Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Terhesség » Milyen juttatásokra számíthato...

Milyen juttatásokra számíthatok, ha megszületik a kisfiam?

Figyelt kérdés

Január négyre vagyok kiírva, és az érdekelne, hogy a gyás, gyed stb. a fizetésem hány százalékát jelentik és mennyi ideig fogom kapni. Ja és az, hogy hol kell ezeket kérni,intézni?

Köszönöm.

2010. dec. 19. 07:24
 1/8 anonim ***** válasza:

Tgyás: születéstől 168 napig jár, a 2010-es bruttó jövedelmed 70%-a, és csak szja-t vonnak belőle.

Gyed: a tgyás lejárta után jár, attól függően, hogy mennyi időt töltöttél biztosításban: ha a minimumot akkor egy évig, ha többet, akkor tovább jár, legfeljebb a gyerek két éves koráig. Alapja ugyanaz, mint a tgyás-é, de egyrészt a gyedből nyugdíjjárulékot is vonnak, nemcsak szja-t, másrészt pedig a gyed összege maximált: legfeljebb a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet havonta.

Mindkettőt a munkáltatódnál tudod intézni, a www.oep.hu honlapon megtalálod a nyomtatványokat, amiket ki kell tölteni.

Ha a munkáltatód tb kifizetőhely, akkor ők is utalnak, ha nem, akkor az oep utal.

A kitöltött papírokat leadod a munkáltatónak, ők továbbítják az oep felé.

Ha nem bízol a munkáltatódban, akkor te is továbbíthatod.

2010. dec. 19. 07:34
 2/8 anonim ***** válasza:
Még annyi lemaradt, hogy ha a baba hamarabb megszületik, mint a kiírás, még 2010-ben, akkor a tgyás alapja nem a 2010-es év bruttó jövedelme lesz, hanem a 2009-es évé. A gyedé mindenképpen 2010 lesz.
2010. dec. 19. 07:35
 3/8 anonim ***** válasza:

A tgyás és gyed alapja is a jogosultság évét megelőző év átlag keresete. Mindkettő az átlagkereset 70 %-a. Annyi a különbség, hogy a tgyásból csak adóelőleget vonnak, a gyedből TB-t is. A tgyás összege bármennyi lehet, a gyed a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 %-nál nem lehet több.

[link]

[link]

[link]

Mindkét ellátást a munkahelyen keresztül kell igényelni, Ha a munkahely TB kifizetőhely akkor a kifizető is a munkahely lesz, hanem akkor az OEP.

Egyszeri anyasági támogatás és családi pótlék ügyben a MÁK az illetékes:

[link]

[link]

2010. dec. 19. 07:40
 4/8 anonim ***** válasza:
A harmadik válasz nagyon szakszerű, DE a gyedből NEM vonnak TB-t. SZJA-t és nyugdíjbiztosítást vonnak.
2010. dec. 19. 07:50
 5/8 A kérdező kommentje:
De aranyosak vagytok, köszönöm szépen!!!
2010. dec. 19. 08:17
 6/8 anonim ***** válasza:
Sziasztok! Rámentem én is kiváncsiságból erre az adókalkulátorra. Nekem ha minden igaz akkor 2011.08 hónap fog megszületni a gyerkő. Valamiért úgy láttam,hogy nem a gyerek két éves koráig hanem másfél éves koráig járna nekem a gyed, utána két éves koráig (abban a fél évben, csak a gyes. Lehet, hogy valamit nem jól számoltam? légyszi segítsetek, köszi, Szilvi
2010. dec. 19. 10:19
 7/8 anonim ***** válasza:

Szai Szilvi, ha megvan a szükséges másfél éved, akkor csak elfelejtetted átállítani a jogosultsági időt.

Van egy ilyen fül, ott azt kell kiválasztani, hogy 562 nap is:)

2010. dec. 19. 12:27
 8/8 anonim ***** válasza:
köszönöm szépen, megtaláltam
2010. dec. 19. 16:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!