Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Miért írt nekem az endokrinoló...

Miért írt nekem az endokrinológus bromocriptint, ha nem is magas a prolaktinom?

Figyelt kérdés

Nagy vonalakban annyiról van szó,hogy több évig szedtem fogamzásgátlót,aztán abba hagytam,és szokás szerint minden borult... :/ (mármint,hormonok) Tetőtől-talpig kivizsgáltak,az orvos azt mondta,hogy nem PCOS,pedig a nőgyógyász azt írta a leletemben,hogy ,,mindkét oldalon kissé nagyobb PCO jellegű ovarium..." Készült MRI ,ott azt írták,hogy mincroadenoma gyanúja.Na erre azt mondta az orvosom,hogy prolaktint termelő microadenomám van,de,hogy ezt hogy "találta" ki ,azt nem tudom.... A prolaktinom sosem volt magas,tejcsorgásom sem volt soha.

Ami a bromoripctint illeti,nem vagyok olyan rosszul tőle-egy szemet szedek most-,viszont székrekedésem van tőle ,eléggé. :/ És félek ,nehogy bélcsavarodást kapjak,vagy ilyesmi...

Másrészt,még csak két hete szedem,és tudom,hogy még nem várható javulás,de a hajam ugyanúgy hullik,szőrösödök stb. , és az orvosom ezekkel nem is foglalkozik. :( Majd csak nov. 18.-án megyek vissza hozzá.addig mit csináljak, szerintetek,szedjem továbbra is?

köszönöm előre is,a segítséget!

2014. szept. 16. 22:17
 1/10 anonim ***** válasza:
A tüneteid és a leírtak alapján 99%, hogy pcos vagy. Meg tudod írni a 3. napi hormonsorod és a terheléses cukor énzs inzulin vizsgálat eredményét.
2014. szept. 17. 00:02
 2/10 A kérdező kommentje:

Szia!

Köszönöm,hogy írtál!

Hát,ilyenem nem nagyon van,konkrétan,hogy 3.napi hormon sor.. ja mármint, a menzi 3. napján levett,ugye?

Okés ,azt előkeresem mindenképpen,de ha nem baj,holnap írom csak le,mert már kicsit fáradt vagyok hozzá.Viszont,arra emlékszem,hogy egyszer készült egy olyan terhelésesem,ami azt hiszem ,a 60 perces inzulinnál ,165-öt mutatott... Emlékszem,a MensMentisben ki voltak akadva tőle,de volt,ahol meg azt mondták,hogy normális...Most nem régen is csináltak,de ott valahgy máshogy,mármint másképpen voltak írva az értékek,más ebben a kórházban a labor,vagy nem tudom ,de majd azt is leírom!

Egyébként,még most is szedek napi egy szemet,merckformin xr-ből.Nem értem,ha ez az orvos azt mondja,hogy nincsen PCOS -em,akkor ezt miért kell mégis szednem...

Köszönöm még egyszer,és akkor holnap írok! És szerinted akkor továbbra is szedjem a bromoprictint?

2014. szept. 17. 00:46
 3/10 A kérdező kommentje:

Akkor írom a hormonokat,meg az inzulint:

Szóval,a hormonok ,azt hiszem,-de sajnos nem vagyok benne biztos-a harmadik napon készültek.

inzulinszerű növekedési faktor: 316,20-referencia érték:111,00-330,00

pajzsmirigy hormonok:

T4 szabad frakció:15,770 - ref.érték: 12,000-22,000

T3 szabad frakció:5,410-ref.érték:3,100-6,800

TSH(szuperszenzitív meghat.):2,340-ref.érték:0,270-4,200

anti TPO:

2014. szept. 17. 12:46
 4/10 A kérdező kommentje:
folytatom bocsi
2014. szept. 17. 12:46
 5/10 A kérdező kommentje:

szóval,tpo ,kacsacsőr mutat az 5-ös felé ,a ref. érték: 0,00-35,00

TSH:receptor autoantitest:0,65 -ref.érték: 0,00-1,75

Nemi hormonok (itt volt egyébként vmikor valami "bibi", azt mondta a doki)

FSH: 3,6

(folliculáris fázisba a ref.érték:3,5-12,5

középidőben:4,7-21,5

luteális fázisban:1,7-7,7

menopausa után: 25,8-134,8

LH: 6,6(itt írja egyébként,hogy még régebben mikor voltam,de nem tudom,akkor hol jártam a menziben,1,8 volt...)

ez folliculáris fázisban 2,4-12,6 a ref.érték

középidőben:14,0-95,6

luteális fázisban:1,0-11,4

menopausa után:7,7-58,5

Prolaktin:210,(196 volt egyszer,egyel előtte,amikor nézték) -ref. érték: 102-496

DHS:5,7 -ref.érték:4,0-11,0

egyéb hormonok:

