Közepes kockázatú lett a 12 hetes down szűrésem. Hová kell tovább mennem vizsgálatokra?
Szia!
Gratulálok!!:)
Előszőr is tudom,hogy nehéz de nyugodj meg! !!! Sokszor ...nagyon sokszor tévednek ezek a vizsgálatok persze ki kell vizsgálni!!!
2. babámmal nekem is kellett mennem genetikai uh-ra. Én 19 hetes voltam amikor magzatvízből vettek mintát. Igazából túl izgultam az egész beavatkozást mert egyáltalán nem fájt.Bajcsyba csinálták nekem. Az eredmény eredetileg 4-5 hét lett volna de mivel egy roppant kedves genetikus hölgy vette le a m.vizet és akivel előzőleg beszéltem az egész beavatkozásról,hogy mi fog történni és ajánlja a korom miatt is.35 voltam.De nekem a 4D UH mutatott valamit ami okot adhatott volna arra,hogy esetleg baj van.Minden eredményem jó lett amúgy...de megcsináltattam.Szóval 1 hét után felhívott a doktornő,hogy nyugodjak meg egészséges kisfiú!Beutaló kell.Reggel be kellett feküdni.És hívtak sorba minket be.Aztán feküdni kellett szigorúan pár órát és haza jöhettünk de emelgetni nem szabadott nehezet utána és pihenni szigorúan!!!! Nyugodj meg és ne is gondolj rosszra még ha a számok ezt is mutatják!!!! Engem is ijeszgettek!!!! Vigyázz magatokra és írj majd,hogy mi volt a vizsgálat eredménye!!!!
Ez az arány azt jelenti, hogy minden 290. terhességből 1 down kóros. Érzed, hogy ennek mennyire pici az esélye!
A magzatvízvétel általi vetélés esélye 1:100-hoz, tehát nagyobb a valószínűsége, mint a down-os babának.
Van lehetőség anyai vérből magzati DNS-t vizsgálni. Ez egy nagyon drága vizsgálat, de annyira megbízható, ebből a szempontból, mint a magzatvízvétel. (közel 100%-os)
Két néven fut forgalomban. Az egyik a nifty teszt, a másik a prenatest. Nézd meg a neten, mert van holnapjuk.
Ézeknek egy hátrányuk az áruk egyedül.
Szia! En ikreket varok, es 13+6 hetesen csinaltak down-szurest eloszor a Peterfy S. utcaban 4D-s UH-val egyutt, ami kb az utolso pillanat. Nekem azt mondtak, es ezt is olvastam mindenhol, hogy 3 mm folott ugymond "eselyes" a down korra a baba, DE meg akkor sem jelenti azt, hogy beteg. Egyes orvosok 2,5 mm folott mar kuldik a kismamakat tovabbi genetikai vizsgalatra, de alatta nem. A tarkoredo meresevel azt nezik, hogy a baba szervezeteben/fejeben mennyi folyadek van, mivel a down-korosoknal nagyobb mennyisegben van jelen a folyadek a fejben.
Nem vagyok orvos, de en is rendesen utananneztem, m az egyik ikremnek 1,8 mm volt a tarkoredoje, a masiknak 2,4 mm. Szoval en is kicsit megijedtem, de nekem kifejezetten azt mondtak, h ez jo eredmeny es alacsony kockazatu. Most vagyok a 22. hetben es 19 hetesen a Matyasfoldi klinikan csinaltattam 5D-s UH-t, meg teljesen atfogo vizsgalatot. 19-20 hetesen az orrcsonton es az ujjperceken nezik a down-kor eselyet, es itt mar minden rendben volt.
Attol is fugg, h pontosan hany hetesen es naposan mentel a 12 hetes szuresre, m nyilvan egy 12 hetes babanal a 2 mm-es tarkoredo nem ugyanazt jelenti, mint egy 13 hetesnel.
Megertem, ha meg vagy ijedve, de szerintem 2 mm meg nem olyan durva. Egyebkent az orvos megmondja, h hova lehet menni genetikai tanacsadasra. En ugy tudom, h a Baross utcai 1-es noi klinikan van ilyen.
Kitartas!! Szerintem minden rendben lesz! :)
Köszönöm, hogy válaszoltatok nekem. Persze azt én is tudom, hogy nem mindegy, mikor veszik le a vért, de a lányomnál 1,9 mm volt, 1:1600-hoz, és persze én is csak 25 éves voltam. A két fiúé még ennél is jobb érték lett, 1:19000-hez, és 1:13000-hez. Ezekhez képest ez nagyon rossz érték.
A Nifty tesztről már én is elolvastam mindent, de nagyon drága, nekünk. Ezt a pénzt őssejt levételre szántuk, nem egy "egyszerű" vérvételre. A magzatvíz vétel nagyon ijesztőnek tűnik, de nem is tudom, hogy az utána való szigorú pihenést itthon 3 gyerek mellett hogyan tudom megoldani?? A legkisebb még nincs másfél éves sem.
Mindenesetre megírom Nektek, hogy kedden mit mondott az orvos, és mi hogy mi lett az eredmény.
Köszönöm még egyszer!
Szia,
ezen az oldalon elindulva találsz leírást az invazív vizsgálatokról (valószínűsíthetően nálad amniocentézist fognak végezni)
Az 1:290-hez az nem túl nagy esély, van, ahol csak 1:250-től számít "pozitívnak" az eredmény. Az nagyon fontos mérlegelni való szempont, hogy ha esetleg mégis Down-szindrómás lenne a baba, akkor mindenképpen elvetetitek-e. Ha nem feltétlenül, akkor nem érdemes kockára tenni az életét a vizsgálat miatt. Nagyon ijesztő tud lenni egy ilyen helyzet, de többféleképpen végződhet a történet még akkor is, ha a baba Down-szindrómás:
(Bár a számok alapján nektek erre nem túl sok az esélyetek.)
Kívánok gyors megnyugvást, boldog babázást és sok erőt a nagy családhoz! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!