Angliai kismamak,21 hetes vagyok, milyen juttatasokra vagyok jogosult, milyen kerdoivet kell kitolteni, es honnan tudom ezt letolteni ami naptarszeruen kidobja nekem?
Szia! miért lenne gáz, Te nem kapsz majd gyes-t otthon meg családi pótlékot meg mittudoménmit? EU-ban vagyunk, ugyanezeket kaphatja egy Angliában élő kismama is.
Szóval, én Skóciában vagyok, 38 hetes és most értem végére az ügyintézésnek nagyjából. Menj be egy jobcentre-be és ott adnak egy kis tájékoztató füzetkét aminek az a cime, hogy Having a baby. Ebben minden le van irva.
Az egyszeri 190 fontos támogatáshoz a midwife ad papirt, az egyszerű.
A Sure Start Maternity Grant egy egyszeri 500 fontos támogatás, a jobcenter ad igénylőlapot hozzá, azon meg tudod nézni, hogy jogosult vagy-e. Ha most nem is vagy, akkor szülés után add be amikor már kapsz child tax credit-et mert az alapján ugyis jogosult leszel kivéve ha sokat kerestek.
Aztán attól függően, hogy dolgoztál-e vagy nem kaphatsz gyes-t (Statutory Maternity Pay vagy Maternity Allowance).
Ha dolgozol kérhetsz már most taxcreditet is, attól függ mennyi órában dolgozol és mennyi a béred.
Van lakhatási támogatás is (housing benefit + council tax benefit)
Apuka kaphat majd két hét fizetett szabit ha már legalább fél éve egy helyen dolgozik.
Szülés után child benefit, child tax credit.
Elég bonyolult az egész és sokáig tart kitalálni, hogy mikre lehetsz jogosult. Ha találsz egy jó jobcentret ahol segitenek vagy egy Advice Bureu-t akkor ott mindent elmondanak.
Ha nem dolgozol kaphatsz sima Income Support támogatást és akkor még erre-arra (pl. vásárlási utalványok) jogosult lehetsz.
Nézd meg a bounty.com oldalt, ez az itteni legnagyobb kismama fórum, ott van pénzügyi tanácsadás is. plusz ajándékcsomagok :-)
Remélem tudtam segiteni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!