ACTH :6,68 -ref.érték: 1,10-10,12

kortizol:

szérum kortizol: 628

reggel a ref.érték:171-536 (ezek szerint itt túl lépte,mert ezt reggel vették,de még sincsen megcsillagozva..)

este a ref.érték:64-327

kortizol ideje 8 (?) (ez nem tudom mi,talán,hogy nyolckor vették le,nem tudom)

növekedési hormon: 0,990 -ref. érték: 0,000-8,000

Itt totál tesztoszteront nem nézetett,nem tudom,miért,kérdeztem is tőle,azt mondta,most majd fog következőleg.Október végén kell mennem,de azt nem mondták,hogy menstuáció idején menjek ,vagy ilyesmi.

Azért írtam le a referencia értékeket,mert egyszer ,nekem azt mondta,hogy minden labor más.

írom máris az inzulint is ,meg még keresek egy pár régebbi hormont,pl. tesztoszteront is. Ja ,ez most beugrott,hogy talán a második napon készülhetett ,mmint ,amiket leírtam most.

2014. szept. 17. 13:04
 6/10 A kérdező kommentje:

Inzulin:

éhgyomorra: 5,40-ref. érték: 2,60-24,90

60 perces inzulin:13,00-ref. érték kihúzva...

120 perces: 13,20-ref.érték kihúzva.

totál tesztoszteron volt 1,52-ref.érték:0,28-1,73

Most ennyi van a tesztoszteronról,de emlékszem,hogy volt olyan is,amikor jócskán kettő felett volt.

Egyszerűen nem értem,hogy miért szedet velem promoprictint... bár,ha a microadenomát zsugorítja,vagy nem tudom ,akkor oké.

Egyébként,emlékszem,egyszer ennek az orvosnak az asszisztens nője mondta nekem,hogy ez a doki,nem hisz a PCOS-ban... de mondom ,a merckformint,meg mégis szedeti velem.

Kérdeztem már tőle többször is a diétát,mozgást ,de azt mondta,hülyeség.Mármint,hogy ezen nem segít.

Egyébként,a János Kórházba járok ,a neve Dr. Németh Attila,nem ismered őt véletlenül?

Bocsi ,a sok hirtelen információért,de már nem tudom,hogy mihez kezdhetnék.

Köszönöm előre is ,ha írsz! :)

2014. szept. 17. 13:17
 7/10 anonim ***** válasza:
A hormonjaid és a tüneteid alapján (ha az lh-fsht 3. napon nézték) egyértelműen PCOS. Magas a tesztoszteronod is, hiába van határértéken belül.
2014. szept. 17. 21:14
 8/10 A kérdező kommentje:
Értem,köszi... :/ Akkor majd felhozom ezt a dokinak,ha megyek hozzá.
2014. szept. 18. 20:07
 9/10 anonim ***** válasza:
Nekem is microadenomat mutatott az MRI, így én is bromo-t kaptam rá. Nekem kb. 20%-al volt magasabb a maximum értéknél a prolaktinom. Napi felet szedek. Amíg nem szedtem addig nem jött össze a baba. Sokszor meg sem tudják mondani, hogy az pontosan mi amit az MRI-n látnak. Ha nem volt magas az értéked nem tudom minek írta fel a bromot. A TSH kicsit emelkedett a terhességhez (1 alatt kellene lennie) normál esetben nem magas, de a babához kicsit, bár lehet, hogy ezt még nem kezelik.
2014. nov. 7. 14:36
 10/10 A kérdező kommentje:

Szia!

Köszönöm,hogy írtál! Hát... igen,ezt már nekem is mondta egy orvos,hogy nem lehet tudni pontosan,mi az ,amit az MRI mutatott,de az endokrinológusom meg persze egyből rávágta,hogy az microadenoma...Kérdeztem is tőle,hogy tuti? Erre azt mondta,hogy 100%,mintha csak erre várt volna,mármint nem úgy persze,de ugye ő pcos-t nem ismeri el,hogy létezik,és remélem,nem azért mondja ezt az egészet,hogy microadenoma,meg prolaktin,stb., hogy tudjon valamit mondani.Na mindegy ,hát most már szerencsére kevesebb,mint 2 hét múlva megyek hozzá végre,és akkor kifaggatom.Kíváncsi leszek,mit mond.A TSH jó kérdés,bár babát még nem szeretnék,szóval akkor nem tudom, azt mondod,hogy ez jó érték? Mert a doki nem mondott rá semmit,úgy emlékszem,bár ez már jó régen volt.De most nézem,hogy 1 alatt van,nem? Vagy az nem az?:DÉn már nem tudok semmit,belezavarodtam ebbe az egészbe.

2014. nov. 8. 14:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!