Korai terhesegnel miert mas szinu a vizelet?
4 hetes vagyok es eszre vettem hogy vilagos sarga szinu a vizeletem.ami nekem azer furcsa mert edig terheseg elott sotet volt.
Minden terhes nonek ilyen vilagos?
Szia.
Pont tegnap figyeltem fel erre. Nekem is nagyon vilàgos sàrga. Sokat iszom ès szerintem is azèrt. Régebben nem sokat ittam, ammor bizony sötèr volt. Nyugi, jó ez. :-) Kb 4hetes vagyok èn is . Szia
Huha de jo megnyugodtam akor ezekszerint nembaj
Hogy a szine ilyen.
3-as vagyok
Szerintem is minèl többet iszunk, ugye többet jàrunk wc-re, ès egyre vilàgosabb. Tisztulunk is. :-)
Szín
A vizelet színe normálisan világostól szalmasárgáig változhat. A sárga színt az urokrom nevű pigment adja. Mivel ez a pigment az anyagcsere végtermékeként mindig azonos mennyiségben termelődik, a vizelet sárga színének árnyalataiból a vizelet híg vagy sűrű (koncentrált) voltára lehet következtetni. Jól működő vesék esetén, sok folyadék elfogyasztása után, a vizelet világossárga, néha színtelen, kevés folyadék fogyasztása, illetve egyéb eredetű, nem a vizelettel történő folyadékvesztés esetén (hányás, hasmenés, izzadás) sötétsárga.
A vizelet sárgától eltérő elszíneződésére oda kell figyelni, mert vesebetegség egyetlen tünetét jelentheti. A legfontosabb a látható vérvizelés felismerése. Ilyenkor a frissen ürített vizelet piros színű. Amennyiben a kiürítés előtt a húgyhólyagban soká tartózkodott a vizelet, a vörösvértestek a vizeletet savanyú vegyhatása miatt elbomlanak és a vizeletet barnára vagy feketére színezik. Tehát a piros, barna és fekete színű vizelet egyaránt vérvizelést jelenthet, megjelenése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.
Említésre érdemes, hogy nagy mennyiségű cékla fogyasztása, bizonyos ételfestékek és gyógyszerek (például a Phenolphthalein nevű hashajtó) pirosra festhetik a vizeletet, az epefesték pedig barnára. Ugyanakkor kevés vörösvértest nem változtatja meg a vizelet színét, tehát vérvizeléssel járó vesebetegség gyanúja esetén a szín megtekintésén kívül mindig szükség van a vizelet laboratóriumi körülmények között történő kémiai vizsgálatára is.
Átlátszóság
A vizelet normál körülmények között tiszta, átlátszó. Az előzőekben ismertetett módon, tisztán ürített vizelet zavarosságát elsősorban nagyobb mennyiségben tartalmazott vörös- és fehérvérsejtek, baktériumok, gomba, zsír mellett ásványi sók kicsapódása okozhatja.
3-as voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!