Mit mondjak a nőgyógyászaton?
Ne haragudjatok, valószínűleg elég hülye kérdés lesz, de teljesen tanácstalan vagyok.
A védőnő azt mondta, hogy minden trimeszterben legalább egyszer menjek el a nőgyógyászatra, vizsgálatra, és mutassam meg az orvosnak a laboreredményeimet. Az elsőben természetesen voltam, terhességmegállapításon. Már akkor is elég hülyén éreztem magam a "mi a panasza? - terhes vagyok." párbeszéd miatt. Aztán a 16. hét elején elmentem ismét, akkor AFP beutalót kértem és kaptam is. Most 18 hetes vagyok, és legkésőbb a jövő héten el szeretnék menni. De mit mondjak, miért vagyok ott? Már elképzeltem a "mi a panasza? - 18 hetes terhes vagyok, vizsgálatra jöttem." párbeszédet, nem hangzik túl jól.
Tényleg elnézést a bénázásomért, de a baba előtt nem igazán jártam semmilyen orvoshoz, úgyhogy nincs gyakorlatom az ilyesmiben :D
Hát, pedig ha nincs fogadott orvosod, akkor a ""mi a panasza? - 18 hetes terhes vagyok, vizsgálatra jöttem." párbeszéd teljesen normális, a nők 99 százaléka ezt a párbeszédet folytatja le.
A fogadott orvosnál ilyen nincs, mert a naptárából tudja, hogy ki és milyen célból érkezik hozzá.
Nálunk sztk-ba mindig előre beszedte a doki a kiskönyveket, így nem kérdezte meg soha miért jöttem, mert belekukkantott a kiskönyvbe. Vizsgálat végén megkérdezte van e panaszom, de én nem tartottam soha cikinek :)
Egyébként en kevésnek tartom a trimeszterenkénti 1 vizsgálatot. Én a 30. hétig havonta, utána 2 hetente jártam, plusz az uh-k és vérvétel, szívhang.
Voltál 12 hetes uh-n?
Először is, köszönöm a válaszokat! :)
A kérdésemből valóban sok minden nem derül ki, és valószínűleg minden városban máshogy csinálják, úgyhogy pontosítok.
Székesfehérvárra járok, és nincs fogadott orvosom.
Természetesen voltam 12 hetes uh-n, és a 16. héten is voltam uh-n, mert visszarendelt az orvos, mivel a babám nagyobb volt, mint a terhességi hét szerint kellett volna. Szerencsére kiderült, hogy semmi probléma, egyszerűen csak nagyobb. 18 hetes uh-ra most szerdán megyek. Viszont ezeket a vizsgálatokat nálunk nem a nőgyógyászaton végzik el, hanem a terhes ambulancián (ide kell majd járni egyébként nst-re is). Vérvételen voltam még valamikor az első harmadban, a héten valamelyik nap megyek a második vérvételre, ezeket a laborban csinálják, és a falusi háziorvostól kaptam rá beutalót. AFP-n is voltam, szintén a laborban. A védőnőtől kaptam egy papírt, amin szépen fel van sorolva, hogy hányadik héten van uh, vérvétel, vércukormérés, nst, viszont a nőgyógyászati vizsgálatról semmi konkrét, csak ennyi, másolom: "A nőgyógyászati vizsgálatok egyéni megbeszélés alapján történnek azoknál, akiknek választott orvosuk van.
Akiknek nincs választott orvosuk minimum egyszer minden harmadban jelenjenek meg a nőgyógyászaton vizsgálatra."
Tehát a kérdésem konkrétan erre a nőgyógyászati vizsgálatra irányult (amit Fehérváron a Járóbeteg Szakrendelőben a nőgyógyászati szakrendelésen végeznek). Itt eddig csak terhességmegállapításon és AFP beutalóért voltam, és itt nem mondták, hogy mikor kell visszamennem, sőt, azt is csak a védőnőtől tudom, hogy egyáltalán mennem kell még ide. Egyébként pedig teljesen igazatok van, valószínűleg megoldom, csak hajlamos vagyok kis dolgokon pánikolni :) A legrosszabb ami történhet, hogy bénázok egy kicsit, de a vizsgálat akkor is meglesz, és ez a lényeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!