem lehet "elkapni", ugyanakkor, ha olyan személy van a beteg környezetében, aki még nem volt bárányhimlős, kaphat bárányhimlőt az övsömörös betegtől." Eszerint te nem kaphatod el.

2010. jan. 22. 15:37
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Biztos ami biztos, a dokidnak említsd meg!
2010. jan. 22. 16:56
 3/5 anonim ***** válasza:
sok ember el van tévedve a bárányhimlővel kapcsolatban is,hogy aki már volt az nem kaphatja el.akkor én hogy lehettem kétszer is az??
2010. jan. 22. 21:22
 4/5 anonim ***** válasza:

Én ugyanígy jártam egy hónapja, akkor 27 hetes voltam. Az ismerősömnél szintén övsömör jött elő, de én nem csak egyszer találkoztam vele, hanem 2 héten keresztül majdnem minden nap oda kellett mennem hozzá. Nagyon vigyáztam, nem fogdostam ott semmit, amivel érintkezhetett, de így is nagyon féltem. Nekem is mindenki azt mondta, hogy nem kaphatom el, nem is kaptam el, de azért nem kellemes félni sem... :S Én is szóltam a dokinak, ő annyit kérdezett, hogy voltam-e már bárányhimlős, és ha igen, akkor semmi baj nem történhet. :)

32. hetes KM

2010. jan. 24. 12:02
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen,megnyugodtam:-)
2010. jan. 24. 12:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!