Miért mondják hogy veszítek egy hónap juttatást ha a szülés előtt 4 héttel igénylem a tgyást és nem a szülés napjától?
Szerintem aki ezt mondja, nem tájékozott eléggé.
Engem le akart beszélni a védőnő, hogy szülés előtt igénybe vegyem a tgyást.
A tgyás 168 napig jár, így is és úgy is. A törvény úgy írja, hogy lehetőleg a szülés várható időpontja előtt 28 nappal ki kell adni.
A gyed a gyermek 2 éves koráig jár.
Nekem már a 2009-es év átlagkerestét veszik figyelembe a tgyás-nál, ami nekem kedvezőbb, mint a tavalyról áthozott tp-m. Én ezért is választottam ezt a megoldást.
De most a tp az átlagkereset 60%-a, a tgyás pedig 70% maradt. Akkor mégiscsak az a kedvezőbb, nem?
Azért mondják, mert akinek "magas" a keresete, az jobban jár ha minél későbbtől kegyeg a tgyás 168 napja, mert az (is, mint a gyed) a fizu 70%-a (minusz adó), de a tgyás nincs maximalizálva, a gyed pedig max nyolcvanakárhányezer forint nettóban. Például én jobban járok, ha a szülés napjáig táppénzen leszek, mert a tgyásom jóval magasabb lesz, mint a gyed. Még a táppénz, ami valóban 60% is jóval több lesz majd, mint a gyed.
Kicsit bonyolult voltam, remélem érted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!