Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Mit mondjak a nőgyógyászaton?

Mit mondjak a nőgyógyászaton?

Figyelt kérdés

Ne haragudjatok, valószínűleg elég hülye kérdés lesz, de teljesen tanácstalan vagyok.

A védőnő azt mondta, hogy minden trimeszterben legalább egyszer menjek el a nőgyógyászatra, vizsgálatra, és mutassam meg az orvosnak a laboreredményeimet. Az elsőben természetesen voltam, terhességmegállapításon. Már akkor is elég hülyén éreztem magam a "mi a panasza? - terhes vagyok." párbeszéd miatt. Aztán a 16. hét elején elmentem ismét, akkor AFP beutalót kértem és kaptam is. Most 18 hetes vagyok, és legkésőbb a jövő héten el szeretnék menni. De mit mondjak, miért vagyok ott? Már elképzeltem a "mi a panasza? - 18 hetes terhes vagyok, vizsgálatra jöttem." párbeszédet, nem hangzik túl jól.

Tényleg elnézést a bénázásomért, de a baba előtt nem igazán jártam semmilyen orvoshoz, úgyhogy nincs gyakorlatom az ilyesmiben :D

2014. márc. 17. 01:06
 1/10 anonim ***** válasza:

Hát, pedig ha nincs fogadott orvosod, akkor a ""mi a panasza? - 18 hetes terhes vagyok, vizsgálatra jöttem." párbeszéd teljesen normális, a nők 99 százaléka ezt a párbeszédet folytatja le.

A fogadott orvosnál ilyen nincs, mert a naptárából tudja, hogy ki és milyen célból érkezik hozzá.

2014. márc. 17. 01:14
 2/10 anonim ***** válasza:
Ez az egész nem tiszra.... 12 hetes nem voltal Down szűréses uh-n? Hová jársz terhesgondozásra? Ott nem adnak automatikusan időpontot a legközelebbi kontrollra? A védőnő is szokott adni papírt,amin fel van sorolva,h melyik terhességi héten milyen vizsgálat van.
2014. márc. 17. 01:16
 3/10 anonim ***** válasza:

Nálunk sztk-ba mindig előre beszedte a doki a kiskönyveket, így nem kérdezte meg soha miért jöttem, mert belekukkantott a kiskönyvbe. Vizsgálat végén megkérdezte van e panaszom, de én nem tartottam soha cikinek :)

Egyébként en kevésnek tartom a trimeszterenkénti 1 vizsgálatot. Én a 30. hétig havonta, utána 2 hetente jártam, plusz az uh-k és vérvétel, szívhang.

Voltál 12 hetes uh-n?

2014. márc. 17. 06:10
 4/10 anonim ***** válasza:
Három trimeszter,az három vizsgálatot jelentene,ami nagyon kevés.Az első trimeszterben tényleg elég,ha nincs panaszod,akkor a terhesség megállapítás,aztán védőnőzés.De a másodikban több kötelező dolog is van. 12.heti genetikai uh,ekkor van lehetőséged kérni a kombinált tesztet,ami a down kort szűri,aztán jön az afp-s vérvétel,a 18.héten az újabb genetikai uh,aztán a cukorterhelés,az utolsó trimeszterben kenet vétel,újabb vérvizsgálat,nst-k stb. Ez jóval több,mint 3 alkalmat jelent és ezek még csak a problémamentes terhesség alatti vizsgálatok.Ha bármi felmerül további vizsgálatokra lehet szükség.Ne érezz cikinek semmit,a gyerekedről van szó és kérdezni sosem bűn!
2014. márc. 17. 08:19
 5/10 anonim ***** válasza:
Attól, hogy állapotos vagy, még lehet panaszod, a "miben segíthetek?" se jobb egy orvostól, ne érezd cikinek, a vizsgálat végén kérdezz rá, mi a következő vizsgálat időpontja, ha trimeszterenként csak egyszer lát, nem csoda, hogy emlékezetből nincs képben, egyébként lassan akkora lesz a pocakod, hogy nem kell bejelentened külön.
2014. márc. 17. 09:04
 6/10 A kérdező kommentje:

Először is, köszönöm a válaszokat! :)

A kérdésemből valóban sok minden nem derül ki, és valószínűleg minden városban máshogy csinálják, úgyhogy pontosítok.

Székesfehérvárra járok, és nincs fogadott orvosom.

Természetesen voltam 12 hetes uh-n, és a 16. héten is voltam uh-n, mert visszarendelt az orvos, mivel a babám nagyobb volt, mint a terhességi hét szerint kellett volna. Szerencsére kiderült, hogy semmi probléma, egyszerűen csak nagyobb. 18 hetes uh-ra most szerdán megyek. Viszont ezeket a vizsgálatokat nálunk nem a nőgyógyászaton végzik el, hanem a terhes ambulancián (ide kell majd járni egyébként nst-re is). Vérvételen voltam még valamikor az első harmadban, a héten valamelyik nap megyek a második vérvételre, ezeket a laborban csinálják, és a falusi háziorvostól kaptam rá beutalót. AFP-n is voltam, szintén a laborban. A védőnőtől kaptam egy papírt, amin szépen fel van sorolva, hogy hányadik héten van uh, vérvétel, vércukormérés, nst, viszont a nőgyógyászati vizsgálatról semmi konkrét, csak ennyi, másolom: "A nőgyógyászati vizsgálatok egyéni megbeszélés alapján történnek azoknál, akiknek választott orvosuk van.

Akiknek nincs választott orvosuk minimum egyszer minden harmadban jelenjenek meg a nőgyógyászaton vizsgálatra."

Tehát a kérdésem konkrétan erre a nőgyógyászati vizsgálatra irányult (amit Fehérváron a Járóbeteg Szakrendelőben a nőgyógyászati szakrendelésen végeznek). Itt eddig csak terhességmegállapításon és AFP beutalóért voltam, és itt nem mondták, hogy mikor kell visszamennem, sőt, azt is csak a védőnőtől tudom, hogy egyáltalán mennem kell még ide. Egyébként pedig teljesen igazatok van, valószínűleg megoldom, csak hajlamos vagyok kis dolgokon pánikolni :) A legrosszabb ami történhet, hogy bénázok egy kicsit, de a vizsgálat akkor is meglesz, és ez a lényeg.

2014. márc. 17. 09:18
 7/10 anonim ***** válasza:
Szia. Én a Nővédelmi Központba jártam, oda nem mehetsz? Igaz, sokan vannak ott is, de ott elveszitk a kartonzóban a kiskönyvedet és beviszik az orvosnak. Ott minden beutalót odaadnak, minden ultrahangot is megcsinálnak és meg is vizsgálnak, persze azt nem olyan sokszor, általában 20.hét után. Az ultrahangos papírra ráírják, hogy mikor esedékes a következő ultrahang. Több orvos közül választhaszt, kihez szeretnél menni. Persze nem egyforma jók ott se a dokik.
2014. márc. 17. 09:29
 8/10 A kérdező kommentje:
Szia! Én nem Fehérváron lakom, csak oda tartozom körzetileg. Úgy tudom, a Nővédelmiben már csak fehérváriakat fogadnak, ezért én az elejétől kezdve a nagy kórházba járok.
2014. márc. 17. 09:38
 9/10 anonim ***** válasza:
Fogadnak néhány faluból is, meg van határozva, hogy melyik településről lehet oda járni. Legalábbis még januárban ezt mondták, ott a Nővédelmiben, de már nem emlékszem melyik települések. Kb. 3-4 falut mondtak. Ha gondolod hívd fel őket.
2014. márc. 17. 10:44
 10/10 anonim ***** válasza:
hát, nekem csak az első sztk-s rendelés volt kérdéses...az első két alkalommal, a terhesség megállapításánál, és az első uh-nál magándokinál voltam, utána mentem sztk-ba. akkor is bementem, mondtam hogy mi a helyzet, odaadtam a kiskönyvem innentől a doki már tudta mit kell csinálni, megvizsgált kézzel, adott beutalót a 12hetes uh-ra. azt nem is tudom hogy mondta e hogy menjek vissza, de kb kiszámoltam mikor lesz aktuális az AFP és akkor mentem vissza, ott már nem mondtam semmit, adtam a kiskönyvet, doki automatikusan írta az AFP beutalót, nézte a leleteket, azt amit a kiskönyvbe írt előtte mikor először voltam volt egy kis fertőzésem, amit felírt a könyvembe erre rákérdezett hogy vagyok, van e panaszom...stb, ha egy dokihoz mész vissza akkor nem kell mondani semmit, mert ő vezeti rólad hogy mikor mi volt. tehát nem kell aggódni. ha meg máshoz mész, azt mondod hogy 18 hetes terhes vagy és kész, adod a kis könyvet. nyugi. amugy én is paráztam az elején, sose járkáltam dokihoz, és szokatlan volt, de már 3x voltam, meg vérvétel meg minden, még csak a terhesség felénél tartok se már tiszta rutinos vagyok :)
2014. márc. 17. 11:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!